2022.augusztus.08. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Műsorváltozás Andrew Tyson december 12-i zongoraestjén a Müpában

2 perc olvasás

tyson.jpgA népszerű amerikai zongoraművészt, Andrew Tysont váratlan beugrásra kérték fel Skóciában, ezért egyeztetve a budapesti koncert rendezőivel, a koncert első felének programját módosították: Schubert A-dúr szonátája mellett Chopin mazurkák és az Asz-dúr ballada hangzik el. Szünet után Albéniz és Liszt műveket hallhat a közönség.

 

Andrew Tyson zongoraestjével zárja a 2017. évi Müpa-bérletét az „MVM Koncertek – A Zongora”- sorozat. Az Észak-Amerikában már rendkívül népszerű fiatal művész 2015-ben a zürichi Anda Géza Nemzetközi Zongoraverseny győzteseként hívta fel magára az európai klasszikus zenét szerető közönség figyelmét. A győzelem számos európai meghívást is eredményezett, koncerteket adott többek között a zürichi Tonhalléban, Brüsszelben, Szentpéterváron és Moszkvában. Az 1986-ban született Tyson 2014-ben szerzett diplomát a New York-i Juilliard Schoolon. Tanulmányai alatt több nemzetközi verseny díjazottja volt és számos elismerésben részesült. Az elmúlt években Chopin huszonnégy prelűdjét, majd Ravel és Szkrjabin műveit rögzítette lemezre.

Szólista-pályafutása mellett nagy figyelmet szentel a kamarazenélésnek. A kritikusok szerint Tyson egyike azon filozofikus gondolkodású fiatal zongoraművészeknek, akik a szerző eredeti mondanivalóját kutatják, és azt szeretnék továbbadni a közönségnek. Hatalmas dinamikai skálája és kifinomult arányérzéke egyaránt ezt a célt szolgálja.

 

Program:

Schubert: A-dúr szonáta, D. 664

Chopin: cisz-moll mazurka, op. 50

Chopin: Desz-dúr mazurka, op. 30

Chopin: C-dúr mazurka, op. 33

Chopin: Asz-dúr ballada

Albéniz: Ibéria-szvit

Liszt: Spanyol rapszódia

 

  1. december 12. (kedd), 19:30

Andrew Tyson zongoraestje – „MVM Koncertek – A Zongora”

Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

 

A koncert rendezője a Jakobi Koncert Kft.

Jegyvásárlás a Zeneakadémia és a Müpa jegypénztárában, és az alábbi oldalakon.

 

www.azongora.hu

www.jakobikoncert.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.