2022.szeptember.26. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

MÚZEUM+ FÉRFI ÉS NŐ

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79166"><img class="image image-_original" src="/files/images/Mplusz%20(1).jpg" border="0" width="471" height="320" /></a></span>2014. április 10-én, csütörtökön 18.00-22.00 között áprilisi Múzeum+ a Magyar Nemzeti Galériában. Az est témája a Férfi és Nő. A Múzeum+ esten A nyolcadik templom - Bálint Endre művészete és a Derkovits - A művész és kora című kiállítások is 22 óráig látogathatók.</p> <p> 

mplusz%20(1)2014. április 10-én, csütörtökön 18.00-22.00 között áprilisi Múzeum+ a Magyar Nemzeti Galériában. Az est témája a Férfi és Nő. A Múzeum+ esten A nyolcadik templom – Bálint Endre művészete és a Derkovits – A művész és kora című kiállítások is 22 óráig látogathatók.

 

mplusz%20(1)2014. április 10-én, csütörtökön 18.00-22.00 között áprilisi Múzeum+ a Magyar Nemzeti Galériában. Az est témája a Férfi és Nő. A Múzeum+ esten A nyolcadik templom – Bálint Endre művészete és a Derkovits – A művész és kora című kiállítások is 22 óráig látogathatók.

 

Az est során speciális tárlatvezetéseken ismerkedhetnek meg azzal, hogy egy híres nő, Virág Judit művészettörténész, galériatulajdonos, és egy híres férfi, Szurcsik József festőművész mit is gondol a magyar művészet legizgalmasabb és legérdekesebb férfi-nő ábrázolásairól. Az újonnan nyílt Derkovits-kiállításunkon a Derkovits-életmű egyik legizgalmasabb tematikus csoportját, a művész és felesége viszonyát körbejáró "Mi ketten" címet viselő műcsoportot mutatjuk be.

 

A Rájátszás koncerten a zenész író-költő Grecsó Krisztián és a Kistehén frontembere Kollár-Klemencz László értelmezik újra és mutatják be egymás ihlette dalaikat és közös slágereiket. A két barát és alkotótárs most férfiakról és nőkről énekel és olvas. A Nemzeti Táncszínház Szerelmi varázslások címmel mutatja be produkcióját, az állandó kiállításainkban közelebb kerülhetünk a barokk főúri párosokhoz, és a festészetben megjelenített veszedelmes viszonyokhoz is.

Az est borait a szekszárdi Heimann Pince biztosítja, s ehhez kapcsolódóan megismerkedhetünk a Heimann házaspárral, illetve a borászat munkáját sajátos módon jellemző férfi és női szerepekkel.

 

Az este részletes programja:

Vendég tárlatvezetők:

18.00 Virág Judit művészettörténész

20.30 Szurcsik József festőművész

 

Séták a gyűjteményben:

18.00: Barokk főúri párosok – tárlatvezetés a barokk gyűjteményben

19.30, 21.00: Veszedelmes viszonyok – tárlatvezetés a 19. századi gyűjteményben

20.30: Mi ketten – tárlatvezetés a  Derkovits -A művész és kora című időszaki kiállításban

20.30: Highlights of Hungarian Art – angol nyelvű tárlatvezetés az állandó gyűjteményben

 

Élő MúzeumCafé:

18.30: Éhen halt proletár-festő vagy sikeres művész? – Derkovits Gyula megítélései

1948-ban, az alapítás évében elsőként kapott – József Attilával együtt – posztumusz Kossuth-díjat; a szocializmus iskolai irodalomkönyveiben a József Attila-versek mellé állandó illusztrációként az ő hóban csendőrcsizma-nyomok között véresen fekvő, agyonlőtt tüntetőt, vagy a kilakoltatási végzést olvasó munkásházaspárt ábrázoló képeit tették. Asztalosból lett művész, első világháborús sebesült, tüdőbeteg, egy ideig a kommunista párt tagja – a nagyon lentről jött, nagyon szegény, nagyon elnyomott, de nagyon tehetséges, nagyon szociálisan érző, gondolkodó, alkotó művész prototípusa volt. Akkor. Ma meg már tudjuk azt is, hogy életében idehaza és Bécsben is számos kiállítása volt, díjakat nyert, közgyűjtemények vásárolták a festményeit, műbarátok, kritikusok, galeristák rendszeres apanázzsal igyekeztek könnyebbé tenni az életét. Ki volt hát Derkovits Gyula – ezt próbáljuk meg kibogozni az Élő MúzeumCafé beszélgetésen.

A beszélgetés résztvevői:

Bakos Katalin és Zwickl András művészettörténészek, a kiállítás kurátorai, valamint

Molnos Péter művészettörténész, a Szemben a világgal című Derkovits-monográfia szerzője.

A beszélgetést Martos Gábor, a MúzeumCafé főszerkesztője vezeti.

A beszélgetést szokás szerint rögzítik, és az a későbbiekben az interneten megtekinthető lesz a www.muzeumcafe.hu weboldalon.

 

19.00: A Nemzeti Táncszínház bemutatja: Szerelmi varázslások

Részletek a Szarvasének című előadásból.

Vallomás a keresésről, a mindenkor változó emberi állapotról, a vágyakról, a férfi és a nő metamorfózisairól, az elme és a szív fordulópontjairól, a köztes létről, az időtlenségről. Közreműködik a Magyar Állami Népi Együttes tánckara. (Rendező-koreográfus, művészeti vezető: Mihályi Gábor)

 

20.00: Rájátszás – Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László (Kistehén)

Az utóbbi évek egyik legizgalmasabb pop-produkciójában, a Rájátszásban a magyar pop-rock szakma legismertebb alakjai, valamint kortárs költők írják újra és játsszák el egymás műveit. Az alkotói folyamatban a költők új szövegeket írnak a zenészek ismert dalaihoz, a zenészek pedig megzenésítik a poéták egy-egy versét. Az összeszokott kisformáció, a szintén zenész író-költő Grecsó és a Kistehén frontembere Kollár-Klemencz László értelmezik újra és mutatják be egymás ihlette dalaikat és közös slágereiket. A Rájátszás játék a szavakkal, a nyelvvel és a zenével.  A Múzeum+ esten a két barát és alkotótárs férfiakról és nőkről énekel és olvas.

 

19.30: Beszélgetés – Egységben az erő a Heimann házaspárnál.

A Heimann borászatot a család tagjai irányítják. A beszélgetés során megismerkedünk a család történetével, a borászat fejlődésével és ezzel párhuzamosan a férfi-női szerepekkel a Heimannoknál. A beszélgetést Sepsey Zsófia vezeti.

 

18.00-21.30: Workshop – Gallérok, kesztyűk, legyezők, mandzsetták

Testfestéssel készítünk csipkekesztyűt és papírból hajtogatunk csipkelegyezőt a hölgyeknek, gavallérgallért az uraknak és az utóbbiaknak csinálunk csipkés szélű mandzsettát is.

 

2014. április 10. csütörtök

18.00-22.00

MÚZEUM+   FÉRFI ÉS NŐ

Magyar Nemzeti Galéria

 

http://www.mng.hu/

 

Lantai József

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.