2022.október.01. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

NAGYBEFEKTETÉSEK 2008-BAN: 6.700 ÚJ MUNKAHELY, 330 MILLIÁRD FORINT ÉRTÉKŰ BERUHÁZÁS

5 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/21603"><img class="image thumbnail" src="/files/images/dollar1_4.gif" border="0" width="36" height="72" /></a></span> <p>A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium 2008-ban 18 nagybefektetővel írt alá támogatási szerződést, melyeknek köszönhetően több mint 330 milliárd forint értékű beruházás valósul meg hazánkban és 6750 új munkahely létesül. </p><p> 

 dollar1 4

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium 2008-ban 18 nagybefektetővel írt alá támogatási szerződést, melyeknek köszönhetően több mint 330 milliárd forint értékű beruházás valósul meg hazánkban és 6750 új munkahely létesül.

 

 dollar1 4

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium 2008-ban 18 nagybefektetővel írt alá támogatási szerződést, melyeknek köszönhetően több mint 330 milliárd forint értékű beruházás valósul meg hazánkban és 6750 új munkahely létesül.

 

Nemzetközi összehasonlításban az Ernst & Young befektetői preferenciákat vizsgáló legutóbbi tanulmánya szerint Magyarország a hetedik legkedveltebb befektetési célpont Európában. A projektek számát tekintve és az új munkahelyek létesítése alapján hazánk szintén a hetedik helyet vívta ki eredményeivel.

Az egy főre vetített több mint 7.000 eurós működőtőke-állomány értékével Magyarország már csaknem két évtizede a közép-kelet-európai régió éllovasai közé tartozik a tőkevonzásban. Hazánkban, kormányzati közreműködéssel a 2008 első három negyedévében megvalósult 37 nagyberuházás összesen 8.400 munkahelyet teremtett. Jelenleg is 34 nagybefektetővel folyik a szerződéskötés előkészítése, illetve további 36 nagybefektetővel folynak tárgyalások.

A 2008-as évben a legnagyobb visszhangot a Daimler német autóipari vállalat nyári döntése kapta, amely szerint a cég Kecskeméten hozza létre Mercedes A és B osztályú gépkocsikat gyártó üzemét. A nemzetgazdasági jelentőségűvé minősített, 800 millió eurós beruházás közvetlenül 2.500 munkahelyet hoz létre. Az ősz folyamán a kormány és a vállalat Együttműködési Megállapodást írt alá a megvalósításról, a cég legutóbbi közlése szerint beszállítóik kiválasztása jövő tavasszal veszi kezdetét.

Az év legnagyobb volumenű bővítését, vagyis egy már letelepült vállalkozás további beruházását a Hamburger Hungária Kft. hajtotta végre. A cég mintegy 300 új munkahelyet teremtő bővítésével megvalósuló létesítmény-együttes hulladékpapírból készült rostanyagból gyárt majd csomagolópapírt.

A Magyarországra érkező működőtőke egyre nagyobb hányada (jelenleg mintegy 40 százaléka) újrabefektetés, a már megtelepedett vállalatok tehát kedvező tapasztalataik birtokában mind nagyobb számban és mértékben készek bővíteni tevékenységüket.

A Daimler mellett, amely először a díj történetében két kategóriában is elnyerte „Az Év Befektetője" címet 2008-ban, befektetői oklevelet kapott többek között a a Richter Gedeon Nyrt. is, kiemelkedő jelentőségű, elsősorban oktatási együttműködéseiért. A gyógyszeripari vállalat nyáron jelentette be, hogy 15 milliárd forintos beruházással Debrecenben építi fel új biotechnológiai úton előállított termékek fejlesztésére és gyártására szolgáló üzemét. A beruházás eredményeképpen mintegy 110 új munkahely jön létre. A Richter biotechnológiai üzeme várhatóan 2012-ben kezdi meg működését.

2007-2008 legnagyobb regionális szolgáltató központját az IT Services Hungary Kft. létesítette. A beruházással 1.745 új munkahely jön létre Magyarországon. A vállalat budapesti és debreceni helyszíneken indít üzleti szolgáltató központokat, amelyek rendszerintegrációs – fejlesztési és implementációs – valamint üzemeltetési területeken szolgálják ki a cégcsoportot – a Deutsche Telekom AG-t – és a cégcsoport nemzetközi ügyfeleit. Az idei évben megvalósult további hasonló beruházásokkal (pl. British Telecom, Cognizant, Lexmark) együtt összesen már 50 nagyvállalat működteti regionális szolgáltató központjait Magyarországon mintegy 20.000 főt foglalkoztatva.

A Befektetői oklevelek egyikét hagyományosan az év befektetőbarát ipari parkja kapja. 2008-ban a Szolnoki Ipari Park mellett a Szolnoki Önkormányzat is e kitüntetésre érdemesnek bizonyult. Az Ipari Parkban 2007-2008-ban letelepült négy vállalkozás több mint 520 közvetlen munkahelyet teremt beszállításigényes iparágakban. A pozitív beruházási döntésekben jelentős szerepet játszott a városi önkormányzat is.

A működőtőke hazánkba csábításához elengedhetetlenül szükséges a települések, önkormányzatok fogadókészsége, szakmai felkészültsége. Ennek érdekében a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium az ITD Hungary Befektetésösztönzési Ügynökséggel közösen novemberben indította el a Befektetőbarát Önkormányzatok Programját. Az elsősorban oktatási és tanácsadási program célja az, hogy az ITDH a befektetésösztönzéssel kapcsolatos főbb irányvonalak megadását követően folyamatos szakmai tanácsadással lássa el a programhoz csatlakozó települések vezetőit, és, hogy az ügynökség a rendszeres kommunikációnak köszönhetően naprakész információkkal rendelkezzen az egyedi, helyi kompetenciákról és az eredeti újításokról, kezdeményezésekről illetően. Minden, a téma iránt érdeklődő település szakmai segítséget kap abban, hogyan tehetik vonzóvá településüket a hazai és nemzetközi cégek számára, milyen módon tudnak nyílt és építő párbeszédet folytatni a befektetések hatásairól helyi szinten.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.