dr. Valló Ágnes belgyógyász-pszichoterapeutadr. Valló Ágnes belgyógyász-pszichoterapeutaA munkahelyi stressz nem feltétlenül okoz betegséget. Vajon mitől függ az, hogy minként hat ránk a stressz? – tettük fel a kérdést dr. Valló Ágnes belgyógyász-pszichoterapeutának, a Szívbarát Munkahely pályázat kapcsán.

 

 

dr. Valló Ágnes belgyógyász-pszichoterapeutadr. Valló Ágnes belgyógyász-pszichoterapeutaA munkahelyi stressz nem feltétlenül okoz betegséget. Vajon mitől függ az, hogy minként hat ránk a stressz? – tettük fel a kérdést dr. Valló Ágnes belgyógyász-pszichoterapeutának, a Szívbarát Munkahely pályázat kapcsán.

 

 


        "A stressz önmagában nem számít káros tényezőnek, valójában nem is ettől betegszünk meg. A stressz előkészíti a terepet a betegségek számára. – mondja dr. Valló Ágnes. – A megbetegedés kulcsa személyiségünkben, múltunkban, stresszérzékenységünkben, és a stresszel való megküzdési módszereinkben keresendő. Genetikai hajlamaink kódolhatják azokat a betegségfajtákat, amelyek előbb-utóbb utolérnek minket, ha folyamatos stressznek vagyunk kitéve: szervezetünk leggyengébb láncszeme, azaz a leggyengébb szervünk hajlamos betegséggel reagálni a tartós stresszre. Tehát egyesek emésztőszervi panaszokkal, mások mozgásszervi fájdalmakkal, és vannak, akik az immunrendszer elégtelen működése okozta betegségekkel küzdenek."

    Létezik olyan alkat, aki hajlamosabb arra, hogy stressz következtében megbetegedjen?

    Ahogy a nemeknek, úgy a személyiségjegyeknek is fontos szerepük van a betegségek kialakulásában. Az úgynevezett "A" típusú személyiség például állandó idősürgetettségben éli az életét. Maximalista, versengő típus, erősen teljesítményorientált, szinte már stresszfüggő. Az indulatait ritkán engedi szabadjára, befelé éli meg azokat, ami leginkább a koszorúér megbetegedésekre hajlamosítja. Miután ez a személyiségtípus gyakran vezető beosztású, sajnos nemcsak önmagának generálja a stresszt, hanem másoknak, munkatársainak is. Az alkalmazottak egy ilyen főnök mellett folyamatos stressz mellett kénytelenek dolgozni, kiszámíthatatlan munkaidővel.

    Ilyen rossz munkahelyi légkörben van megoldás a stressz ellen anélkül, hogy az ember saját állását kockáztatná?

    Van, és kell, hogy mindenkinek legyen egyéni megoldása a legnehezebb helyzetre is. A nagyon egyszerű, tanulható technikáktól kezdve az egészen bonyolultakig sok-sok megoldási mechanizmus létezik, amelyek elsajátításával számos betegség kivédhető. Relaxációval, légzéstechnikával, légzéskontrollal az adott helyzetben tudjuk kezelni a fellépő stresszt. Hosszú távon pedig érdemes odafigyelnünk a kiegyensúlyozott étrendre és az olyan örömmel végzett rendszeres testmozgásra, mint például a tánc. Közvetlen környezetünk átalakításával is eredményesen csökkenthető a stressz: csökkentsük a zajt, növeljük a fény mennyiségét és telepítsünk szobanövényeket a munkahelyünkre és otthonra is.

    Szerencsére ma már a munkahelyünktől is kaphatunk segítséget ahhoz, hogy miként csökkenthető a stressz, mivel egyre több munkáltató érzi kiemelt feladatának a munkahelyi stressz optimalizálását. Ha úgy érezzük, minket is érint a munkahelyi stressz, az egyéni megoldások kiegészíthetők azokkal a lehetőségekkel, amelyet a cég nyújtani tud: legyen az rendszeres közös reggeli a kollégákkal, egy szépen berendezett és tisztán tartott iroda, vagy egy hatékony stresszkezelési tréning.

    A munkahelyi stressz kezelésében is példamutató cégeket keresi a Szívbarát Munkahely pályázat, amelyre még nyár végéig, egészen pontosan 2008. augusztus 31-ig lehet nevezni.

http://www.szivbaratmunkahely.hu/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük