Nem mind arany, ami fénylik. Rangos kitüntetéseket valóban készítenek aranyból, de sok érem csak az elnevezésében arany. Az olimpiai aranyérem például ezüstből készül. Igaz, egy 250 grammos olimpiai aranyérem 6 gramm aranyat is tartalmaz, persze nem az a lényeg, hogy miből készült.

A Török Császári Arany Imtiaz Érem, a két világháború között alapított Német Sasrend Arany Nagykereszt, az Egyesült Államok Arany Életmentő Érme, a magyar Munka Érdemrend arany fokozata sem aranyból van. A Napóleon alapította Becsületrend is csak a XIX. században készült aranyból.

Viszont színaranyból készítették a Szent Szaniszló Rend kitüntetéseit, amelyeket II. Sándor orosz cár adományozott a XIX. században. Szent Szaniszló a XI. században élt, Krakkói püspök, vértanú, Lengyelország védőszentje. Igaz, hogy a XIX. században a Lengyel Királyság az orosz cár alattvalói közé tartozott, de akkor sem érhető, miért nem inkább egy pravoszláv szentről nevezték el az érmet.

A kimagasló szellemi teljesítmény elismerését jelentő Nobel-díj 23-karátos aranyból van. Érdekesség, hogy a díjat először csak Nobel Alfréd halála után öt évvel, 1901-ben adományozták, mert a Svéd Királyi Akadémia nem akarta vállalni a valóban nem könnyű és mindig sok vitát kiváltó feladatot. (Tizenhét személy kapott Nobel-díjat, akiknek valamilyen magyar kötődésük volt.)

 

1942-ben alapította Horthy Miklós kormányzó a 18-karátos aranyból készült Magyar Tiszti Arany Vitézségi Érmet, amelyet azoknak adományozták, akik a második világháborúban az ellenséggel szemben tanúsított személyes vitézségükkel vagy hősi önfeláldozásukkal értékes szolgálatot teljesítettek. Több vadészrepülő pilóta is megkapta ellenséges repülőgépek légi harcban történő sorozatos lelövéséért

 

Ugyancsak aranyból készül a Magyar Tudományos Akadémia Aranyérme. Az 1960-ban Rusznyák István elnök által alapított díj a legrangosabb magyar tudományos díj, amellyel a díjazott teljes munkásságát, ismerik el. Csak életműdíjként adományozható. Előlapján a csónakban álló Arkhimédész alakja látható, jobb kezében tartva a nevezetes ingát.

 

A Lenin Rend a legmagasabb szovjet érdemrend volt, amelyet polgári és katonai érdemekért egyaránt megkaphattak szovjet és külföldi állampolgárok. A kitüntetést a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége alapította. 1930-tól 1991-ig a Szovjetunió felbomlásáig adományozták. Az első öt évben tömör aranyból és platinából készült, később arany helyett bronz lett az anyaga.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük