2023.december.11. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nem mind arany,…..

3 perc olvasás

Nem mind arany, ami fénylik. Rangos kitüntetéseket valóban készítenek aranyból, de sok érem csak az elnevezésében arany. Az olimpiai aranyérem például ezüstből készül. Igaz, egy 250 grammos olimpiai aranyérem 6 gramm aranyat is tartalmaz, persze nem az a lényeg, hogy miből készült.

A Török Császári Arany Imtiaz Érem, a két világháború között alapított Német Sasrend Arany Nagykereszt, az Egyesült Államok Arany Életmentő Érme, a magyar Munka Érdemrend arany fokozata sem aranyból van. A Napóleon alapította Becsületrend is csak a XIX. században készült aranyból.

sztViszont színaranyból készítették a Szent Szaniszló Rend kitüntetéseit, amelyeket II. Sándor orosz cár adományozott a XIX. században. Szent Szaniszló a XI. században élt, Krakkói püspök, vértanú, Lengyelország védőszentje. Igaz, hogy a XIX. században a Lengyel Királyság az orosz cár alattvalói közé tartozott, de akkor sem érhető, miért nem inkább egy pravoszláv szentről nevezték el az érmet.

A kimagasló szellemi teljesítmény elismerését jelentő Nobel-díj 23-karátos aranyból nobel dij jovan. Érdekesség, hogy a díjat először csak Nobel Alfréd halála után öt évvel, 1901-ben adományozták, mert a Svéd Királyi Akadémia nem akarta vállalni a valóban nem könnyű és mindig sok vitát kiváltó feladatot. (Tizenhét személy kapott Nobel-díjat, akiknek valamilyen magyar kötődésük volt.)

 

nagy arany1942-ben alapította Horthy Miklós kormányzó a 18-karátos aranyból készült Magyar Tiszti Arany Vitézségi Érmet, amelyet azoknak adományozták, akik a második világháborúban az ellenséggel szemben tanúsított személyes vitézségükkel vagy hősi önfeláldozásukkal értékes szolgálatot teljesítettek. Több vadészrepülő pilóta is megkapta ellenséges repülőgépek légi harcban történő sorozatos lelövéséért

 

Ugyancsak aranyból készül a Magyar Tudományos Akadémia Aranyérme. Az 1960-mtaban Rusznyák István elnök által alapított díj a legrangosabb magyar tudományos díj, amellyel a díjazott teljes munkásságát, ismerik el. Csak életműdíjként adományozható. Előlapján a csónakban álló Arkhimédész alakja látható, jobb kezében tartva a nevezetes ingát.

 

lenin rend aranyA Lenin Rend a legmagasabb szovjet érdemrend volt, amelyet polgári és katonai érdemekért egyaránt megkaphattak szovjet és külföldi állampolgárok. A kitüntetést a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége alapította. 1930-tól 1991-ig a Szovjetunió felbomlásáig adományozták. Az első öt évben tömör aranyból és platinából készült, később arany helyett bronz lett az anyaga.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.