2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nem ott, nem annyi, nem annyiért, nem annak…

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56671"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image7_65.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="48" /></a></span>Érdeklődéssel fogadták a Habitat for Humanity Magyarország szociális lakásügynökségekről szóló javaslatát az önkormányzatok képviselői. December 1-jén a Hajdúböszörményi városi értekezleten vitatta meg annak lehetőségét, hogy a város hogyan vezethetné be a SZOL-modellt.

Érdeklődéssel fogadták a Habitat for Humanity Magyarország szociális lakásügynökségekről szóló javaslatát az önkormányzatok képviselői. December 1-jén a Hajdúböszörményi városi értekezleten vitatta meg annak lehetőségét, hogy a város hogyan vezethetné be a SZOL-modellt.

Érdeklődéssel fogadták a Habitat for Humanity Magyarország szociális lakásügynökségekről szóló javaslatát az önkormányzatok képviselői. December 1-jén a Hajdúböszörményi városi értekezleten vitatta meg annak lehetőségét, hogy a város hogyan vezethetné be a SZOL-modellt.

A Habitat 2011. november 16-án megrendezett lakhatási szegénységgel foglalkozó konferenciáján Békéscsaba, Hajdúböszörmény, Kecskemét, Székesfehérvár és Budapest XV. kerülete előadókkal képviseltette magát, de a vendégek között is szép számmal akadtak a szociális lakásügy területén dolgozó önkormányzati tisztségviselők. A Városkutatás Kft. és Habitat bemutatta a szociális lakásügynökség modelljét (SZOL), amely meglévő magánlakásokkal bővítené a szociális bérlakások számát. A SZOL háromféle tevékenységet kapcsolna össze: ingatlanok közvetítését, kezelését és szociális munkát az eladósodás megakadályozására. Emellett garanciát nyújtana a bérbeadónak a költségek rendezésére, a lakás minőségének megőrzésére és a későbbiekben a kiürítésére, miközben a bérlőknek biztosítaná a lakásbérlet átláthatóságát, és lakbértámogatást adna.

Az önkormányzatok reakcióiból az derült ki, hogy fogékonyak a SZOL ötletére, mivel érzékelik a szociális lakásszektorra nehezedő nyomást és a szabad lakásokban rejlő potenciált. A szociális lakásszektor helyzetét László Tamásnak – a Parlament Lakáspolitikai és építésügyi albizottsága elnökének, XV. kerületi polgármesternek – a szavai jellemzik a legtalálóbban. Elmondta, hogy a szociális bérlakások „nem ott vannak, nem annyi van, nem annyiért, nem annak" mint akiknek, ahol és amennyire valóban szükség lenne. A szociális bérlakás-ellátás elégtelenségét jelzi, hogy a legutóbbi pályázatánál Kecskeméten 30-szoros, Hajdúböszörményben pedig 25-szörös volt túljelentkezés.

Az önkormányzati szakértők egyetértettek azzal, hogy az ilyen mértékű lakáshiány és túljelentkezés esetén nincs mód az „igazságos" és következetes döntésre a bérlők kiválasztásánál. Ráadásul a szociális bérlakáshiány miatt a szektor nem tudja elősegíteni a munkaerő-mobilitást sem. Az önkormányzatok ugyanis nem szívesen vállalják fel, hogy feszültséget generáljanak azzal, hogy a helyi lakos helyett a munkalehetőség után költöző betelepülő kapjon bérlakást a szűkös keretből.

Önkormányzati bérlakások tehát korlátozottan, üres lakások azonban nagyobb számban találhatók a rendszerben. Pontos képet a népszámlálási adatok feldolgozásától várhatunk, de már most meg lehet becsülni ezt a számot az alapján, hogy mely lakások után nem fizetnek szemét-, víz- és csatornadíjat. A résztvevő önkormányzatok erre támaszkodva ismertettek megközelítő adatokat a konferencián: Békéscsabán például mintegy 3-4000 lakás áll üresen, Hajdúböszörményben pedig 1000-re becsülik az üres lakások számát. Ezeknek az ellentmondásoknak a kezelésére kínálna megoldást a Habitat és a Városkutatás által kidolgozott szociális lakásügynökség modell.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.