2024.május.24. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nem vagyok babonás

3 perc olvasás

ördög 1.

Nem vagyok babonás, nem hiszek az ördögökben. Az ördög vigye el azt a sok félrevezetett embert, aki szerint vannak ördögök. Egy ördögöt vannak! Nincsenek. Csak a színházban, Az ember tragédiájában. Molnár Ferenc Az ördög c. örökzöld vígjátékában. Briliáns darab, ifjú koromban láttam a Vígszínházban, Várkonyi Zoltán játszotta a címszerepet. Nem akarom falra festeni az ördögöt, de nagyon sok kárt tud okozni az ördögökben való hit. Ezek az emberek egész életük során tartanak az ördögöktől. Ördögi gondolat. Persze ha csak úgy példálódzik valaki az ördögökkel, nem tűnik veszélyesnek. De az ördög a részleteben rejlik.

Nem vagyok babonás, nem hiszek az ördögökben. Gyerekkoromban játszottam az ördöglakattal. Állítólag már a XIII. században készítettek Európában ördöglakatokat. Azt mondták, segítik a logikus gondolkodást, hogy a gyerek másképp lássa át a feladatokat, más módon közelítsen meg egy-egy problémát. Lényege, hogy egymásba kapcsolódó fém alakzatokat kell ügyesen szétválasztani. Vannak szélhámosok, akik ördögi terveket dolgoznak ki a mások becsapására, megkárosítására. Ne dőljünk be nekik. Menjünk inkább el az Ördögorom csárdába, de azt nem lehet, 30 évvel ezelőtt leégett Budapesten a Farkasvölgyben.

Nem vagyok babonás, nem hiszek az ördögökben. De miért is van Romániában Ördögkeresztúr? Mert van, Kolozsvártól 25 kilométerre. De nem azért, mert ott hisznek az emberek az ördögökben. Hanem egykori birtokosát Ördög Andrásnak hívták. Keresztúr pedig a Szent Kereszt tiszteletére szentelt templomától ered. Azért vigyázzunk! Az ördög nem alszik. Sőt, beszivárog minden területre. Szakácsok az ördögpecsenyét sertéscombból készítik vöröshagymával, fokhagymával. Meteorológusok azt mondják, hogy ördög veri a feleségét, ha esik az eső és süt a nap egyszerre. És miért hívnak egy sziklát Ördögsziklának, ha nincsenek ördögök? Sőt, még közterületet is elneveztek róluk, Budapest XII. kerületében az Ördögszikla köz, a XIII. kerületben az Ördögmalom utca található.

Nem vagyok babonás, nem hiszek az ördögökben. Bezzeg a szomszédom, hát az fél az ördögöktől. Szegény ördög. Felmutatja Karinthy Márton könyvét az Ördöggörcsöt. Na ugye! Próbáltam a józan eszére hatni, de nem és nem. Máig úgy véli, ördögök léteznek. Hát én nem leszek az ördög ügyvédje. Akkor vigye el ezt a makacs babonás szomszédomat az ördög!

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.