2023.március.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nemzetközi bölcsészettudományi konferencia – a telekommunikációs konvergenciáról

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/19"><img class="image thumbnail" src="/files/images/napinyelvifrissito_mobilon.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="97" /></a></span> <p>Szeptember 27-e és 29-e között a Magyar Tudományos Akadémia és a T-Mobile „A 21. század kommunikációja" címet viselő programjának keretében a világ 18 országából érkező szakemberek úttörő jelentőségű nemzetközi tudományos konferencián vitatják meg a különböző kommunikációs eszközök és szolgáltatások konvergenciájának társadalmi hatásait. </p><p>

 

Szeptember 27-e és 29-e között a Magyar Tudományos Akadémia és a T-Mobile „A 21. század kommunikációja" címet viselő programjának keretében a világ 18 országából érkező szakemberek úttörő jelentőségű nemzetközi tudományos konferencián vitatják meg a különböző kommunikációs eszközök és szolgáltatások konvergenciájának társadalmi hatásait.

 

Szeptember 27-e és 29-e között a Magyar Tudományos Akadémia és a T-Mobile „A 21. század kommunikációja" címet viselő programjának keretében a világ 18 országából érkező szakemberek úttörő jelentőségű nemzetközi tudományos konferencián vitatják meg a különböző kommunikációs eszközök és szolgáltatások konvergenciájának társadalmi hatásait.

A Magyar Tudományos Akadémián az Ausztráliától Kanadáig a világ minden tájáról érkező szakemberek „A telekommunikációs konvergencia filozófiája felé" című konferencián, az első, a kérdéskörrel foglalkozó nagyszabású nemzetközi rendezvényen a mobiltelefon, a vezetékes telefon, az internet és a digitális tartalomszolgáltatás napjainkban zajló összeolvadásának kérdéseit bölcsészettudományi, azon belül filozófiai nézőpontból elemzik.

A nyitóelőadást a vezető amerikai kognitív tudós Mark Turner tartja, akinek tézise szerint emberi önmagunkat kommunikációs technológiáink tükrében értjük meg. A záró előadó az úgyszintén amerikai Anthony Townsend lesz, aki a mobilkommunikáció és a városi lét kapcsolatáról már 2000-ben klasszikus tanulmányt tett közzé. A konferencia felszólalói között lesz többek között a Bostonban dolgozó világhírű magyar fizikus, a hálózattudomány kimagasló alakja, Barabási Albert-László, Csepeli György szociálpszichológus, Maradi István, a Magyar Telekom információs rendszerekért felelős vezérigazgató-helyettese, Kövecses Zoltán kognitív nyelvtudós, Pléh Csaba, az MTA főtitkárhelyettese, pszichológus, és Sándor Klára nyelvész is.

A telekommunikációs konvergencia összetett jelenség, számos konvergens folyamat egymásra épüléséből alakul ki. A sokféle jelenség közül megemlíthető pl. a digitalitás közegből adódó alapvető konvergencia, a technológiák konvergenciája, a tartalmak, piacok és üzleti modellek konvergenciája, a felhasználás-alkalmazás során megnyilvánuló társadalmi-kulturális konvergencia is. Emellett a tevékenységi terek konvergenciája, a testünkön viselt tárgyak funkcionális konvergenciája – pl. a mobiltelefoné, amely egyre több funkciót egyesít -, beszéd, írás és kép konvergenciája, s mindezek alapzatán a tudományos diszciplínák-elméletek egyfajta konvergenciája egyaránt téma lesz a konferencián. A különböző konvergenciák kölcsönhatása nem ellentmondásmentes, a konvergencia jelensége beható társadalom- és bölcsészettudományi feldolgozást igényel.     

          

A konferencia programja, valamint az előadások rövid összefoglalásai – angolul és magyarul – hozzáférhetőek a www.mobilkutatas.t-mobile.hu/2007  webcím alatt. Az előadások, sokszorosított kötet formájában, a regisztrált résztvevők rendelkezésére állnak. Ez a kötet a telekommunikációs konvergencia társadalomtudományi kutatásának jelentős dokumentuma. A konferencia anyagaira alapozó válogatott kötet – a T-Mobile-lal közös 21. század kommunikációja projekt keretében közreadott hetedik tanulmánygyűjtemény – 2008 tavaszán jelenik meg.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.