2022.december.10. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nép(i)körkép – avagy Skanzen Szentendre 2007 ősz

5 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/6620"></a></span> <span class="inline left"><a href="/node/6606"><img class="image thumbnail" src="/files/images/virágosAblakok.thumbnail.jpg" border="0" alt="Virágos ablakok" title="Virágos ablakok" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Virágos ablakok</strong></span></span> <p>Magyarország népi építészete, lakáskultúrája és életmódja. Eredeti, áttelepített épületek, az egykori lakók életvilágát, szokásait megjelenítő hiteles tárgyakkal, régi településformák keretében, a 18. század második felétől, az első világháborúig. Mindezt egyszerre, egy helyen tekintheti meg az érdeklődő, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, ismertebb nevén a skanzenben.</p><p>

 virágos ablakokVirágos ablakok

Magyarország népi építészete, lakáskultúrája és életmódja. Eredeti, áttelepített épületek, az egykori lakók életvilágát, szokásait megjelenítő hiteles tárgyakkal, régi településformák keretében, a 18. század második felétől, az első világháborúig. Mindezt egyszerre, egy helyen tekintheti meg az érdeklődő, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, ismertebb nevén a skanzenben.

 virágos ablakokVirágos ablakok

Magyarország népi építészete, lakáskultúrája és életmódja. Eredeti, áttelepített épületek, az egykori lakók életvilágát, szokásait megjelenítő hiteles tárgyakkal, régi településformák keretében, a 18. század második felétől, az első világháborúig. Mindezt egyszerre, egy helyen tekintheti meg az érdeklődő, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, ismertebb nevén a skanzenben.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeumot, a skanzent, 1967. február 1-én alapították, 1972 óta önálló intézmény, országos múzeum. Magyarország népi építészetét, lakáskultúráját, életmódját mutatja be, a 18. század második felétől, az első világháborúig.

Végleges cél, hogy több, mint 300 építmény kerüljön a múzeumba, melyet kilenc épületcsoportban, tájegységben kívánnak elhelyezni. A tervezett kilenc csoport (Felső-Tiszavidék, Felföldi mezőváros,Észak-Magyarország, Közép-Tiszavidék, Alföld, Dél-Dunántúl, Balaton-felvidék, Nyugat-Dunántúl, Kisalföld) felépülése után, hazánk 18-19. századi építészeti hagyományait történeti örökségként fogja megőrizni.

 

1. cukrot, kávét, kakaót tessék!1. Cukrot, kávét, kakaót tessék! 2.felföldi mezőváros jellegzetes utcája2.Felföldi mezőváros jellegzetes utcája
3.felső-tiszai fakazettás templom3.Felső-tiszai fakazettás templom 4.felső-tiszai udvar4.Felső-tiszai udvar
felsőszenterzsébet - haranglabFelsőszenterzsébet – Haranglab 6. felső-tiszai harangláb6. Felső-tiszai harangláb
7. gépek nélkül világosan7. Gépek nélkül világosan 8.hertz jenő öntődéjéből8.Hertz Jenő öntődéjéből
9. hidasi házbelső9. Hidasi házbelső 10. jászárokszállási fogadó10. Jászárokszállási Fogadó
köveskál - közkút és mosóhelyKöveskál – Közkút és Mosóhely  12. kút12. Kút

1981-ben az intézmény tudományos kutatóhely lett. Az e célt szolgáló gyűjtemények folyamatosan gyarapodnak, s 2003-ban a digitalizálása is elkezdődött.

2003-ban helyett kapott az új épületben a 2015 m² alapterületű Néprajzi látványtár is. Ugyanebben az évben nyílt a Skanzen-Galéria is, mely időszakos kiállításaival a szentendrei művészköröket szeretné megszólítani, s a velük való együttműködést elősegíteni.

A 2004-ben átadott Oktatási Módszertani és Információs Központ a pedagógus és múzeumpedagógiai továbbképzések helyszíne lehet.

A múzeum fontos feladatának tartja, a környezeti nevelést is. A kiállítás részei a kiskertek, méhesek, szántóföldek, melyek az adott régió gazdálkodását mutatják be. A Nagykunsági állattartó tanyán rackajuhot, mangalicát, szürke marhát, s mudit -pásztorkutya- tartanak.

A Felföldi Mezőváros tájegysége Mátraalját, Tokaj-Hegyalját mutatja be, előtérbe helyezve a borkultúrát. A házak közt találhatunk működő borkóstoló pincét is, megnézhetjük a lábbeli készítés folyamatát, de betekinthetünk Klein Mózes üzletébe is, ahol még krumplicukrot is lehetett kapni. A Nagykunsági állattartó tanyán hagyományos, magyar háziállatokkal ismerkedhetünk.

Felső-Tiszavidék házai között felfedezhetjük a jellegzetes kazettás templomot, s egy haranglábat is. Ha megéheztünk a nagy sétában, betérhetünk az Alföldi Mezővárosban található Jászárokszállási fogadóba. A házak közt találunk egy péküzemet is, mely a mai napig készíti, a megvásárolható friss kenyeret, pogácsát, különböző péksüteményeket. A Kisalföldi területen egy szatócsboltban vásárolhatunk kedvünkre.

 

13. mádi dézsmaház13. Mádi dézsmaház 14. szélmalom14. Szélmalom
15.mándoki fatemplom15.Mándoki fatemplom 16. minden napra jó és friss kenyér...16. Minden napra jó és friss kenyér…
17, munkában17, Munkában 18. muraszemenye18. Muraszemenye
19. működő szatócsbolt19. Működő szatócsbolt 20.nyírádi vizimalom20.Nyírádi Vizimalom
21.őcsény - lakóház21.Őcsény – lakóház 22.rédics - virrasztószoba22.Rédics – Virrasztószoba
23.skanzen valódi "zöldbirkákkal"23.Skanzen valódi "zöldbirkákkal" 24. szövőszék24. Szövőszék

A Dél-Dunántúli területen találhatjuk azt a hidasi házat, melyben a múzeum korban legkésőbbi (1959-es) enteriőrje látható. Az öcsényi ház udvarán csodás növények, többek között leander virít. Nyugatabbra, de még a Dunántúlon egy iskolát is találhatunk, a rédicsi iskola áttelepített épületét, ahol népiskola révén 6-12 éves gyermekeket tanítottak, s neveltek. A ház egyik részében az iskola, másik részében pedig a tanári lak látható.

Ha pedig vízimalmot szeretnénk látni, ellátogathatunk a Bakony, Balaton-felvidéki tájegységre, ahol megcsodálhatjuk a Nyirádi Vízimalmot, s ha szerencsénk van, működés közben is láthatjuk.

Bármerre járunk is a skanzen területén, biztosak lehetünk benne, hogy a múlt egy pillanatát, s ha jobban megfigyeljük, elképzeljük, még az akkortájt élt embereket is láthatjuk.

A szentendrei Szabadtéri Múzeum Szentendrén a Sztaravodai úton található. Megközelíthető nem csak gépkocsival, hanem naponta többször is közlekedő Volán busszal, mely a bejáratnál áll meg.

A múzeum honlapján rengeteg információt s képet találhatnak még a múzeumról.

Németh Krisztina

http://www.skanzen.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.