2023.március.27. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Barkácsolás világűrben – avagy amikor a szükségmegoldás véglegesen is beválik….

2 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/6632"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Houston%20kep.thumbnail.jpg" border="0" alt="Barkácsolás a világűrben" title="Barkácsolás a világűrben" width="100" height="100" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Barkácsolás a világűrben</strong></span></span> <p><em>Szinte hihetetlen, hogy mi minden eszközt használtak már fel az űrben, és ezek közül hány olyan tárgy volt, amelyet nem az eredeti rendeltetése szerint alkalmaztak.

  barkácsolás a világűrbenBarkácsolás a világűrben

Szinte hihetetlen, hogy mi minden eszközt használtak már fel az űrben, és ezek közül hány olyan tárgy volt, amelyet nem az eredeti rendeltetése szerint alkalmaztak.

  barkácsolás a világűrbenBarkácsolás a világűrben

Szinte hihetetlen, hogy mi minden eszközt használtak már fel az űrben, és ezek közül hány olyan tárgy volt, amelyet nem az eredeti rendeltetése szerint alkalmaztak. Nem is olyan régen hajszálon múlt, hogy nem lombfűrésszel álltak neki az egyik űrsikló javításának, máskor fogpiszkálók, zacskók tettek hasznos szolgálatot. Mindezek közül említést érdemel még egy nyári eset, amikor sebészeti bőrkapcsoló géppel foltozták meg az Atlantis hőpajzsát.

Az amerikai 3M egyik műszaki vezetőjét az egyik nap ötször is hívta a NASA koordinátora, hogy érdeklődjön a cég által gyártott, eldobható, bőrsebek összekapcsolására tervezett és űrbe vitt sebészeti bőrtűző készülék alkotóelemeiről. Mint kiderült, a NASA szakembere azért firtatta a szokásosnál is nagyobb részletességgel az anyagösszetételt, mert azt próbálták kideríteni, az eredetileg sebkapcsolónak készült eszköz alkalmas-e az Atlantis hőpajzsának javítására. A felszállás után ugyanis észrevették, hogy a hővédő megint elszakadt, szabadon hagyva az űrhajó felszínét, ami már egyszer okozott katasztrófát a visszatérés alkalmával.

A NASA specialistái az elvi lehetőség kipróbálására az eszközökből további mintadarabokat kértek és teszteknek vetették alá. A rekord gyorsaságú bevizsgálás eredményeként elvégezhetőnek találták a megoldást, amelyet végül Danny Olivas asztronauta hajtott végre az űrben. Az űrhajó robotkarjával visszahajtotta a hőtakarót a helyére és rögzítette azt a tűzővel, az Atlantis így sikeresen visszatért a földre.

Az eset kiváló példája annak, hogyan lehet egy bizonyos célra kifejlesztett eszközzel egészen furcsa dolgot művelni, ha éppen úgy hozza a kényszer.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.