2023.december.11. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nevezetes csataterek

3 perc olvasás

Bonaparte Napóleon. A világ egyik leghíresebb, de bizonyára a legismertebb uralkodója 1821. május 5-én hunyt el 51-éves korában, Szent Ilona szigeti rabságában. A franciák bizonyára nagyszabású megemlékezéseket tartanak majd a 200-éves évfordulón, remélhetőleg már csillapuló járványhelyzetben.

Ifjú koromban Napóleon-fan voltam, levelezőlap, bélyeg, újságcikk, festmény reprodukció gyűjteményem volt róla, a könyvekről nem is beszélve. Amikor külföldön jártam, igyekeztem felkeresni híres csatái színhelyét. (Kinek lenne manapság ilyesmire ideje?) Ezekről a helyekről számolnék be, hátha mégis valaki kedvet kapna rá..

austerlitz 2

Csehország igazságszolgáltatási intézményeinek székhelye Brno. Itt van az Alkotmánybíróság, a Legfelsőbb Bíróság, a Legfőbb Ügyészség, a Versenyhivatal, itt dolgoznak az ombudsmanok. Érdemes megtenni a 15-kilométeres utat autóbusszal Slavkovig, a híres csata színhelyére, ahol 1805-ben Napóleon megverte Kutuzovot. A városka német neve Austerlitz. Hatalmas parkjában emlékmű.

borodinoi ememu

Egyes utazási irodák Moszkvában félnapos fakultatív autóbusz kirándulást szerveznek a 120-kilométeres távolságban lévő Borogyinóba, ahol Kutuzov visszavágott Napóleonnak. Taktikailag visszavonult a francia seregek elől Moszkváig. Még a kiüresített, lángokban álló fővárost is feladta. Valójában éppen ekkor mért hatalmas csapást a francia seregre 1812-ben. (A történetről szól Tolsztoj világhírű regénye, a Háború és béke.)

lipcse

Lipcsében látható a Népek Csatájának emlékműve. A városnál Napóleon 1813-ban katasztrofális vereséget szenvedett az osztrák-orosz-porosz-svéd haderőtől. Az emlékmű egyúttal múzeum. Belsejében szimbolikus kripta és a „Dicsőség Csarnok” óriás szobrai. A Lipcse egyik jelképét is jelentő emlékmű tetejéről pazar kilátás nyílik a városra és környékére.

waterloo

Brüsszeltől 20 kilométerre délre fekszik Waterloo, vasúttal negyedóra alatt elérhető. Itt csapott össze az elbai száműzetéséből hazatért Napóleon a brit Wellington herceg és a porosz Gebhard von Blücher vezetése alatt álló szövetséges csapatokkal. Hihetetlennek tűnik a ma évekig, évtizedekig tartó állóháborúk korában, hogy a világ talán leghíresebb csatája 1815 június 18-án 9 órán át tartott. A csata után emlékművet (Butte du Lion) emeltek a csatatéren, a halom tetején egy Franciaország felé néző oroszlán áll, a kilátót 200 lépcsőn keresztül lehet megközelíteni. Feltétlen meg kell nézni a közeli Wellington Múzeumban látható hatalmas körképet is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.