2014 decemberében jelent meg Nyeső Mari zeneszerző, szövegíró, énekes, gitáros új lemeze "Hagyj szabadon" címmel, a Gryllus Kiadónál. A lemez érdekessége, hogy minden hangszeren Mari játszott a stúdióban és a többszólamú kórusokat is egymaga énekelte fel.

 

2014 decemberében jelent meg Nyeső Mari zeneszerző, szövegíró, énekes, gitáros új lemeze "Hagyj szabadon" címmel, a Gryllus Kiadónál. A lemez érdekessége, hogy minden hangszeren Mari játszott a stúdióban és a többszólamú kórusokat is egymaga énekelte fel.

 

Mivel ezt egyedül nem tudja élőben előadni, így megkérte barátait, kollégáit, hogy a rendhagyó lemezbemutató koncerten segítsenek neki előadni a megkomponált szólamokat, melyeket 2015. február 1-én, a Marczibányi Téri Művelődési Központban mutatnak be a közönség előtt.

 

Közreműködik:

Nyeső Mari – ének, gitár

Gryllus Dániel – fütty, furulya

Nyerges András – basszusgitár

Vendégművészek:

Rutkai Bori (Rutkai Bori és a Banda, Specko Jedno) – ének

Takács Noémi (ex BülBüls) – ének

Szatmári Juli (Szatmári Juli és zenekara) – ének

Brátán Vera (Lighthouse zenekar) – ének

Rozsnyói Judit (Szatmári Juli és zenekara) – hegedű, ének

Becze Gábor (Kaláka) – bőgő, ének

Jeszenszky György – dob

 

"Dalok a Mindenségről, zenéről, szerelemről és a fecskékről.

Saját versek, szövegtelen énekek éneklő gitárral.

 

Ezeket a dalokat nagyrészt 4-5 évig írtam, bár az Indiai dalt több mint 7 évig csiszolgattam. Már sem elvenni belőlük, sem hozzátenni nem tudok egyikükhöz sem. Minden szó, hang, akkord számomra már a helyén van. Így szeretném hanglemezen megmutatni őket.

A felvételeken egyszerű hangszerelésben magam játszom a hangszereken nagyjából úgy, ahogy megszületettek a dalok a fejemben. A stúdió különleges világ, ahol olyan dolgok történhetnek, ami a valóságban sohasem. Egyszerre 3 gitáron játszhatok, vagy éppen több szólamban énekelhetek magammal és ezt a lehetőséget nagy örömmel ki is használom.

De van olyan dal is (Nap és Hold), ami ledobta a hangszerelését és maradt egy szál gitárral, hiszen az évek során a gitárszólamot olyan bonyolulttá tettem, hogy már egyszerre megszólal benne a basszus, az akkordmenet és a szólójáték is. (Fölösleges lett volna ismételgetni ezeket más hangszereken.)

A stúdiófelvételek során olyan hangfestési módokat is használunk, amiket élőben szintén nem lehet reprodukálni. A Without Words című dalomban a zene úgyis az Isten felé halad üzenetet, a haladást, hogy sosem ér véget a zene, hanem átjut időkön, tereken más dimenziókba, Nyerges András hangmérnök csodálatos ötlettel és technikai megoldással erősítette meg. A szintén átfestett több szólamú énekekkel szeretnénk más teret adni bizonyos szövegrészeknek, mert másképp szól Brazília és másképp szól a Világűr.

Először a Hej, Te Gyurka! című dalom született meg a fejemben. Egyszerű népdalnak szántam, ezért természeti képeket használok benne.

 

Úgy simogass, mint az eső

úgy ölelj meg, mint a tó

úgy vigyázz rám, mint az erdő

úgy takarj be, mint a hó!

 

Gondoltam, írok rá egy dalválaszt:

Eső vagyok – simogatlak

a hó vagyok – betakarlak

a szél vagyok – becézgetlek

vihar leszek – felemellek

Hagyj szabadon,

hogy szabadon szeresselek!

 

Így született meg a Hagyj szabadon című dalom. Az évek során átértelmeződött a szöveg és már nem szerelmes dalként tekintettem rá, hiszen ember ilyet nem ígérhet…

 

Te megmászhatod a Mont Everestet,

a kötél leszek és el nem eresztlek

és kalandozhatsz a Világűrben,

én a mágnes leszek az iránytűdben.

 

Vendégművészként Gryllus Dánielt kértem fel, hogy madáréneket fütyüljön a dal hangszeres részében, mivel Dani a madárhangok nagymestere is. Így most a legszebb hangszerszóló a lemezen a madárduett, amit bravúrosan a dal hangnemében és ritmusában talált ki Dani.

Így alakultak át a szerelmes dalok valami mássá. A dalok értelmezését nyitva hagynám, mindenki úgy gondoljon rájuk, ahogy éppen érzi, szabadon.

Végül a "válaszdal" lett a lemez nyitódala és a Hej, Te Gyurkát tettem a lemez végére. Így a Mindenség szeretetétől az egyszerű emberi szerelemhez érkezünk.

De van ennél jobb dolog a világon?" (Nyeső Mari)

 

Nyeső Mari: Hagyj szabadon (tracklist)

1. Hagyj szabadon (Eső vagyok)

2. Szerelem (Davadamm)

3. Without Words

4. Nap és Hold

5. Ez a Hang

6. Szerelem-hétfő

7. Indiai dal

8. Konyhadal

9. Hej, Te Gyurka!

 

2015. február 1. (vasárnap), 20.00

Nyeső Mari: Hagyj szabadon – Lemezbemutató koncert

Marczibányi Téri Művelődési Központ

1022 Budapest, Marczibányi tér 5/a

 

http://marczi.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük