2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nyíregyháza – télen, nyáron

5 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/6102"><img class="image thumbnail" src="/files/images/nyiregyházafoutca.thumbnail.jpg" border="0" alt="Nyiregyháza Fő utca" title="Nyiregyháza Fő utca" width="100" height="67" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><em>Nyiregyháza Fő utca</em></span></span> <p><strong>A hazai turizmus egyre nagyobb jelentőségű az idegenforgalomban. Fontos lenne, hogy az ország más, eddig kevésbé ismert turisztikai célpontjai is feliratkozzanak a leglátogatottabb színhelyek közé. Nyíregyháza télen-nyáron a látnivalók, és a programok színes választékával várja az idelátogatókat. Északkelet Magyarország a meglepetések földje.</strong></p><p>

 nyiregyháza fő utcaNyiregyháza Fő utca

A hazai turizmus egyre nagyobb jelentőségű az idegenforgalomban. Fontos lenne, hogy az ország más, eddig kevésbé ismert turisztikai célpontjai is feliratkozzanak a leglátogatottabb színhelyek közé. Nyíregyháza télen-nyáron a látnivalók, és a programok színes választékával várja az idelátogatókat. Északkelet Magyarország a meglepetések földje.

 nyiregyháza fő utcaNyiregyháza Fő utca

A hazai turizmus egyre nagyobb jelentőségű az idegenforgalomban. Fontos lenne, hogy az ország más, eddig kevésbé ismert turisztikai célpontjai is feliratkozzanak a leglátogatottabb színhelyek közé. Nyíregyháza télen-nyáron a látnivalók, és a programok színes választékával várja az idelátogatókat. Északkelet Magyarország a meglepetések földje.

Északkelet-Magyarország, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a legszélesebb idegenforgalmi kínálatot nyújtja a turistáknak. Kiindulópontul Nyíregyházát választottuk. A belváros tereit járva nagy építkezések látványa fogadja a látogatót, a város dinamikus fejlődésének jelei. A belváros kedvelt pihenőhelyei a Benczúr és Bessenyei tér, innen vezet az út az Országzászló térre és a Kálvin térre. A sétálóutcában a turista megcsodálhatja a Városháza, Takarékpalota épületeit.

nyiregyháza webkameraNyiregyháza WebkameraA Korona Szállót és az eklektikus stílusban épült Megyeházát a neves építész Alpár Ignác tervezte. Az ő munkája az evangélikus általános iskola és a Móricz Zsigmond Színház is. A Jósa András Múzeumban európai hírű régészeti gyűjtemény található, a helytörténeti, képző-és iparművészeti anyag mellett bemutatásra kerül a város híres szülötteinek Benczúr Gyulának és Krúdy Gyulának élete is. A Sósgyógyfürdőn található ismert Krúdy Szállót 1911-ben építették, ma kedvenc találkozóhelye a pihenni vágyó kirándulóknak, fürdőzőknek.

Sósgyógyfürdőt, a sóstói erdőt és tavat autóbusz, nyaranta pedig kisvasút köti össze a városközponttal. Sokan, családdal, kisgyerekkel leszállnak egy megállóval előbb is, hogy látogatást tegyenek az Állatparkban, ahol, -akik időben érkeznek – tanúi lehetnek egy látványos fóka-vagy jegesmedve etetésnek is. A több mint háromezer állatot befogadó Állatparkban a jövőben elefántház épül, készül az őserdő terve és a vendégek hamarosan egy Indiai óceán séta élményével gazdagodhatnak.

nyíregyháza sóstó fürdőNyíregyháza Sóstó FürdőInnen pár perc gyalogút után érhető el a tó, a parkban kellemes sétautak, a parton remek horgászati lehetőségek várják az idelátogatókat. A tó vizének gyógyhatását már Mátyás király korában is ismerték, ma a fürdőben hasznosított termálvíz gerinc – reumatikus – és mozgásszervi betegségre kínál gyógyírt. A Tófürdőt és a Parkfürdőt nyaranta sok ezren keresik fel a forró nyári napokban. Amikor az idő kissé ősziesre fordul, de a hidegebb téli napokban is különleges felüdülést kínál a modern kivitelezésű Aquarius Élményfürdő. Az új fürdőkomplexumban fedett hideg-melegvizes medencék, termál és pezsgőfürdők mellett hullám medence, valamint vadvízi sodrófolyosó, csúszdák találhatók. Külön részleg szolgálja a legkisebbek, a gyerekek igényeit, játszóterekkel, medencékkel. A sóstói vízivarázs fürdőt 2005. október 29-én adták át, ez alkalomból idén október 29.-re különleges programokkal várnak minden látogatót.

Sósgyógyfürdőn található Északkelet-Magyarország egyetlen szabadtéri néprajzi múzeuma is. A Múzeumfalú a táj népi építészetét, lakáskultúráját mutatja be, mintegy 7,5 hektáros területen képeztek ki itt egy faluközpontot kézműves műhelyekkel , iskolával, templommal, malommal, szatócsbolttal, kocsmával. Hagyományőrző rendezvényei, sokszínű programjai sok látogatót vonzanak. Október 20-án a Szent Mihály havi munkálkodások jegyében  lekvár főzésre, dohányfűzésre és gyümölcsaszalásra invitálnak A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében november 11-én Márton napi vigasságokra kerül sor, melynek keretében libahajtás, libaszépségverseny és sok más a témához kapcsolódó vetélkedőt terveznek. Egyben a múzeum lakóépületei a tél elejei asszonyi munkák helyszínei lesznek, hímzés, párnatöltés, kemencében való sütés és egyéb bemutatók szerepelnek a programban.

Kulináris élvezetekre azonban nemcsak nevezetes napokon számíthat a látogató. Bármely évszakban betérhet a Hotel Central  Étterembe, ahol  Egyed László és Majer Csaba beavatja a helyi ételkülönlegességek titkaiba. A szatmári töltött flekken előtt tanácsos megkóstolni a nyírségi gombóclevest, mely méltán iratkozhatna fel bármely híres konyha menülapjára. A Szállóban nemcsak kedves fogadtatás, de napi 24 órában fürdő is a vendégek rendelkezésére áll. Akik igazi karácsonyi hangulatra vágynak, már december első napjaiban a Kossuth téri óriási fenyőfa alatt részesei lehetnek a vásári forgatagnak, a művészek produkcióinak.

 A nyíregyházi karácsony különlegessége a Krúdy Vigadó programsorozata, amelynek célja, hogy a megye népművészetének teremtsen fórumot, felelevenítve a népszokásokat és hagyományokat.  A város télen-nyáron gazdag programmal várja mindazokat, akik felfedezni kívánják maguknak a térség látnivalóit, szépségeit.

http://www.csatolna.hu/hu/erdekes/CCapo/webcams/nyiregyhaza.html

http://www.thermaltours.hu/furdok/eszak_alfold/nyiregyhaza_sosto_aquarius/index.html

http://bringaut.hu/?q=taxonomy/term/9&from=45

Tausz Anikó

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.