2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nyitott Műtermek Délutánja

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/80513"><img class="image image-_original" src="/files/images/nyitott%20(1).jpg" border="0" width="466" height="302" /></a></span>Látogasd meg a képzőművészeket! Különleges, egyedi helyszínen, a Százados úti művésztelepen várja az érdeklődőket a 2014. június elsején immár negyedik alkalommal megrendezett Nyitott Műtermek Délutánja.</p> <p> 

Látogasd meg a képzőművészeket! Különleges, egyedi helyszínen, a Százados úti művésztelepen várja az érdeklődőket a 2014. június elsején immár negyedik alkalommal megrendezett Nyitott Műtermek Délutánja.

 

Látogasd meg a képzőművészeket! Különleges, egyedi helyszínen, a Százados úti művésztelepen várja az érdeklődőket a 2014. június elsején immár negyedik alkalommal megrendezett Nyitott Műtermek Délutánja.

 

A művészethez nemcsak fehérre festett falú, csöndes és rideg galériák elérhetetlen távolságából közelíthetünk. A művészet rólunk szól, nekünk szól, velünk változik.

Kérdéseket tennél fel kedvenc alkotódnak?

Szeretnéd látni testközelből az ecseteket, vásznakat, eszközöket?

Belekóstolnál a műtermek világának hangulatába?

 

Ismét Nyitott Műtermek Délutánja, ezúttal június 1-jén a Százados úti Művésztelepen.

A Józsefváros szélén elhelyezkedő művésztelep Budapest első alkotó közösséget megteremtő intézménye, amely Bárczy István főpolgármester hivatali ideje alatt épült 1909 és 1911 között. Kiemelkedő alkotók sora élt és alkotott itt a kezdettől fogva, köztük Csorba Géza, Kallós Ede, Kisfaludi Strobl Zsigmond, Makrisz Agamemnon, Medgyessy Ferenc, Pásztor János, Somogyi József szobrászok, Czigány Dezső, Kádár Béla, Kurucz D. István festők. Európa-szerte kuriózumnak számít, hogy az eredetileg tizenöt lakásból és huszonnyolc műteremből álló komplexum máig működik, ezáltal ma is otthont és alkotóteret biztosít sok művésznek, köztük többgenerációs művészcsaládoknak is.

 

A százegy éves művésztelep egy különálló alkotói kisvárosként működik a főváros forgatagában. Egyszerre alkotótér és lakóhely az ott élő és tevékenykedő művészek számára, így a művészet nem csupán a műteremlakásokban, hanem az udvarokban, kertekben, az utak mentén is jelen van. Az ott élő művészekkel hamisítatlan 20. század eleji hangulatban és környezetben találkozhatunk, olyan történeteket hallhatunk, és olyan tereket fedezhetünk fel, ahová – az ember úgy érzi – még belépni is kiváltság.

 

A látogatók most egy helyszínen közel 30 művész munkásságát fedezhetik fel.

A rendezvény célja, hogy a kortárs képzőművészetet minél szélesebb közönséggel ismertesse meg és minél több emberhez hozza közelebb. Az egész napos esemény alatt művészettörténészek és múzeumpedagógusok változatos felfedezőutakat és vezetéseket tartanak a különböző korosztályok számára, amelyek keretében a látogatók az ott alkotó művészeket személyesen is megismerhetik. Mindezen kívül élőzene, borkóstoló és szabadtéri játékok is gazdagítják a napot.

 

Résztvevő művészek:

Balás Eszter, Bikácsi Daniella, Bohus Zoltán, Buda Gábor, Dús László, Füspök Zoltán, Hermann Zsolt, Káldi Katalin, Kovács Lola, Láng-Miticzky Gábor, Mihály Gábor, Mihály Anna, Péter Ágnes, Ridovics Péter, Révész Erzsébet, Somogyi Gábor, Szabó Tamás, Szabó Gábor, Szabó Virág, Szabó Zsófi, Szabó Ádám, Szalai Veronika, ifj. Szlávics László, Várnagy Ildikó.

 

2014. június 1. 14-19 óra között

Nyitott Műtermek Délutánja

1087 Budapest, Százados út 3-13.

 

www.nyitottmutermek.hu

www.facebook.com/nyitottmutermek

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.