2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

ŐK VOLTAK AZ IGAZI KOMMUNISTÁK?

2 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/42953"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Nyomdaszferencesek.thumbnail.jpg" border="0" alt="Ferences nyomdászok egykor" title="Ferences nyomdászok egykor" width="100" height="74" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Ferences nyomdászok egykor</strong></span></span> <p>Két híres ferences rendház 1950-ben történt elnéptelenedéséről emlékeznek meg a közeli napokban. Jászberényben 2010. szeptember 4-én, Vácott pedig 7-én tartják az ünnepséget a helyi önkormányzatok, az egyházmegyék és a ferences rendtartomány közreműködésével.</p><p>

 ferences nyomdászok egykorFerences nyomdászok egykor

Két híres ferences rendház 1950-ben történt elnéptelenedéséről emlékeznek meg a közeli napokban. Jászberényben 2010. szeptember 4-én, Vácott pedig 7-én tartják az ünnepséget a helyi önkormányzatok, az egyházmegyék és a ferences rendtartomány közreműködésével.

 ferences nyomdászok egykorFerences nyomdászok egykor

Két híres ferences rendház 1950-ben történt elnéptelenedéséről emlékeznek meg a közeli napokban. Jászberényben 2010. szeptember 4-én, Vácott pedig 7-én tartják az ünnepséget a helyi önkormányzatok, az egyházmegyék és a ferences rendtartomány közreműködésével.

A váci rendház különlegessége, hogy itt működött a híres Kapisztán Nyomda, melyben szerzetesek voltak a nyomdászok. Jászberény pedig azért fontos a magyar egyház története szempontjából, mert ez volt a rend hittudományi főiskolája, vagyis a ferences utánpótlás fontos bázisa.

A jászberényi emeletes kolostor több mint ötszáz éves épületét 1950 nyarán a máshonnan elhurcolt szerzetesek internálótáborának használták. Az év végén a rend kénytelen volt átadni a kolostort az állami hatóságoknak. A váci rendházat 1950. szeptember 6-án tíz ávós szállta meg, és közölték a nyomdász szerzetesekkel, hogy távozniuk kell. A házkutatást tartó katonák csalódottan állapították meg: „itt nincs semmi érték". Mire a ferences házfőnök, Kováts Rajmund atya, aki egyben nyomdaigazgató is volt, számon kérte az ávósokon, hogy milyen jogon jöttek ide? Mint mondta: „Mi vagyunk az igazi kommunisták. Van egy nyomdánk, és abban dolgozunk." A nyomdát 1950 végén felszámolták, az épületet a katonáság kapta meg. A váci rendházat a feloszlatáskor 23, a jászberényit 19 szerzetes lakta.

A jászberényi ünnepséget a barátok templomában (Ferencesek tere) szeptember 4-én 10 órakor szentmisével kezdik, melynek főcelebránsa Magyar Gergely ferences tartományfőnök, majd emléktáblát avatnak és előadások, visszaemlékezések idézik fel a jászberényi sok évszázados, áldásos ferences jelenlétet.

Vácott a megemlékezés 2010. szeptember 7-én 15 órakor emléktábla avatással kezdődik. A tudományos előadások és visszaemlékezések után 18 órakor püspöki szentmisével és orgonakoncerttel fejeződik be az ünnepség. Cím: Vác, Gizella tér – ferences templom.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.