2023.szeptember.28. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Oktatási és Kulturális Minisztérium: A színházi törvény szakmai vitára bocsátása

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/5712"><img class="image thumbnail" src="/files/images/janus.thumbnail.jpg" border="0" alt="Janus" title="Janus" width="100" height="99" /></a></span>Az Oktatási és Kulturális Minisztériumban - a kulturális szakállamtitkár által felkért szakértői munkacsoport közreműködésével - elkészült annak a törvénynek a koncepció-tervezete, amely <strong>a színházak, valamint a zene- és a táncművészeti intézmények működéséről, állami támogatásáról és sajátos munkajogi szabályairól</strong> rendelkezik majd.  <p> 

 janusAz Oktatási és Kulturális Minisztériumban – a kulturális szakállamtitkár által felkért szakértői munkacsoport közreműködésével – elkészült annak a törvénynek a koncepció-tervezete, amely a színházak, valamint a zene- és a táncművészeti intézmények működéséről, állami támogatásáról és sajátos munkajogi szabályairól rendelkezik majd. 

 

 janusAz Oktatási és Kulturális Minisztériumban – a kulturális szakállamtitkár által felkért szakértői munkacsoport közreműködésével – elkészült annak a törvénynek a koncepció-tervezete, amely a színházak, valamint a zene- és a táncművészeti intézmények működéséről, állami támogatásáról és sajátos munkajogi szabályairól rendelkezik majd. 

 

A törvénykoncepció kiinduló pontját és alapját a színházi szakmai szervezetek által a miniszter felkérésére a tárcához benyújtott munkaanyagok, javaslatok, továbbá a zene- és táncművészet szervezeteinek korábbi kezdeményezései képezték.

A tervezet az előadóművészeti értékek gyarapítását, az előadásoknak a közönség széles rétegeihez való eljuttatását, ezen belül kiemelten a gyermek-és ifjúsági korosztály aktivitásának előmozdítását, a legjobb előadások, alkotások nemzetközi jelenlétének elősegítését, a színházi, és más előadóművészeti intézményrendszer fejlesztését, valamint a közpénzek hatékony felhasználását elősegítő támogatási rendszer megteremtését célozza. Javaslatot tesz a szervezetek nyilvántartásának kialakítására, új típusú normatív, a fenntartók kötelezettségeit és jogosultságait egyértelműen megállapító finanszírozási modell bevezetésére. Szól a normatív támogatáson túl egyéb közvetlen (pályázatok) és közvetett (adójogszabályok) támogatási formákról, szabályozza az intézményvezetők (színházigazgatók) kinevezésének rendjét. A színházi munka sajátosságait figyelembe vevő speciális munkajogi szabályokat alkot, és rendelkezik a szimfonikus zenekar, a kórus, a balett-és táncegyüttes – a színházakétól eltérő – szabályairól is. Javaslatot tesz a színházi, és más előadóművészeti szakmai szervezetek véleménynyilvánítási, javaslattételi jogosultságát a törvény erejével biztosító fórum létrehozására is. 

Az államigazgatási egyeztetési folyamat megkezdése előtt a koncepció tervezetét a tárca nyilvános szakmai vitára bocsátja.  Ennek nyitányaként 2007. október 1-jén a színházi törvény koncepcióját Nagyné Varga Melinda művészeti főosztályvezető átadta a reprezentatív szakmai és érdekvédelmi szervezetek képviselőinek. A megbeszélésre a Magyar Színházi Társaság, a MASZK Országos Színészegyesület, a Független Színházak Szövetsége, a Magyar Zenei Tanács, a Magyar Muzsikus Fórum, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége, a Magyar Táncművészek Szövetsége, a Magyar Hivatásos Tánc- és Balettegyüttesek Egyesülete, a Színházi Dolgozók Szakszervezete, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete kapott meghívást.

A minisztérium a szakmai vita koordinálására kérte fel a szakmai és érdekvédelmi szervezeteket. Megállapodás született, hogy a tagszervezetekkel megtárgyalt véleményüket, kiegészítéseiket, módosítási javaslataikat a minisztérium szakértőivel együttműködve 2007. november 9-ig ‑ a Magyar Színházi Társaság útján ‑ eljuttatják a tárcához.

A koncepciótervezet szövege elérhető a http://www.okm.gov.hu/ weboldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.