Ugyan egyre hűvösebb lesz, egyre több csapadékot kapunk az égből, egyre több ruhát kell felvennünk, ha kilépünk a lakásból, mégsem szabad elfelejtenünk azt, hogy az őszi október is telis-tele van programokkal, és igenis érdemes a bezárkózás helyett kimozdulni kicsit.

 

Ugyan egyre hűvösebb lesz, egyre több csapadékot kapunk az égből, egyre több ruhát kell felvennünk, ha kilépünk a lakásból, mégsem szabad elfelejtenünk azt, hogy az őszi október is telis-tele van programokkal, és igenis érdemes a bezárkózás helyett kimozdulni kicsit.

 

Európai Madármegfigyelő Napok Siófok, október 7. 9 óra, Töreki-tavak, Madármegfigyelő-torony

Madármegfigyelés, madárgyűrűzés az MME-vel közös szervezésben. Térítésmentes rendezvény.

Kontaktszemély: Kenéz István +36 30 457 9918

 

Várfutás, október 13., Szigliget, Szigligeti vár, www.szigliget.hu, Október 13-án pompás programokkal fűszerezett komplett futóünnepen állhatnak rajthoz azok a futni vágyók, akik a Tanúhegyek Csúcsmaratont, vagy a Szigligeti Várfutást választják. A Tanúhegyek Csúcsmaraton komoly hagyományokra tekint vissza. Ahogy a neve is sugallja a Tapolca medence vulkánikus hegyeit érintve teljesíthetik a résztvevők a 25.9 km-t. A Várfutás során a futók 3, 6 és 10 km-es távot teljesíthetnek. A Várfutással egy történelmi eseménynek állítanak emléket. A XVI. században a portyázó törökök megtámadták a szüretelő szigligeti parasztokat. Az akkori várkapitány Palonai Magyar Bálint katonáival a segítségükre siettek és felmenekítették a szüretelőket a várba. Az akkori életükért futó szigligetieknek állítanak emléket ezzel a rendezvénnyel. A futóverseny célja a szigligeti várban lesz.

 

Töklámpás Fesztivál és Tökéletes Tökételek Sütő-Főző Versenye, október 13-14., Balatonboglár-Szőlőskislak, Művelődési Ház (Fő u. 2.), www.vkkboglar.hu, Október második hétvégéjén 14. alkalommal kerül megrendezésre Balatonboglár szőlőskislaki városrészében a magyar néphagyományokat népszerűsítő Töklámpás fesztivál, ahol az ínycsiklandó tökételeknek köszönhetően biztosan nem maradunk éhesek.

 

Kálmán Imre Emléknapok, október 26-28., Siófok, Fő tér, Kálmán Imre Kulturális Központ, www.kulturkozpont-siofok.hu, Kálmán Imre zeneszerző előtt tisztelegve ötödik alkalommal rendez háromnapos fesztivált a kulturális központ. A világhírű zeneszerző szülőhelyén térzene, operettek, gálaműsor és színházi előadás várja az érdeklődőket. A műfaj kedvelőinek érdemes lesz a Balaton-partra utazni, hiszen ezen a hétvégén Siófok az operett fővárosává válik.

A szervezők hagyományteremtő céllal és szinte végig telt házas előadásokkal indították el négy évvel ezelőtt ezt a rendezvényt, a város híres szülötte emlékének adózva és turisztikai attrakciót kínálva az üdülőrégióban a főszezonon túl is. Neves szólisták előadásában csendülnek fel a leghíresebb slágerek, és a műfaji utazások segítségével gyermekprogramok, jazz- vagy táncprodukciók is várják az érdeklődőket.

 

Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, október 5-14., A fesztivál főbb helyszínei: Thália Színház, Műcsarnok, Trafó, Nemzeti Színház, A38, Corvin Tető, Akvárium, valamint kávézók, romkocsmák és közterek., www.cafebudapestfest.hu, A Café Budapesti Kortárs Művészeti Fesztivál Budapest, illetve Magyarország egyik meghatározó, kortárs művészeket felvonultató, progresszív kortárs művészeti alkotásokat bemutató összművészeti fesztiválja.

A fesztivál igazi újdonsága a Városháza Parkban felállításra kerülő cafébudapEST BAR, amely 10 napon át non-stop működő étterem és kávézó lesz egyben, koncertekkel, mini performanszokkal és a fesztivál előadásait summázó közönségtalálkozókkal.

 

27. Spar Budapest Maraton® és Futófesztivál, október 7.,www.futanet.hu, Október 7-én, vasárnap rendezik az ország legnagyobb futóeseményét, a 27. SPAR Budapest Maraton® és Futófesztivált, melyre Magyarország valamennyi megyéjéből, illetve külföldről is érkeznek résztvevők. Az eseményen a maraton mellett számos más távon is indulhatnak a futók. A legkomolyabb kihívást jelentő hosszú távoktól kezdve a családi futásig összesen nyolc különböző számban mérhetik össze tudásukat a futás megszállottjai és barátaik.

A leghosszabb táv a 42 kilométeres maraton, amit az egyéni indulók mellett ötfős ekiden váltók, illetve három főből álló staféták teljesíthetnek. A 30 kilométeres távon egyéni indulók nevezhetnek.  Aki ezen a napon rövidebb időt szán a futásra, az a Minimaratonon, a Maratonkán vehet részt. A kisebbek, családok és az idősebbek számára ideális program a Gyaloglás vagy a Családi Futás.

 

Csabai Kolbászfesztivál, október 19-22. , Békéscsaba, Városi Sportcsarnok és környéke, www.csabakolbaszfesztival.hu, A Csabai Kolbászfesztivál az ínycsiklandozó illatok és falatok mellett  változatos kikapcsolódási lehetőséget is nyújt vendégeinek, miközben tíz ujjunkat nyalogatjuk két falat csabai kolbász között, kiállítások, szakmai konferenciák, szórakoztató és kulturális programok, kolbász -és borbemutatók, versenyek fokozzák a hangulatot étvágyunkat. 

A Kolbászfesztiválhoz 2006 óta kapcsolódik a Borvigadalom, melynek keretein belül 30 pincészet és borászat mutatkozik be. Mivel a kolbászkavalkádhoz és a disznóhús ízeihez, a borhoz hasonlóan a pálinka is remekül illik, amit persze a fesztivál szervezői is jól tudnak, ezért pálinka faházak sora várja a markánsabb italok kedvelőit.

 

Vörösbor Fesztivál, október 5-7., Villány, www.villanyiborvidek.hu, Villányban minden év október első hétvégéjén rendezik meg a szüreti napokat. Ez egy igazi boros-kulturális rendezvény. Több helyszínen állítanak fel színpadot ahol a vendég kedvére válogathat a színes programokból. A szombati nap fő attrakciója a "Szüreti felvonulás" a Baross G. főutcán. Lovasok, hintók, borrendek, tánccsoportok, zenekarok, kórusok…stb színes kavalkádja. Az Eislingen téren, a Borudvarban és a Diófás téren villányi borászok kínálják finom boraikat. A Baross Gábor főutcát kézművesek népesítik be.

 

Erdők Hete, október 15-19., Gemenci erdő, Gyulaj, Mecsekerdő, www.oee.hu, www.gemenczrt.hu, www.gyulajzrt.hu, www.mecsekerdo.hu, Az Országos Erdészeti Egyesület által 1996 óta indított programokon az erdész szakemberek elsősorban a gyerekeket, családokat szeretnék közelebb vinni a magyar erdőkhöz.

 

Pécsváradi Leányvásár, október 20-21., Pécsvárad, www.pecsvarad.info.hu, Az 1966 óta megrendezésre kerülő Pécsváradi Leányvásár évtizedes hagyományos rendezvény a kistérségben. Zengővárkony és Pécsvárad magyar fiataljai Lukács-napjához kötődően találkoztak, ismerkedtek szórakoztak október 18-ához közel eső hétvégén. Ifjúsági találkozó volt ez, ismerkedő, barátságkötő, szerelem-ébresztő alkalom. Este nagy bál volt a várkonyi nagykocsmában, Másnap pedig a váradi vásár sátraiban megvásárolhatták már a bábsütőktől a sokat ígérő mézeskalács szíveket, rajta az el nem mondott, csak üzent vallomással. Ezt a kedves-izgalmas régi ünnepet nevezték el tréfásan lányvásárnak.

 

Debreceni Ősz, október 1. – november 30., Kölcsey Központ, www.fonixinfo.hu, Az összművészeti fesztiválon neves művészek, illetve művészeti csoportok mutatkoznak be a debreceni közönségnek. A műfajok rendkívül sokszínűek: az érdeklődők komolyzenei, jazz- és könnyűzenei hangversenyt éppúgy látogathatnak, mint képzőművészeti kiállítást, film- és színházi előadást, vagy táncbemutatót.

 

Bacchus Borbál és Sátoraljaújhely-Hegyköz Borkirálynő választás, október 19., Sátoraljaújhely, www.zempleninfo.eu   www.satoraljaujhely.hu, Idén ismét megrendezésre kerül Bacchuss Borbál és Borkiránynő választás Sátoraljaújhelyen. Kiváló programok várják az ide látogatókat egész nap a bormustrától kezdve, a borvásáron keretül, a vendégeknek részük lehet borkóstolóban is. Helyi fellépők műsora szórakoztatja a Zemplén fővárosába érkező vendégeket.

 

Zsólyomkai Nyitott Pincék , Sátoraljaújhely, október 20., www.klmk.hu, www.zemplen-turizmus.hu, Egész napos program borkóstolással, nyitott pincékkel, élőzenével, disznótoros ételekkel. Borkóstolási lehetőség a megvásárolt pohár és kóstolójegyek ellenében a nyitott pincékben, illetve a pincék előtt hagyományos furmint, hárslevelű, muskotályos és tokai borkülönlegességekből.

 

Szüreti Felvonulás, október 13.,  Hollókő, http://www.holloko.hu/, A népi hagyományairól híres Hollókőn, nem csak tavasszal a húsvéttal kapcsolatban lehet kiváló rendezvényeket találni, hanem ősszel is. Az egykoron a borairól is híres településen idővel felhagytak a szőlőműveléssel, de a pincékben évről évre bekerül néhány hordó bor, hogy a Világörökségi településre látogatók se maradjanak szomjasak. A régi szőlőművelési időkből maradt hagyományt követve, minden évben megrendezik a Hollókői Szüreti Felvonulást október második szombatján. Ekkor a falu fiataljai díszes népviseletbe öltözve vonulnak fel a faluban, hirdetvén, hogy véget ért a szüret, biztosítva a jövő év bora és számot adnak az év jeles történéseiről. Az ide látogató vendégeknek egy különleges élményben lehet részük, megismerkedhetnek a népi hagyományokkal, és a megszokottól merőben eltérő életformát láthatnak, az immáron 25 éve a Világörökség részét képező Hollókői Ófaluban.

 

Az Egri Vár Napja, október 17., www.egrivar.hu, Ma már senki nem tudja megmondani, hogy az Egri Vár, a hős török elleni védelem, vagy pedig Gárdonyi Géza Egri Csillagok című műve miatt lett messze földön híres, de talán a jó válasz, hogy mind a kettő együtt tette Hazánk legismertebb várává a Dobó István Vármúzeumnak helyet adó komplexumot. 2002 óta minden év októberében megrendezésre kerül az Egri Vár Napja nevű rendezvény, amely különleges alkalom kapcsán a vár lezárt részeibe is betekintést nyerhet a látogató, egy izgalmas séta keretein belül. A nap folyamán haditorna bemutatókon láthatjuk, az Egri Vitézlő Oskola képviselőit amint bemutatják az 500 évvel ezelőtti harcmodort és a hős várvédők öltözetét is. A programból a kézműves és múzeumpedagógiai foglalkozások sem maradhatnak ki. A kultúra kedvelői sem maradnak program nélkül, Őket a Láthatatlan ember című időszaki kiállítás megnyitója várja.

 

XII. Öreg-tavi Nagy Halászat, október 26-28., Tata,  www.tata.hu, A halas fesztivál fő attrakciója az országban egyedüliként itt látható látványhalászat, mely 400 méteres húzóhálós kerítéssel történik.

Az egész napot betöltő halászat, a halválogatás, a halvásár lehetőséget ad, hogy megismerje a halászok nehéz fizikai munkáját, annak minden szépségével együtt. Az ország egészét átfogó halétel-bemutató és -vásár egyedülállóan széles keresztmetszetét adja a különböző halételeknek. A rendezvény keretében kulturális programok is zajlanak zenekarok, hagyományőrző néptáncegyüttesek közreműködésével. Jó alkalom ez arra, hogy a természet és a finom ételek iránt érdeklődők egy kellemes és élményekben gazdag hétvégét töltsenek el Tatán.

 

Velemi Gesztenyeünnep, október 13 – 14., koszeg@tourinform.hu, A rendezvény fő attrakciója a gesztenyesütés. A falu bejáratától az Alkotóházig csalogatják az árusok a vendégeket. A Velemi Továbbképzőház és Népművészeti Műhelyrendszer évek óta színes kulturális programokkal várja az idelátogatókat, ahonnan természetesen a kézművesek sem hiányoznak.

 

A Natúrpark Ízei – Orsolya napi vásár, Gasztronómiai fesztivál, október 21 – 22., Kőszeg, www.koszeg.huwww.naturpark.hu, A vásár szombaton délelőtt 10 órakor kezdődik, amikor Kőszeg város polgármestere hivatalosan kiadja az engedélyt a vásár megnyitására. A város kapui kitárulnak az érdeklődők előtt, egyben megkezdődik a főzőverseny, hagyományos kőszegi ételekből. A versenyen nem csak a nemzetiségek, hanem a városban működő sok-sok alapítvány, civil szervezet és egyesület képviselteti magát. A Brenner János Közösségi Ház udvarán és a Fő téren felállított színpadon az elmúlt évek tapasztalata alapján a kora délutáni órákban kezdődnek meg a kulturális programok. E két nap folyamán fellépnek a német kisebbségi művészeti csoportok, akik keresztmetszetet adnak a régi német, sváb hagyományokból tánccal, énekkel és zenével fűszerezve. Természetesen a helyi horvát kisebbség is színesíti a kulturális programot, hiszen a német bemutatóhoz hasonlóan a horvát blokkban is láthatunk eredeti horvát néptáncot és hallgathatunk népzenét. Meghívásra kerül Jurisics Miklós szülővárosának, Senjnek kulturális együttese, mely mind műsorban, mind pedig gasztronómiában elhozza nekünk az eredeti horvát „ízeket". A városban és városkörnyékén működő hagyományőrző művészeti csoportok bemutatói fantasztikus hangulatot teremtenek. A magyar népzene, néptánc, a jóféle kőszegi borhoz való „boros" nóták, népdalok megmutatják igazi értékeinket. A két nap alatt a Kőszegi Csemeg sütemény, lekvár és aszalék versenyre érkezett termékeket is lehet kóstolni, illetve megkapni a recepteket.

 

Színház Határok Nélkül, október 13 – november 10., Tiszaújváros, www.tujvmkvk.hu, Határon túli magyar színházak vendégszereplése, felnőtt és gyermekszínházi előadások, közönségtalálkozó, kiállítás. 

 

Németh Krisztina és Tóth Tibor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük