2024.május.24. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Olaszország mellett az EKB is meghatározó az euró szempontjából

2 perc olvasás

70th_anniversary_of_the_constitution_of_italy_2018_19_02_2018_18_42.jpgOlaszország új miniszterelnöke, Giuseppe Conte megkapta a szenátusban a szükséges mennyiségű szavazatot az agresszíve populista elképzeléseihez, amelyek teljes összhangban vannak a kormányt alakító két populista párt választási kampány során tett ígéreteivel. Conte következő megmérettetése az alsó házban lesz, de itt a populisták nagyobb arányú többséggel rendelkeznek, mint a szenátusban.

 

A becslések szerint a populisták programjának végrehajtása, ami magába foglalja az általános garantált alapjövedelmet is, az olasz GDP 4-5%-ának megfelelő kiadással járna, és ezzel Olaszország biztosan megsértené az EU-nak a költségvetési deficit mértékére vonatkozó előírásait. Az olasz államadósságot megtestesítő papírok hozamai meredeken emelkedtek a legújabb fejlemények következményeként, a kétéves államkötvény hozama például 25 bázisponttal emelkedve visszaállt 1%-ra, és ez elég szembetűnő ahhoz képest, hogy a választások előtt a 2 éves papír hozama -0,35% volt.

 

Az euró nem sínylette meg különösebben az Olaszországból érkező híreket. A jövő heti, június 14-i EKB-ülésen több szakértő szerint is várható, hogy bejelentik a mennyiségi lazítás keretében történő vásárlások végének dátumát. Az EURUSD elérte az 1,1750-1,825-ös ellenállási szintet, a következő ellenállás az 1,1910-es szinten van.

 

Ausztrália a vártnál erősebb növekedési ütemet jelentett az első negyedévre, ez új lendületet adott az ausztrál dollárnak, az AUDUSD pedig fontos ellenállási szinthez érkezett.

 

Az amerikai dollár az USDJPY kereszt kivételével defenzívába szorult a főbb devizapárokban, ahogy a kockázati hajlandóság újra feléledt, még ha szokatlan módon is, ugyanis a fő részvénypiacok jól teljesítenek, de a feltörekvő piacokon feszültségek mutatkoznak. A brazil real negatív spirálba került, a mexikói peso pedig új mélységekbe süllyedt, miután bejelentették a vámtarifáikat az Egyesült Államokból érkező termékekre, köztük az acélra is.

 

Nem állnak most éppen jól a dolgok az Egyesült Államok és Kína között sem. A legutóbbi tárgyalási fordulón nem sikerült haladást elérni, és Mattis védelmi miniszter hangoztatta kifogásait Kínának a dél-kínai-tengeri aktivitásával kapcsolatban.

John Hardy, Saxo Bank

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.