2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Olcsóbb lesz a tavaszi kalászos vetőmag

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/88877"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_834.jpg" border="0" width="225" height="225" /></a></span>Idén is meghirdette a tavaszi kalászos növények vetőmagjaira vonatkozó tájékoztató jellegű árat a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Ennek nettó 94 ezer forintos mértékét széleskörű szakmai egyeztetést követően állapították meg.

images 834Idén is meghirdette a tavaszi kalászos növények vetőmagjaira vonatkozó tájékoztató jellegű árat a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Ennek nettó 94 ezer forintos mértékét széleskörű szakmai egyeztetést követően állapították meg.

images 834Idén is meghirdette a tavaszi kalászos növények vetőmagjaira vonatkozó tájékoztató jellegű árat a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Ennek nettó 94 ezer forintos mértékét széleskörű szakmai egyeztetést követően állapították meg.

A Vetőmag Szövetség, mint szakmaközi szervezet a 2012. évi CXXVIII. törvény alapján jogosult tájékoztató árat meghirdetni, melynek mértékéről a korábbi évek tapasztalatai, az előző évek átlagárai, a hatóságoktól kapott információk, és az összes tagot érintő adatgyűjtés eredményei alapján alakítja ki prognózisát a szervezet, mondta Polgár Gábor ügyvezető igazgató.

 

Az adatgyűjtést évente két alkalommal szervezik, ennek során az összes tag számára lehetőség nyílik tapasztalatainak és véleményének kifejtésére. Az összegyűjtött információkat a Vetőmag Szövetség a kalászos növényekkel foglalkozó szekciójának ülésén értékelte, ahol a NÉBiH munkatársai a fémzárolások és a vetőmag-előállítás alakulásának ismertetésével segítettek teljes képet alkotni az adott évszak kalászos helyzetéről, s meghirdették a tájékoztató árat.

 

–         Az idei évben ennek mértéke a tavaszi kalászosok II. szaporulati fokú vetőmagjaira 94.000 forint plusz áfa tonnánként, mely zsákban, csávázottan, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő – mondta Polgár Gábor. – Fontos hangsúlyozni, hogy ez piaci folyamatokon alapuló ár előrejelzés, nem kötött, illetve nem ajánlott ár, a konkrét szerződéses árat a szerződő felek maguk határozzák meg. A tájékoztató árat azért hirdetjük meg, hogy az előállítók és a gazdálkodók is képet kapjanak a piaci lehetőségeikről. Az összegzés végeredményét a tagság mellett a Központi Statisztikai Hivatal és a a Földművelésügyi Minisztérium Agrárgazdaságért felelős Államtitkárságának részére is elküldtük.

 

A szezon végén egyébként a szövetség összegyűjti az értékesítési adatokat, így már pontos képet lehet kapni az árak alakulásáról. Az elmúlt években hullámzott a tavaszi kalászos értékesítési ára, míg 2007-ben 60 ezer, addig 2013-ban több mint 110 ezer forintot adtak a vetőmag tonnájáért. Az elmúlt évben a zab kivételével csökkent az átlagár, idén várhatóan az árpa, a búza és a zab vetőmag átlagára is csökkeni fog.

 

Az 1993-ban alakult Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) fő feladatai közé tartozik többek között az ágazattal kapcsolatos javaslatok kidolgozása, információk szerzése, feldolgozása és ismertetése, valamint törvényben rögzített jogainak gyakorlása, kötelezettségeinek betartása, betartatása. A VSZT feladata továbbá: a növénynemesítők, vetőmag-szaporítók, feldolgozók és forgalmazók termelési és piaci magatartásának országos szintű összehangolása, részvétele az államigazgatási szervek munkájában, döntés előkészítésekben, véleményezésben. A VSZT nonprofit szervezet, tagsága magában foglalja a nemzetközi cégeket, mezőgazdasági nagyüzemeket, az agrárkutatás, növénynemesítés intézményeit és jelentős számú magángazdaságot.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.