Felelősek vagyunk azért, hogyan bánunk az időnkkel és mire fordítjuk javainkat – mondta Erdő Péter bíboros a megújult Budavári Nagyboldogasszony-templom (Mátyás-templom) megáldásához, valamint a templom új oltárának felszenteléséhez kapcsolódó szentmisén vasárnap Budapesten.

Felelősek vagyunk azért, hogyan bánunk az időnkkel és mire fordítjuk javainkat – mondta Erdő Péter bíboros a megújult Budavári Nagyboldogasszony-templom (Mátyás-templom) megáldásához, valamint a templom új oltárának felszenteléséhez kapcsolódó szentmisén vasárnap Budapesten.

    Az eseményen részt vett Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, valamint Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó, továbbá Boross Péter és Medgyessy Péter volt kormányfő.
    A bíboros szentbeszédében kiemelte: kinek a pénze, kinek az ideje, a munkaereje vagy a kedvessége az, amit fel tud ajánlani a többiekért.     Erdő Péter utalt arra, hogy az oltár mint külön berendezési tárgy már a legősibb keresztény időkben is használatban volt. "A kőből készült oltár emlékeztessen bennünket a régi katakombákra, ahol a vértanúk sírja felett mutatták be a szentmisét. Erre emlékezve helyezi az egyház szentek ereklyéjét az oltárba" – mondta.
    Úgy fogalmazott: "Ünnepi örömmel áldottuk meg ezt a teljesen felújított, gyönyörű templomot. Vallásos tisztelettel szenteljük fel az új oltárt, amely igazán méltó a mai egyház liturgikus életéhez".
   Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédében kiemelte: "Ez a mai ünnep jelképe annak, hogy a történelem viharai és megpróbáltatásai után mégiscsak helyreáll a dolgok normális rendje", ami abban mutatkozik meg, hogy "együtt van az egyház, együtt vannak az állami hatóságok, együtt van a magyar nemzet". Mint mondta, a magyar történelem egésze a példa arra, hogy nem választható el egymástól a kereszténység és a nemzet története, a Mátyás-templom pedig önmagában szimbolizálja a kettő egységét.
    Emlékeztetett arra: 1999. május 24-én hozta meg a kormány azt a döntést, hogy az egyház tulajdonába visszaadja a templomot, "mert az a helyes és az a normális, hogy ha egy templom az egyház tulajdonában van, nem pedig államosítva, nem pedig elrabolva, nem pedig más méltatlan célokra használva". Ez a templom szimbóluma annak, hogy a magyar nemzet büszke a történelmére és jelképezi a magyar történelem dicsőségét is – mondta.
    Süllei László, a Mátyás-templom plébánosa megköszönte a magyar államnak a felújításhoz nyújtott anyagi fedezetet.     
    Az eseményen megjelent mások mellett Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, Hölvényi György egyházügyi államtitkár, Rogán Antal a Fidesz és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, Tarlós István, Budapest főpolgármestere, valamint Habsburg György és Habsburg Mihály főhercegek, illetve Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius.
  

MTI Fotó: Bruzák Noémi

ben \ bám \ kpt

MTI 2013. október 13., vasárnap 22:38

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük