TunéziaTunézia

 Sikeresnek bizonyult az Ahlem-1 nevű kutatófúrás a Jenein Sud kutatási koncesszió keretein belül. Ígéretes hozam a vizsgált rétegekben: akár napi 3500 hordó folyékony szénhidrogén és napi 3.400.000 m3 gáz kitermelése.További kutatófúrásokat és 3D szeizmikus méréseket terveznek

 TunéziaTunézia

 Sikeresnek bizonyult az Ahlem-1 nevű kutatófúrás a Jenein Sud kutatási koncesszió keretein belül. Ígéretes hozam a vizsgált rétegekben: akár napi 3500 hordó folyékony szénhidrogén és napi 3.400.000 m3 gáz kitermelése.További kutatófúrásokat és 3D szeizmikus méréseket terveznek

Az OMV, Közép-Európa vezető olaj- és gázipari csoportja bejelentette, hogy Dél-Tunéziában, az Ahlem-1 nevű kutatófúrás során folyékony szénhidrogént és gázt fedezett fel a Jenein Sud kutatási koncesszió keretein belül. Két éven belül ez már a harmadik sikeres felfedezés ebben a koncesszióban, és ez is mutatja annak a területnek a lehetőségeit, amelyen az OMV (Tunesien) Exploration GmbH dolgozik. A kutatófúrás teljes mélysége már 4020 m: összesen 36 millió m3 folyékony szénhidrogént és gázt találtak 3700 m és 3980 m között, különböző rétegekben. További kutatásokat és értékelő eljárásokat terveznek a térségben, többek között egy 3D szeizmikus mérést és újabb fúrásokat.

Helmut Langanger, az OMV igazgatóságának kutatásért és termelésért felelős tagja kijelentette: „Elégedett vagyok a Jenein Sud nevű kutatási koncessziónkban elért új felfedezéssel, mivel ez is megerősíti a területben rejlő lehetőségeket, és igazolja terveinket, amelyek tunéziai pozíciónk további erősítésére vonatkoznak."

Az Ahlem-1 során tesztelt rétegek kumulatív hozama napi 3500 hordó folyékony szénhidrogén és napi 3.400.000 m3 gáz. A következő kutatófúrást a térségben várhatóan júliusban kezdik meg. Ugyancsak ebben a hónapban terveznek további 600 km2-re kiterjedő 3D szeizmikus méréseket is. Az OMV és a tunéziai nemzeti olajvállalat, az ETAP 50-50%-os érdekeltséggel bír a Jenein Sud kutatási koncesszióban, amely 1992 km2-nyi területet fed le, 700 km-re délre a fővárostól, Tunisztól.

Az OMV kiegyensúlyozott nemzetközi E&P portfolióval rendelkezik hat kulcsfontosságú régiójának 20 országában. A kulcsrégiók: Közép-Kelet-Európa, Észak-Afrika, Észak-Nyugat-Európa, Közel-Kelet, Ausztrália/Új-Zéland és Oroszország/Kaszpi-térség. Az OMV napi termelése mintegy 321.000 hordó olajnak felel meg, a vállalatcsoport 2007 végén 1,22 milliárd hordó tartalékkal rendelkezett.

A kondenzátum egy hidrokarbon folyadék, amely természetes telített gázokban cseppfolyóssá válik, és ha a nyomás és a hőmérséklet eléri a harmatpontot, kiválik az oldatból.

Az OMV az 1970-es évek elején jelent meg Tunéziában. A társaság 2003-ban vásárolta fel a Preussag kutatási és kitermelési eszközeit, amely által elérhetővé vált számára az ország délkeleti részén fekvő hét működő olajmező. Az olajmezők közül az ashtarti mező bizonyul a legbőségesebbnek. Az OMV Tunéziában jelenleg két kutatási és öt kitermelési koncesszióban érdekelt. A vállalat jelenlegi termelése napi mintegy 8000 hordó olajnak felel meg. Emellett az OMV a Jenein Sud kutatási blokkban is közreműködik, amely a Ghamades medence tunéziai részén fekszik. 2008 áprilisában az OMV 80%-os részesedést szerzett a Sidi Mansour nevű kutatási koncesszióban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük