2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Öngyilkosságok a hazai börtönökben

3 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/27196"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/paragraph_0.thumbnail.jpg" border="0" width="73" height="100" /></a></span> <p>Öngyilkos lett egy előzetes letartóztatott a Váci Fegyház és Börtönben, ahol pedig az ombudsman egy korábbi helyszíni ellenőrzésének megállapításai szerint a vezetők átgondolt, következetes munkával igyekeznek biztosítani a fogvatartottak megfelelő elhelyezését, élelmezését, ruházati és egészségügyi ellátását, munkáltatását, a büntetés céljával nem ellentétes jogaik gyakorlását.

  paragraph 0.thumbnail

Öngyilkos lett egy előzetes letartóztatott a Váci Fegyház és Börtönben, ahol pedig az ombudsman egy korábbi helyszíni ellenőrzésének megállapításai szerint a vezetők átgondolt, következetes munkával igyekeznek biztosítani a fogvatartottak megfelelő elhelyezését, élelmezését, ruházati és egészségügyi ellátását, munkáltatását, a büntetés céljával nem ellentétes jogaik gyakorlását.

  paragraph 0.thumbnail

Öngyilkos lett egy előzetes letartóztatott a Váci Fegyház és Börtönben, ahol pedig az ombudsman egy korábbi helyszíni ellenőrzésének megállapításai szerint a vezetők átgondolt, következetes munkával igyekeznek biztosítani a fogvatartottak megfelelő elhelyezését, élelmezését, ruházati és egészségügyi ellátását, munkáltatását, a büntetés céljával nem ellentétes jogaik gyakorlását.

    A magyarországi börtönökben évente kevesebb, mint tíz fogvatartott vet önkezével véget életének. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Szabó Máté a tavaly tavasz óta tartó helyszíni vizsgálatsorozatán felmérte azokat a körülményeket is, amelyek miatt a börtönben nagyobb az öngyilkosság kockázata: a fogvatartottakat falak és rácsok választják el a külvilágtól, az általános egészségügytől és a civil szervezetektől, az öngyilkossági hajlamot erősíti a letartóztatási sokk, az intézetek telítettsége, egyes lelki-pszichológiai tényezők. Különlegesen veszélyes, ha a fogvatartottat elkülönítik, illetve ha kevés az amúgy is túlterhelt és alultervezett létszámú személyzet, különösen éjszaka vagy hétvégén.

   A biztos tapasztalatai szerint emiatt gyakori a börtönökben az öngyilkossági kísérlet, de a legtöbb próbálkozás nem végzetes, mert az arra hajlamosnak tartottakra a személyzet különösen figyel. Szabó Máté mégis megfogalmazott néhány észrevételt és javaslatot. Pálhalmán, Kalocsán, Veszprémben, a budapesti Venyige utcában, Tiszalökön a szükségestől elmarad az állomány létszáma. A mélykúti intézetben a közelmúltban másodszor is vizsgálódott, de még mindig kevésnek ítélte meg a  nevelők számát. A fiatalkorú fogvatartottak tököli bv. intézetében a biztos szerint nem elegendő a két pszichológus és több éjszakai felügyelőre volna szükség. Tiszalökön, Egerben egyáltalán nem volt pszichológus. A fiatalkorúak szirmabesenyői intézetében a pszichológus mellett a neurológus szakorvos is hiányzott. A váci börtönben több pszichológust kellene alkalmazni és itt sürgős lenne az üres szakorvosi státusz betöltése is. A biztos csaknem hasonló problémát talált Baracskán is.

Veszprémben az egyetlen pszichológust csak napi négy órában foglalkoztatták, az igazságügyi megfigyelő és elmegyógyintézetben pedig a létszámstop tette lehetetlenné az ápolók számának növelését. Ez utóbbi intézetben gond a pszichiáterek magas életkora is.

    Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa mindezek alapján javasolta, hogy a problémákat a személyzet és az orvosok létszámának növelésével orvosolják. A címzettek ezzel elvben egyetértettek, azonban a költségvetési lehetőségekre hivatkozva nem mindenhol tettek eleget maradéktalanul az ombudsmani ajánlásoknak. Mégis, Egerben és Kalocsán maximálisan, Pálhalmán és Veszprémben részben megvalósultak a biztos javaslatai. Másutt vagy egyáltalán nem történt semmi, vagy a biztos ígéretet kapott azok teljesítésére, és van, ahol az ajánlásaira vonatkozó válaszadás határideje még nem telt le. Az illetékes miniszter egyetértett a biztossal abban is, hogy az új bv. kódexben rögzíteni kell a fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézetei személyi állományának létszámát.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.