Különleges produkcióval  lepte meg a nézőit Budapesti Operettszínház a 2010/2011-es évadban. 2010. január 14.  először került opera a repertoárra, még ráadásul rögtön kettő: a Gianni Schicchi, illetve a Mario és a varázsló.

 

Különleges produkcióval  lepte meg a nézőit Budapesti Operettszínház a 2010/2011-es évadban. 2010. január 14.  először került opera a repertoárra, még ráadásul rögtön kettő: a Gianni Schicchi, illetve a Mario és a varázsló.

 

Mindegyikben egy különleges férfi a főszereplő…   Két sikeropera egy este alatt – míg az első mindenki számára könnyen befogadható remekmű, addig a másik azon kevés kortárs magyar operák egyike, melyek kül- és belföldön egyaránt sikeresek. Mindkét előadást a Budapesti Operettszínház főigazgatója, Kerényi Miklós Gábor – KERO® rendezte, aki hosszú évek után állít színpadra operát ismét kőszínházban, s Kossuth-díját részben a mai magyar operakultúra megismertetéséért és népszerűsítéséért kapta.  

 A Gianni Schicchi – a családot a vagyonából kiforgató szélhámos –  a mester Puccini egyfelvonásosa,  a 13. századi Firenzébe repíti közönségét. A Miskolci Operafesztiválon nagy kritikai és  közönségsikerrel bemutatott előadás könnyed, mégis tartalmas szórakozást ígérő igazi remekmű, a címszerepben a kiváló énekes Kálmán Péterrel. Laurettát Geszthy Veronika, Rinucciót Boncsér Gergely, Zitát Farkasréti Mária alakítja. Az operában színre lép még Fischl Mónika, Vadász Zsolt, Hábetler András, Szécsi Máté, Langer Soma, Tóth Adrienn, Magócs Ottó és Dézsy Szabó Gábor is. Karmester: Makláry László.  

Az este második felében az egyik legsikeresebb kortárs magyar operát tekintette meg a közönségég, melyet Vajda János az irodalmi Nobel-díjas Thomas Mann 1930-as Mario és a varázsló című tragikus úti élményéből komponált. Vajda János 1988-ban a Magyar Állami Operaházban bemutatotta a egyfelvonásos operáját, melyben az illuzionista Cipolla (Szabó P. Szilveszter) hipnotizálja a színpadon játszókat és a nézőtéren ülőket egyaránt, köztük a szerelmi bánatban szenvedő Mario-t.

A másik címszerepet, Mariót Szabó Dávid alakítja, de látható a produkcióban még Farkasréti Mária, Dézsy Szabó Gábor, Petróczi Gábor és Szegedi Andor is. Karmester: Somogyi-Tóth Dániel.  

 Mind a két remekmű garantáltan elnyeri a nézőközönség tetszését.  

Tyitovics Inna

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük