Készülőben van egy rendezvény, ami ha megvalósul, bizonyára hosszú időn keresztül emlékezetes marad. Annál is inkább, mert a szervezők – legszebb reményeik szerint – nem egyszeri, hanem évről évre ismétlődő eseményt szeretnének létrehozni.

   Készülőben van egy rendezvény, ami ha megvalósul, bizonyára hosszú időn keresztül emlékezetes marad. Annál is inkább, mert a szervezők – legszebb reményeik szerint – nem egyszeri, hanem évről évre ismétlődő eseményt szeretnének létrehozni.

A szervező bizottság elnöke, dr Tanka László nem ismeretlen a külhoni magyarság körében. Az amerikai magyarok arcképcsarnoka című könyvének már a második kötete is megjelent, de figyelemmel kíséri – Kanadától Ausztráliáig – mindenhol a magyarok életét. Most maga köré gyűjtött néhány lelkes és elkötelezett munkatársat, hogy megszervezzék a magyarok első Világtalálkozóját, 2011. június 30. és július 3. között, a Balaton partján, Zánkán. A tervek szerint a világ minden részéből, az összmagyarság valamennyi korosztályából ide sereglő, több tízezer ember részvételével kialakuló, fesztiválhangulatú találkozón a kultúra, a tudomány, a művészet, a gazdasági élet, a közélet és a sport világának legjelesebb képviselői mutatkoznak majd be. A cél, hogy a különböző kultúrákban élő, de magyarságukat nem feledő honfitársak találkozóján megteremtsék a határokon átívelő, sokszínű és kölcsönös előnyökre épülő kapcsolatkialakítás és együttműködés lehetőségét.

A Világtalálkozó bővelkedik majd a jobbnál jobb programokban. A rendezvények reggeltől a késő éjszakába nyúlóan zajlanak és a komoly eszmecserék, előadások mellett a szórakozás, a gasztronómia, a sport és a fürdőzés örömeinek is hódolhatnak a jelenlevők. A találkozó gerincét jól átgondolt programsor alkotja. A tudományos jellegű konferenciák négy téma köré csoportosulnak: A Hungarikumok a nagyvilágban, az Agyvisszaszívás, a Karitatív tevékenység elnevezések nem igényelnek magyarázatot. A negyedik, a Magyarság – Híd, a szervezők szándéka szerint az üzleti, szellemi teljesítmények, értékek felmutatását célozza.

A Magyarságismereti Tábor az ifjabb korosztály családközpontú nevelését szolgálja politika- és ideológiamentesen. Délelőttönként kiváló személyiségekkel (Pl.: Tőkés László, Jókai Anna, Eperjes Károly, Farkas Bertalan) találkozhatnak, délután szabadidős, sport és ügyességi programok között válogathatnak, este pedig népszerű együttesek, előadók műsorát hallgathatják a megjelentek. Közben bőséges alkalom kínálkozik a különféle országokból érkezett fiatalok ismerkedésére, a kapcsolatteremtésre.

 A könnyed szórakozásra is számtalan lehetőség nyílik majd. A Balaton elképzelhetetlen hajózás nélkül, megszervezik hát Magyarország legnagyobb amatőr vitorlásversenyét. A Balaton Regatta résztvevői a helyszínen is bérelhetnek hajót, így – bármely országból érkezzenek is – saját zászlójuk alatt versenyezhetnek. Ahol fiatalok és lányok is vannak, ott szépségversenynek is lenni kell! Erre majd március 31-ig lehet jelentkezni a honlapon. A három selejtező és egy elődöntő után húsz lány kerülhet a döntőbe. Nevezhet a világon bárhol is lakó, 18 – 28 év közötti lány, akinek családjában magyar él vagy élt. Ha pedig valakinek ennyi szépség láttán házasodni támad kedve; arra is lesz lehetőség. Rendeznek majd igazi, falusi, mulatós lagzit – nem is akármilyet! Itt az idősebbek – ha előzetesen jelentkeztek – papi áldással megerősíthetik házasságukat!

Ha pedig már a mulatságoknál tartunk, hát abból is lesz bőséggel. A Folklór kavalkádban amatőr, hagyományőrző együttesek, énekesek, táncosok mutathatják be tudományukat. A gyermekműsoroknak is lesz egy „Ki mit tud?" része, erre is a honlapon lehet majd jelentkezni. Tóth Éva operett- és Leblanc Győző operaénekes irányításával naponta hangzik majd fel a nem is kicsit nosztalgikus „Jó ebédhez szól a nóta". A műfaj kiváló képviselői jelennek meg a színpadon délben, délután pedig a közönség kérhet dalt a műsorvezetőktől, ilyenkor mindenkinek elhúzzák a nótáját! Este a zenés színházé lesz a színpad. A Csárdáskirálynőt a mindenki által ismert és szeretett, Békeffi – Kellér szöveggel és nem az Operettszínházban jelenleg erőltetett átiratban adják majd elő. Aki viszont mégis valami modernebbre vágyik, azoknak Pataki Attila, Szűcs Judit, Soltész Rezső, Demjén „Rózsi" és a Bikini szól, de folynak már az egyeztetések az X-faktorosokkal is!

 Sokan bizonyára csak azért jönnek a találkozóra, hogy finomat egyenek. Ott lesz a helyszínen az ország legnagyobb, 4251 literes óriásbográcsa, amiben kétezer adag pörkölt vagy halászlé főzhető egyszerre. Az önállóan főzni kívánók számára rendezik meg a pörkölt- és halászlé-főző versenyt. Most is cél a hungarikumok megjelentetése, a színes, kárpát-medencei konyha értékeinek felvonultatása, de az ételek mellett a borok, pálinkák is helyet kapnak. A rendezők itt különösen figyelnek majd a minőségre. Három generáció lesz jelen, saját igénye szerint fog szórakozni. Valószínűleg nem vesz részt mindenki minden rendezvényen, de enni biztosan fog. Igen lényeges tehát, hogy a lehető legjobb magyar ételekkel találkozzon minden vendég!

A szervező bizottság megnyitotta irodáját Budapesten, 1051 Váci utca 30. cím alatt. Várják mindazok jelentkezését, akik valamilyen formában támogatni szeretnék a rendezvényt. Jegyek már kaphatók, elővételben május 30-ig 2500 Ft-ért, áruk a helyszínen 3500 Ft. lesz. A négynapos bérlet ára elővételben 8500.- és a helyszínen majd 12900 forintért vehető meg. Telefon: +36 30 449 2803, e-mail: iroda@vilagtalalkozo.hu

A támogatókhoz máris csatlakozott a MÁV, bejelentették, hogy a rendezvény előtt és után egy nappal felhasznált – a találkozón pecséttel érvényesített – menettérti vontjegyeket féláron adják.

http://www.vilagtalalkozo.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük