2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Optimisták a szőlőtermelők: Jó évnek ígérkezik a 2011-es évjárat

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/53175"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_130.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>A 2010-es rendkívül alacsony termés után mind minőségben, mind mennyiségben lényegesen jobb termést várnak a szőlőtermelők.  A jó termés kulcsa azonban a megfelelő védekezés: a legújabb növényvédelmi technológiákat és gépesítési megoldásokat mutatták be a Thummerer Pincészetben.

A 2010-es rendkívül alacsony termés után mind minőségben, mind mennyiségben lényegesen jobb termést várnak a szőlőtermelők.  A jó termés kulcsa azonban a megfelelő védekezés: a legújabb növényvédelmi technológiákat és gépesítési megoldásokat mutatták be a Thummerer Pincészetben.

A 2010-es rendkívül alacsony termés után mind minőségben, mind mennyiségben lényegesen jobb termést várnak a szőlőtermelők.  A jó termés kulcsa azonban a megfelelő védekezés: a legújabb növényvédelmi technológiákat és gépesítési megoldásokat mutatták be a Thummerer Pincészetben.

Az idei, átlagosnál szárazabb időjárási viszonyok kedveztek a szőlőtermésnek. Egészen júliusig sem a peronoszpóra, sem a lisztharmat nem okozott problémát, azonban a hónap közepétől beköszöntő esős időjárás hatására már helyenként megjelentek ezek a fertőzések is. Ezzel párhuzamosan a bogyókon megjelent a botritisz is, így szüret végéig akár 7-8 növényvédelmi kezelés is szükséges lehet, ez lesz a legnagyobb kihívás a szőlőtermelők számára a betakarításig – hangzott el a Syngenta és a KITE Zrt. szervezésében megrendezett eseményen.

A szakértők – fél szemmel már a 2012-es évjárat felé tekintve – a kártevők és a kórokozók elleni legmodernebb készítményeket, valamint új gépesítési megoldásokat mutatták be a jelen lévő szőlészeknek és borászoknak. A Thummerer pincészetben otthont kapó rendezvény minden korábbinál nagyobb érdeklődés mellett – közel 40 érdeklődő részvétele mellett zajlott.

A gyakorlati bemutatóval és konzultációval kiegészített találkozón a Syngenta két új termékével is megismerkedhettek a résztvevők. A kísérleti bejárás során szőlőmoly-kártevők elleni védekezésben az Affirm, a botritisz fertőzés kezelésében pedig a Switch eredményeiről győződhettek meg személyesen is a jelenlévők.

A 2011-es év tapasztalatait Dr. Dula Bencéné növényvédelmi mikológus, szőlőtermelő foglalta össze – a látszólag könnyű, eseménytelen idei év számos új kihívást rejtegetett, amelynek tanulságait mindenképpen érdemes kamatoztatni a jövőben.

A pozitív trendek nemcsak a termésben, hanem a nemzetközi szabályozásban is visszaköszönnek: „Hamarosan befejeződik az EU piacszabályozási reformja, s stabilizálódni látszik a termőterület. Nő a kereslet a jó minőségű, egészséges bor előállításához szükséges alapanyag iránt. Intenzív fejlődés tapasztalható Európa szerte a szőlőtermesztésben: az új telepítésű ültetvényeknél az innovatív növényvédelmi technológiák mellett a gépesíthetőségi szempontok is kiemelt figyelmet élveznek. Az egyre élesedő versenyben csak azok tudnak piacon maradni, akik hozni tudják a nemzetközi elvárásoknak is megfelelő minőséget – ez pedig csak folyamatos fejlesztéssel és befektetéssel lehetséges" – szögezte le Nádudvari Éva a Syngenta szőlő szakértője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.