Az ördögAz ördögÚgy gondolom, még a mélyen vallásos embereknek is csak kisebb része hisz az ördögök és angyalok létezésében. Mélyen tiszteletben tartom hitüket, amelyet a mindennapok szóhasználata is megerősít.

Az ördögAz ördögÚgy gondolom, még a mélyen vallásos embereknek is csak kisebb része hisz az ördögök és angyalok létezésében. Mélyen tiszteletben tartom hitüket, amelyet a mindennapok szóhasználata is megerősít.

   Mit is mondunk, ha az orrunk elől indul el az autóbusz? Lekéstem, az ördög vigye el! Barátunknak tanácsoljuk, ha csábító befektetési ajánlatot kap: Vigyázz, az ördög nem alszik. Ha nem ad véleményünkre, akkor így válaszol: értem az óvatosságodat, de belevágok. Ha bukom, bánja az ördög. Jó, te tudod, replikázunk, de az ilyen kétes ügyleteket úgy kellene kerülni, mint ördög a tömjénfüstöt. Vagy: Csak vigyázz, jónak tűnhet, de az ördög a részletekben rejlik.

   Tudja az ördög, ha valamiben bizonytalanok vagyunk. Ha nem sikerül, vigye el az ördög! Igaza lett a barátomnak. Ördöge, vagyis szerencséje volt. Egyébként egy szegény ördög, még  családi háza sincsen, csak egy kis összkomfort. Hogy az ördögbe nem gazdagodott még meg egy ilyen ördögien ügyes fickó? Az unokája valóságos kisördög, de nagyon szeretem. Kapott Mikulásra nagy tábla csokit és egy ördöglakatot, amelyet ördögi ügyességgel pillanatok alatt megoldott.

   Tavasszal meglátogattam régi osztálytársamat, zuhogott sz eső, de sütött is a nap, mondtam is magamban, veri az ördög a feleségét. A cimbora nem volt otthon. Hol az ördögbe mászkál, amikor tudja, hogy jövök? Ördögadta volt mindig, majd jól beolvasok neki. Hebehurgya, türelmetlen, belé bújt az ördög. Nem várom meg, az ördögbe is! Kell az ördögnek egy ilyen barát. Bánja az ördög, én ugyan nem. Különben is soha nem fogadja el, amit mondok. Az ördög ügyvédje.

AngyalAngyal   Hasonló a helyzet az angyalokkal is. A minap egy kellemes társaságban jártam, beszélgettünk erről-arról. Egyszer csak, talán véletlenül, mindenki elhallgatott, csend lett. Angyal szállt át a szobán, jegyezte meg valaki. Persze nem vagyunk angyalok, pletykálkodni kezdtünk.

   Ismeritek azt a szőke lányt az uszodából? – kérdezte valaki, olyan angyalhaja van. Dehogyis, az angyalhaj az karácsonyfadísz. Tényleg, de nem is ez a lényeg. Nincs jó véleményem róla. Ha tudnátok, miket mesélnek viselt dolgairól. A tartós kapcsolat nála két és fél hónap. Szóval bukott angyal, szögezte le egy fiatalasszony. Pedig olyan angyalarca van. A külső nem jelent semmit. Van egy kislánya, balkézről, ő aztán tényleg olyan mint egy kisangyal.

   Ezt hallgassátok meg. Húszéves voltam, angyalbőrben. Parancsnokunk híresen szigorú tiszt, megkövetelte a legnagyobb fegyelmet. Egyszer a lőtéren néhány méterre mellettem robbant fel egy gyakorló kézigránát, valamelyik ügyetlen kiskatona elejtette. Szóval egy arkangyal vigyázott rám, mondtam. Inkább egy őrangyal, javított ki valaki. Igaza volt.

   Ördögből angyal lehetnél, ha engem jobban szeretnél, énekelte az egyik táncdalfesztiválon Mátray Zsuzsa. De ez már egy másik szféra.

 

Láng Róbert

                       

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük