A MARGARÉTA mozaikszóként egy olyan nagy ívű, regionális gazdaságélénkítő projektet takar, amely a magyar építőipar rövid távon történő talpra állítását célozza meg. 

 

A MARGARÉTA mozaikszóként egy olyan nagy ívű, regionális gazdaságélénkítő projektet takar, amely a magyar építőipar rövid távon történő talpra állítását célozza meg.  Mindezt az erőforrások ésszerű felhasználásával, kreatív módon, magyar fejlesztésű energetikai és hulladékhasznosítási elemekkel kombinált zöld-passzív építéseken keresztül –  értesült az OGH hírügynökség Bődi Szabolcstól, Kunszentmiklós polgármesterétől és Szűcs Lászlótól, a projektet összefogó Első Minősített Zöldotthon Kft. (EMIZO) ügyvezető igazgatójától, a 2010. decemberben 9-én megrendezett regionális szakmai konferencia házigazdáitól.

 

A MARGARÉTA-projekt „szerelvénye" a tervek szerint több régiót érintő bemutatót követően – amely a továbbiakban Balassagyarmat, Nyergesújfalú, Mezőfalva, Tatabánya, Gödöllő érintésével robog tovább – 2011. január végén érkezik meg Budapestre, ahol ingatlanfejlesztők, építőipari vállalkozások, építész és tervező irodák, szakmai szervezetek és érdekképviseletek, állami és önkormányzati vagyonkezelők, illetve a szakminisztériumok képviselői előtt kívánnak bemutatkozni. Szűcs László, az EMIZO ügyvezető igazgatója az eseménysorozat célkitűzése kapcsán elmondta, startvonalon állnak egy egészen kreatív, teljességében magyar energetikai és hulladékhasznosítási elemekkel kombinált, zöld-passzív építési technológia indításával. A technológia fejlesztéseket követően első körben a szociális- és bérlakásprogramnak valamint az önkormányzati fejlesztéseknek fordítanak  kiemelt figyelmet, de aktív szereplői kívánnak lenni az iroda-, kereskedelmi-, ipari- és mezőgazdasági ingatlanpiacnak is.

A december 9-i konferencia előadói aláhúzták, szemléletváltásra van szükség úgy a környezetvédelem, mint az épített környezet és az energiatudatosság kapcsán is. Eltérve a hazai építési piacon megszokott általános szemlélettől a MARGARÉTA-projektet nem kizárólag csak az energetika felkapott, és jól-rosszul képviselt fogalma hajtja. A ma még egyoldalúan hangsúlyozott "energetika, energetika, energetika, energetika" szlogen helyett a "környezetkímélés, energetika, élettartam-gazdaságosság, emisszió csökkentés, tartós életminőség javítás" értékeket képviselik. A zöld-passzív építés alapjait kívánják megteremteni a piacon. A zöld jelző itt azt jelenti, hogy az alkalmazott anyagok és technológiák a minimális terhelést róják a környezetre. Szűcs László elmondta, a szemléletváltásnak már érezhetőek a pozitív előjelei.  A Vidékfejlesztési Minisztérium szakbizottságainak – a Környezeti Fejlesztési Főosztálynak, a Környezettechnológiai Főosztálynak és a Hulladékgazdálkodási Főosztálynak – részleteiben bemutatták a projektet. A szakértői bizottság  kiemelten támogathatónak tartja, és javaslatot tesz a szaktárca vezetőjének a KIEMELT PROJEKT cím felterjesztésére. Folyamatos konzultációval kívánják továbbra is segíteni annak gyakorlati megvalósítását.

Velősy András, a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Karának mestertanára, a MARGARÉTA-projekt rendszergazdája arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazai ipart végre olyan másodnyersanyag köré kívánatos szervezni, ami itthon bőségesen rendelkezésre áll, és minden terméket olyan tartóssá kell tervezni, amennyire csak lehet. Így csökkentve az ipari kibocsátást és az erőforrások megőrzését, innovatív megújuló energia alapú technológiák alkalmazásával. Környezeti szempontokat kell integrálni a Nemzeti Fejlesztési Politikába. Ehhez már rendelkezésre állnak magyar szellemi termékek és a „hazai" alapanyag (energiává alakítható hasznosítatlan műanyag hulladék és üveg hulladék frakciók). A cél egy új, 100%-ban magyar zöld-passzív gyártási és építési technológia kifejlesztése,  és az ahhoz tartozó  építőelem készlet gyártásának rövid távon belül történő elindítása, a zöld-passzív ingatlanpiaci fejlesztések terén pedig egy új minőségi és minősítési rendszer bevezetése. Ennek gyakorlati megvalósításában, piaci kivitelezésében az iparágakat tömörítő kamarák és egyéb érdekképviseleti szervezetek minősített kkv-i vesznek részt. Mindezzel természetesen magyar munkahelyek teremtése a közvetlen célunk.

A megtermelt hulladékokban lévő anyag és energia újrahasznosításában látjuk a környezeti problémáink és a Humán Élet Tér új kihívásainak megoldási lehetőségét, ez adhat alapot a jövő, sőt a ma iparának. Az elmúlt két évszázadban kényszerűen betárolt és a folyamatosan keletkező hulladékkészletek bölcs felhasználása új energetikai, környezetvédelmi, építőipari, gazdasági és társadalmi perspektívákat nyit meg" – hangsúlyozta Velősy András a december 9-i konferencián.

A rendezvény végén távollétében felolvasták Dr. Bogár László, közgazdász professzor vélemény vázlatát, amelyben a gazdasági kezdeményezésről így nyilatkozott:A MARGARÉTA valójában a most kialakuló új társadalomstratégiák sajátos szimbólumává válhat, jelezve ezzel, hogy a magyar társadalomban felszabadulóban vannak azok az alkotó-teremtő energiák, amelyek úgy segíthetik elő az ország felemelkedését, hogy közben a globális folyamatokhoz való kapcsolatunkban nemcsak hogy nem sérül, de kifejezett hangsúlyt kap a fenntartható fejlődés létstratégiája".

A konferencia zárónyilatkozata – amellyel a jelenlevő, a régiót képviselő polgármesterek, valamint a helyi üzleti szféra képviselői is egyetértettek -, kiemelte: az új társadalmi, gazdaságpolitikai stratégiák, víziók mellett sürgető szükség van komplex  programok  beindítására is. A MARGARÉTA-projekt az új Széchenyi-terv hét célkitűzéséből ötöt egyesít magában: a regionális vállalkozásfejlesztést, munkahelyteremtést, hulladékhasznosítási, energetikai, és építőipari innovációt, amelynek eredményeképpen  takarékos, élhető otthonok építése, tiszta, zöld környezet valósulhat meg.

/OGH/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük