2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Osram LED lámpái világítják a Siemens homlokzatát — Újabb zöld beruházás a Siemens telephelyén

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/65037"><img class="image image-preview" src="/files/images/Foto_Osram_1.preview.JPG" border="0" width="475" height="227" /></a></span>Megújuló energiaforrással és Osram LED-es homlokzatvilágítással tovább nőtt az energiahatékonyság Siemens központi telephelyén, ahol már a 90-es évek eleje óta számos zöld megoldást alkalmaznak. A speciális, 48 egyedileg programozható lámpatest dinamikus látvánnyal izgalmassá teszi az épület homlokzatát.

foto osram 1.previewMegújuló energiaforrással és Osram LED-es homlokzatvilágítással tovább nőtt az energiahatékonyság Siemens központi telephelyén, ahol már a 90-es évek eleje óta számos zöld megoldást alkalmaznak. A speciális, 48 egyedileg programozható lámpatest dinamikus látvánnyal izgalmassá teszi az épület homlokzatát.

foto osram 1.previewMegújuló energiaforrással és Osram LED-es homlokzatvilágítással tovább nőtt az energiahatékonyság Siemens központi telephelyén, ahol már a 90-es évek eleje óta számos zöld megoldást alkalmaznak. A speciális, 48 egyedileg programozható lámpatest dinamikus látvánnyal izgalmassá teszi az épület homlokzatát.

A Siemens a világ legnagyobb környezeti portfóliójával élen jár a globális megatrendek, így az urbanizáció kihívásaira adott válaszokban is. 2011-ben termékei és szolgáltatásai által a vállalat közel 320 millió tonna szén-dioxid kibocsátás-megtakarítást ért el partnereinél és ügyfeleinél, saját tevékenységének környezeti terhelését pedig folyamatosan mérsékli a legmodernebb technológiákkal.

„A városi élet legfőbb energiafogyasztói az épületek, amelyek bolygónk összes széndioxid-kibocsátásának egyötödéért felelősek. Ezért is fontos minden olyan beruházás, amellyel csökkenthető az energiaigényük. A Siemens központi épületein üzemelő fotovoltaikus panelek több energiát termelnek, mint amennyit az új, LED-es homlokzatvilágítás felhasznál, és ennek fogyasztása már eleve jóval alacsonyabb, mint a régi, hagyományos megoldásé volt" – mondta el Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki kezdeményezője volt a telephely zölddé alakításának.

„A homlokzatvilágítás megújítása során olyan speciális fényelosztású lámpatesteket alkalmaztunk, amely a homlokzattal párhuzamosan 40°-ban világítanak. Az innovatív technológiával minimálisra tudtuk csökkenteni a fénynek azt a részét, amely a felület mellett „elvilágít", ezzel is minimalizálva a fényszennyezést és optimalizálva az energiafelhasználást – mondta Baktai Gábor, a Siemens tagvállalat OSRAM AG. magyarországi vállalatának projektmanagere.

A Hungária körút felöl, a Siemens épületét egy acélszerkezetes üveg-függönyfal határolja. Ennek megvilágítása nem volt könnyű feladat az Osram szakemberei számára. „A Siemens legújabb beruházásánál, a homlokzatvilágítás során olyan speciális fényelosztású lámpatesteket alkalmaztunk, amely a homlokzattal párhuzamosan 40°-ban világítanak, míg arra merőlegesen csupán 10°-ban teszik ezt. Az innovatív technológiával minimálisra tudtuk csökkenteni a fénynek azt a részét, amely a felület mellett „elvilágít az égbe", ezzel is minimalizálva a fényszennyezést" – mondta Baktai Gábor, az Osram Magyarország projektmenedzsere.

 

A központi vezérlő alkalmas arra, hogy a mindenkori naplementekor indítsa el a világítási effektet, és hajnali 3-kor kikapcsolja a rendszert. Igény szerint az épület nemzeti színekbe is öltözhet alkalmanként. A világítási rendszer kialakításánál az épületen kívül is igyekeztek a Siemens filozófiáját megjeleníteni a szakemberek: megjelenése dinamikus, a vezérlése korunk legkorszerűbb rendszerei közé tartozik, amellett, hogy környezettudatos, és nem veszíti szem elől a Siemens arculatát sem. Figyelemfelkeltő, de mégsem kölcsönöz vásári megjelenést az épületnek.

A Gizella utcai bejárat szintén LED-es megoldásokkal kerül kialakításra, amelynek építése az elkövetkező hetekben fejeződik be. Tervezéskor külön figyeltek rá, hogy a kis területi adottságok és a vandálbiztosság miatt a lámpatestek rejtve legyenek. „Az utcai térelemek kijelölését, csakúgy, mint a Hungária körút felőli oldalon, színváltásra képes LED-es taposó lámpák biztosítják, amíg a Siemens „totem oszlop"-ot, illetve a zászlókat speciális fényeloszlású, fehér fényű LED-es taposólámpák szolgáltatják majd. Az összhatásnál figyeltünk a fényviszonyok arányosságára, a kis karbantartási igényre, a láthatatlan eszközkiépítése, továbbá a minimalizált fényszennyezéssel a jól megválasztott fényeloszlásokkal, az alacsony teljesítményfelvétellel, a LED-es lámpatestekkel a környezettudatosságra is" – mondta az Osram Magyarország szakembere.

 

A Siemens telephelyén nem ez az első zöld beruházás. A budapesti központot a 90-es évek elején parkosította a vállalat, és máig összesen 3500 m2 tetőkertet alakított ki az épületeken. A zöldtető nem csak az esővíz késleltetett elvezetésében segít, de csökkenti az épületek fűtéshez és a hűtéshez szükséges energiaigényét és hozzájárul a környezet mikroklímájához is.

: www.osram.hu  www.osram.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.