2022.augusztus.18. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Palackposta

2 perc olvasás
vasuti jegy 1

 

Kedves Ismeretlen! Örülök, hogy olvasta „Gyűjtőtársak” c. július 11-i írásomat és küldött egy ritka kínai vasúti jegyet. Sajnos Imre barátom nem illesztheti be a gyűjteményébe, mert már nincs közöttünk. Mivel ő nem csak gyűjtötte a jegyeket, hanem a körülményeket is feljegyezte, megpróbáltam követni a példáját.

A jegy Guangzhoubei Északi Pályaudvar és Vuhan közötti utazásra volt érvényes 2009. december 26-án. Igen, az a Wuhan, ahonnan a koronavírus járvány elindult. Nem akármilyen vasútvonal ez, Kína gyorsforgalmi vasúthálózatához tartozik. Kína nagysága észak-déli irányban 3.200, kelet-nyugati irányban 6.400 kilométer. Ilyen távolságokra fejlesztették ki a gyorsvasút hálózatukat. Német-francia cégek, a Siemens és az Alstom közreműködésével.

Guangzhoubei és Wuhan közötti távolság 1150 kilométer. Utazási idő 3 óra 40 perc, ebből követezik az átlagsebesség: óránként 310 kilométer. Tekintve a 11 állomást, a maximális sebesség 350 km/óra. Nem lenne igazságos a hazai gyorsvonatok, vagy az InterCity menetidejét idézni. A kínai gyorsvasút teljesen más elven működik. Inkább hasonlít egy óriás rakétához, mint egy mozdonyhoz és vasúti kocsikhoz.

A vonaton turista és business osztály van, azt nem sikerült kiderítenem, hogy a jegy melyikre érvényes. Az utazás ára 469 jüan, 66 dollár, 20.000 forint.

Kedves Ismeretlen! Köszönöm a küldeményét, amelyet megküldtem barátom Németországban élő Jochen fiának, gyűjtése folytatójának.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.