Oroszország vendégeskedik a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon. A legnemesebb pálinkák, ételkülönlegességek, pazar kolbászkínálat, valamint vérpezsdítő zene várja a látogatókat a Budai Várban 2011. október 6-9. között, ahová idén Oroszországot és nemzeti italát, a vodkát hívták meg vendégségbe a Pálinka- és Kolbászfesztivál szervezői.

Oroszország vendégeskedik a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon. A legnemesebb pálinkák, ételkülönlegességek, pazar kolbászkínálat, valamint vérpezsdítő zene várja a látogatókat a Budai Várban 2011. október 6-9. között, ahová idén Oroszországot és nemzeti italát, a vodkát hívták meg vendégségbe a Pálinka- és Kolbászfesztivál szervezői.

Az ötödik Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválnak idén is a főváros egyik legszebb helyszíne, a Budai Várnegyed ad otthont, ahol a tavalyi, teltházas rendezvény után a szervezők kétszer akkora területen várják a látogatókat. Az Oroszlános udvarral kibővült helyszínen a vendégek kényelmes körülmények között élvezhetik majd az ízeket és a muzsikát. Az idei év újdonságaként a vendégek asztalt is foglalhatnak az Oroszlános udvarban, ahol pálinkakülönlegességek és ízletes fogások kerülnek terítékre. A közel ezer férőhelyes 1200 nm2-es fedett helyszínen az igényeknek megfelelően kisebb baráti társaságok, és nagyobb céges találkozók is helyet kaphatnak, valamint előzetesen többféle menüsorból választhatnak, például lesz hagyományos hurkakolbász tál, orosz specialitások és a modern, új ízek tálja. Aki ülve, nyugodt körülmények között, egy finom vacsora mellett szeretné élvezni a Pálinka – és Kolbászfesztivált, annak most lehetősége nyílik előzetesen asztalt foglalni a rendezvény kibővült területén, az Oroszlános udvarban. Foglaljon tehát helyet a Pálinkafesztiválon!

Az eseményen a tavaszi Pálinkafesztiválhoz hasonlóan érintés nélküli kártyával lehet majd fizetni. A tavaszi, Budapesti Pálinkafesztiválon bevezetett elektronikus fizetési mód továbbra is leegyszerűsíti, meggyorsítja és kényelmesebbé teszi a fizetést a fesztiválon. Igazi újdonságnak számít, hogy az őszi fesztiválon valamennyi korábban kibocsátott MasterCard PayPassTM vagy Maestro PayPassTM kártyát is lehet majd használni. Azok, akik már rendelkeznek  aktivált pálinkafesztiválos OTP Maestro PayPassTM kártyával, akár a fesztivál előtt is feltölthetik a hitelintézet bankjegy-automata hálózatán, honlapján vagy bankfiókjaiban. Emellett egy alkalommal ingyenesen látogathatják a rendezvényt, akárcsak azok, akik a fesztivált megelőzően aktiválják kártyájukat.

A szervezők ezúttal is szeretnék felhívni a figyelmet a hungarikumok igazi értékére, a hagyományőrzés fontosságára, és persze nem utolsó szempont az sem, hogy minél több külföldi és belföldi látogató megismerje a magyar pálinka – és kolbászkülönlegességeket.

Orosz specialitások, kakas mousse és egy YouTube sztár a Várban.

A szervezők egy igazi kuriózummal spékelik meg az estéket. Érkezik egy orosz gitárzseni, aki a YouTube-on az egyik legnagyobb sztár, videóit eddig több mint 93 millióan nézték meg. Meghívták Igor Presnyakov-ot, aki a klasszikus zenétől kezdve a 80-as, 90-es évek rock- és metálslágerein át (AC/DC, Guns n'Roses, Red Hot Chili Peppers, stb.) a mai napokban kedvelt pop zenéig (Shakira, Lady Gaga stb.) bármit eljátszik akusztikus gitáron, egészen egyedi stílusban, ráadásul nem is akárhogyan. Egyes dalokat 7 húros gitáron ad elő, melyen csak nagyon kevesen tudnak játszani a világon.

A tavaly debütáló vendégpárlat tematikát folytatva idén az oroszok nemzeti itala kap nagyobb szerepet. Az orosz „negyedben" megtudhatjuk az igazi vodka készítésének titkát, és számos eredeti orosz vodkát és tradicionális orosz nemzeti ételt is megkóstolhatunk.

A pálinkák mellett a vendégek kedvükre válogathatnak az ínycsiklandozó ízek közül, választhatnak magyaros tálat füstölt tarjával, mangalica kolbásszal vagy főtt marhanyakkal; orosz összeállítást szoljanka levessel, pelmenyi-vel és zharkoye-val, aki pedig modern ízeket kíván, annak ott a kortárs magyar tál franciás májas kakas mousse-szal, konfitált báránycombbal és további finomságokkal. A pálinka természetesen egyik asztalról sem hiányozhat, amely kiegészíti a vacsora ízeit és megfűszerezi az estét.

Igazi kulináris kuriózum a pálinkás kávé. Kávét pálinkával? Miért ne! A Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál eddig is merész gasztronómiai újításairól volt híres. A koktélok, csokik, sütik után idén ősszel minden eddiginél különlegesebb párosítást kóstolhatnak meg az ide látogatók. Az őszi Budavári Pálinka – és Kolbászfesztiválon egy több mint száz éves múlttal, de hazánkban most startoló kávémárka debütál. A Caffé Cagliari és a Rézangyal közös „munkájából" egy igazi különlegesség született, amely kimondottan a Fesztiválra készült. Az Olaszországban népszerű Corretto (espresso és grappa) mintájára készült kávékülönlegességek most először kerülnek a nagyközönség elé. Az italokat minden esetben két fő alkotóelem határozta meg: az espresso kávé és a Rézangyal, a Márton és Lányai, illetve a Békési párlatai. A kulináris kuriózumokat hat ízben próbálhatják ki a kíváncsiskodók, köztük a legmeglepőbbek talán az ágyas málna, a birs, vagy az aszútörköly pálinkákkal készített kávék.

Ne feledjék tehát kedves olvasóink, 2011. október 6-án újdonságokkal nyit a V. Budavári Pálinka – és Kolbászfesztivál a Várban! De addig még különböző érdekességekkel és a zenei műsorok programjával is találkozhatnak az www.euroastra.info  oldalán a következő napokon.

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük