Szerencsét hozott a tizenhármas szám a szolnokiaknak. A korábbi évek esős, borongós időjárása helyett ragyogó napfény köszöntötte a 13. Gulyásfesztivál vendégeit.

Szerencsét hozott a tizenhármas szám a szolnokiaknak. A korábbi évek esős, borongós időjárása helyett ragyogó napfény köszöntötte a 13. Gulyásfesztivál vendégeit.A háromnapos rendezvény pénteken délelőtt kezdődött a hagyományos Gulyáskonferenciával, melynek témája „Magyar ételt hazai alapanyagból, nemes magyar borral kínálva" volt. A szervezők valójában már csütörtökön igyekeztek fesztivál hangulatot teremteni, amikor is motorosok járták be a várost, figyelmeztetve az érdeklődőket: készüljenek a szombati nagy próbatételre. Mert nem csak főzni, enni is embert próbáló feladat ilyenkor a Tiszaligetben. Szükség is van az energiagyűjtésre, mert szombat éjjeltől vasárnap reggelig még ott volt a DJ-Fesztivál, helyt kell állni – pontosabban táncolni – azon is!

A délelőtti szakmai tanácskozás után a délután már a szórakozás jegyében telt. Dr. Kállai Mária alpolgármester asszony az „Országtánc" rekordkísérlet résztvevőit köszöntve elmondta: nagyon fontos, hogy együtt táncolnak olyanok, akinek a néptánc ápolása a mindennapi tevékenység része és azok is, akik csak egy-egy ilyen alkalommal állnak be a táncolók közé. A város különösen büszke arra, ahogyan lakosai a néphagyományokat őrzik. A művészeti iskolákban például mintegy ezerötszáz gyerek tanul táncolni, de a népművészet különféle ága sok szolnoki család életének része.

Az utcán táncolók számára az érdekes nevű Cuháré Néptánc Együttes szolgált rögtönzött bemutatóval. Beálltak a táncolók közé, mutatták a lépéseket, melyik zenére, mi illik a legjobban. Az együttes neve a régi korokban, a szűrökben, pajtákban tartott mulatságok elnevezését őrzi. Voltak az utcán más, képzett táncosok is, hiszen az országos hírű Tisza Táncegyüttes az idén már hatvanöt éves és ez jelzi, hányan, milyen sokan lehetnek, akik életük egy szakaszában szoros kapcsolatba kerültek az együttessel. A rekordkísérlet után, este hat órakor a Városháza dísztermében népzenei koncerttel folytatódott a nap, melyen a Szeres Népzenei Együttes, a Sebes Együttes és Balla Tibor tekerőlant-művész szórakoztatta a közönséget.

A Gulyásfesztivál szombaton az adonyi majorettek és a fúvószenekar bevonulásával kezdődött. A rendezők kimutatása szerint az előző napokban ötszáznál több bogrács felállítására kéretek engedélyt, de még az utolsó percekben is érkeztek újabb jelentkezők. A főzőversenyre közülük mintegy másfélszázan adták be nevezésüket. Különösebb megkötés nélkül, bármiféle – bográcsban készült – paprikás étellel lehetett nevezni, de persze a zsűri külön értékelte a gulyást, a pörköltet és az egyéb paprikás ételeket.

Amint ez már a Gulyásfesztiválon az elmúlt években hagyománnyá vált, az idén is volt meghívott külföldi díszvendég – ezúttal Szlovénia. Őexcellenciája, Darja Bavdaž Kuret nagykövet asszony a fesztiválozókat köszöntve arról szólt, hogy a két nemzet mindig is jó viszonyban volt egymással, akkor is, amikor egy birodalomban éltek és így van ez most is a két független ország esetében. A Szolnoki Gulyásfesztiválhoz hasonló rendezvény Szlovéniában is van, és míg Szolnok azt hirdeti önmagáról, hogy a „Gulyás fővárosa", náluk ezt a „Bogrács fővárosa" névvel jelzik. Segítséget ajánlott abban, hogy a két fesztivál a jövőben kapcsolatba kerülhessen egymással.

Amíg a „Gulyáskirály" címre pályázók a bográcsok körül sürgölődtek, a többiek kedvükre válogathattak a Tiszaligetben kínált ételek és italok közül. Sétára indult a nagykövet asszony is, még kóstolni is megállt. Elismerően nyilatkozott a „Magyarország legjobb pálinkája" címet már kétszer is elnyert, újszilvási Bolyhos Pálinkafőző ágyas Cigánymeggy pálinkájáról, az ötletes palackozásról. A Nagykövetség által felállított, Szlovéniát bemutató sátornál maga is beállt a munkatársai közé és személyesen válaszolt az érdeklődő látogatók kérdéseire.

Érdekességekben máshol sem volt hiány. Azoknak, akik még egyáltalán emlékeznek a szóra, a cserkészek világtalálkozója jutott eszébe, a JamBORi dobozai láttán. Villányban, egy nagyon pici, családi pincészetben, a Metzing-ben, a mama és a nagymama készítik az ott teremett fehér- és vörösborból a különleges borlekvárt. A borból előbb forralt bort főznek és azt fűszerekkel, cukorral, némi zselésítővel alakítják lekvárrá. Alkoholtartalma nincs, a főzés során teljesen kiforr belőle, de a bor íze megmarad. A lekvár kész mártás, a vörös a vadhúsok mellé azonnal adható. A fehér a szárnyasokhoz, sajtos ételekhez illik jobban.

A Szolnoki Gulyásfesztiválnak mi is lenne az egyik legfontosabb tartozéka, mint a paprika. Farkas András szegedi őstermelő maga termeli, készíti és forgalmazza családi vállalkozásában a paprikát. A szép szín titka, hogy a szedés után két – három hétig még utóérlelés következik száraz helyen. A válogatás során eltávolítják a nem megfelelő darabokat, a többit malomban, kövek között finomra őrlik. A mag egy része is benne marad, mennyisége az ízt befolyásolja. Ellentétben a hiedelemmel, a paprika bármilyen hosszú ideig eltartható és fogyasztható. Minősége egy évig biztosan nem, bár később már romlik valamelyest, így a háziasszony dönti el, számára meddig felel meg. Hűtőben nem kell tartani, mindössze két ellensége van: a moly és a fény!

A szlovákiai Sellyéről érkezett „Sördögök" csapata harmadszor volt jelen a fesztiválon; 2007-ben és 2008-ban már jártak itt. Mindent megtettek annak érdekében, hogy ők is és vendégeik is jól érezzék magukat. Marhagulyást főztek, kissé sajátos módszerrel. Szerintük a zöldparika, a paradicsom, a zöldséglevesbe való, a gulyásban csak annyi legyen, amennyit a krumpli elbír. Kizárólag friss – szerdai vágásból származó – marha-lábaszárral és nyakkal dolgoznak. Azt tartják ugyanis: a fagyasztott hús nagyon megérezhető a gulyásban, de bármilyen más ételben is.

Bogdán Zsófia és csapata Zentáról jött Szolnokra. Ők is marhagulyás-levest főztek – hagyományos módon. A kissé megpirított hagymára teszik a húst, tovább dinsztelik. Most következik a pirospaprika, majd vízzel felöntik. Ebbe kerül a zöldség, sárgarépa, krumpli, paradicsom végül a házilag készített tarhonya. A számát sem tudják már, hányadszor vannak Szolnokon, ráadásul sikeresek is. Tavaly a gulyásleves főzésben övék lett az első díj. Így utólag – az eredmények ismeretében – már elárulhatjuk, most sem maradtak érem nélkül. Igaz ez most csak bronz volt.

Érmihályfalváról, a Zelk Zoltán Általános Iskola csapatában négy – a főzésben már némi tapasztalattal bíró – végzős diák forgatta a fakanalat. Az iskolából, tanári vezetéssel ugyan, de már a harmadik évben látogatják gyerekek a fesztivált. Most éppen Indrie Krisztina vezető tanár irányítása alatt készítették a diákok a gulyást sertéscombból, csülökből és tarjából. A különlegessége, hogy Erdélynek ezen a vidékén a hagymát kézben vágják, aprítják kockára. Ha már az előbb a dolgok végére szaladtunk, most is elmondhatjuk: a zsűri ezüstéremmel jutalmazta fáradozásukat.

A Gulyásfesztiválon részt vevő vállalatok között az egyik legnagyobb a Grupama Garancia Biztosító. Ők harmadikak a magyar biztosítási piacon. A francia és a magyar kultúrának is lényeges eleme a hagyományok őrzése és ebből nem maradhat ki a gasztronómia sem. A fesztiválon kétszáz dolgozójukat látták vendégül, fontosnak tartják, hogy ilyen sikeres rendezvényen a vezetők és a munkatársak együtt szórakozzanak. Kelet-Magyarországról, Budapest és környezetéből, illetve Dunaújvárosból jöttek, a saját tájegységüknek megfelelő ételeket készítettek. A Fesztivál főzőversenyébe nem neveztek be, de összesen tizennégy bográcsban főztek és a csapatok háziversenyt vívtak egymással. A cég területi igazgatója, Papp Tamás a barátaival három ételt is főzött. Készült náluk gulyásleves csipetkével, babgulyás és marhapörkölt. A karcagi csoport tagjai minden hozzávalót a saját kertjükből hoztak, válogatott hússal dolgoztak, a csipetkét japán tyúk tojásából készítették. A készülődés, az elvégzett, gondos munka, a vendéglátás öröme adta az ételek igazán finom ízét. Egy ilyen rendezvény a manapság divatos „csapatépítés" mellett abban is segít, hogy a családok is megismerhessék egymást. A magánéleti kapcsolatok a munkatársak személyiségének frissüléséhez is hozzájárulnak.

A Gulyásfesztivál legjobban várt eseménye persze az eredményhirdetés volt. A zsűri kétszáznál is több ételt kóstolt végig mielőtt döntött: aranyérmet nyert a karancslapujtői Duci csapat. Ők „göndör patás, paszulygulyást" főztek. Mangalicahúsból és háromféle marhahúsból készült fehérbab-levest takar a jól kitalált név. A hagymát az előző nap szedték frissen a földből, a burgonya és a bab is teljesen „bio". A pörkölt-alapra tették a babot, felengedték vízzel, fokhagymával, borssal, pirospaprikával befűszerezték. Majdnem a végén adták hozzá a burgonyát. A csapat híres a magyar főzőversenyeken. Eddig – a maival – összesen 114 aranyérmük, 83 ezüst és 30 bronzérmük van.

A Gulyáskirály koronája ezúttal Martfűre került. Pásztor Lajos nyerte – és mint hangsúlyozta: a csapatával együtt! Párjával és a gyerekekkel közösen főzték az alföldi gulyáslevest. Négyféle marhahússal (lábszár, pofa, comb, felsőcomb) dolgoztak és lemérték pontosan, hogy a hat kiló húshoz mennyi paprika, hagyma, fűszer szükséges. Két kiló vöröshagyma, negyed kiló paprika, a gyerekek által készített házi csipetke került a bográcsba. Csak természetes anyagokat használtak, mesterséges szín- vagy ízfokozót nem. Desszertet is tálaltak a zsűri elé: vaníliás, túrókrémes palacsintát, áfonya öntettel.

 A zsűri elnöke, Pálszabó Mihály mesterszakács szívesen meg is indokolta a döntések hátterét. Szeretném, ha megmaradna a tisztelet a hagyományos magyar ételek, a gulyás iránt – mondta. Mitől magyar, tradicionális étel a gulyás? A mangalica zsírjától, a makói vöröshagymától, a szegedi és a kalocsai fűszerpaprikától. Hagyjuk meg a rozmaringot a báránysültnek, az oregánót a bolognai, a bazsalikomot, a milánói makaróninak! Ahhoz, hogy az utánunk jövő, új generáció ezt megismerje, nekünk, idősebbeknek kell őket megtanítanunk. A gulyás, hosszabb lére engedett étel. Lehet pörköltalapon elindított bármilyen húsból is készíteni, de hogyan főzött a pásztorember gulyást? Tűzre tette a bográcsot, és sok vízben főzte a húst. A pörköltet – benne van a nevében – pirítjuk, pörköljük, a paprikás pedig tejföllel készül. Ennyit feltétlenül tudni kell a magyar konyháról!

http://www.magyargulyas.hu

(fotó: Kovács Krisztina)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük