2024.március.04. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Pályázatokat írt ki a Szülõföld Alap

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/114"><img class="image thumbnail" src="/files/images/16073.thumbnail_0.jpg" border="0" alt="Magyar Köztársaság cimere" title="Magyar Köztársaság cimere" width="58" height="100" /></a></span></p><p><strong>Megalakult a Szülõföld Alap három szakmai kollégiuma, amelyek döntöttek a 2007. év elsõ pályázati felhívásairól. A határon túli magyarság támogatására 934 millió forintra lehet pályázni a következõ hónapokban.</strong></p><p>

Megalakult a Szülõföld Alap három szakmai kollégiuma, amelyek döntöttek a 2007. év elsõ pályázati felhívásairól. A határon túli magyarság támogatására 934 millió forintra lehet pályázni a következõ hónapokban.

Megalakult a Szülõföld Alap három szakmai kollégiuma, amelyek döntöttek a 2007. év elsõ pályázati felhívásairól. A határon túli magyarság támogatására 934 millió forintra lehet pályázni a következõ hónapokban.

 

A külhoni magyarság pályázati úton történõ támogatásának legfontosabb színtere és forrása a Szülõföld Alap. Az elkülönített állami pénzalap idén több mint 2 milliárd Ft szétosztásáról határozhat. Az új nemzetpolitikai stratégia az eddigi szétaprózott támogatási rendszer egységesítésére és hatékonyabbá tételére törekszik. Ennek jegyében a pályázati támogatásokról – a határon túli politikai vezetõk véleménye alapján – szakmai szempontok szerint kíván dönteni.

A most megalakult három szakmai kollégium a Szülõföld Alap támogatási céljai alapján megszervezett szakmai döntéshozó testület, amely szigorú összeférhetetlenségi szabályok mellett, politikamentesen végzi tevékenységét. Munkájukat a Regionális Egyeztetõ Fórum ajánlásai alapján, a támogatási célok figyelembevételével, a szakmai szempontok érvényre juttatásával végzik. Az Oktatási és Szakképzési Kollégium elnöke Zilahi László (Miniszterelnöki Hivatal), a Kulturális és Egyházi Kollégium elnöke Nagyné Varga Melinda (Oktatási és Kulturális Minisztérium), az Önkormányzati Együttmûködési, Informatikai és Média Kollégium elnöke: Orova Márta (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium).

Alakuló ülésükön a kollégiumok döntöttek a 2007. évi elsõ pályázati felhívásokról. Ennek során összesen 934 millió Ft támogatási összegre lehet pályázni, a honlapon országonkénti bontásban közölt határidõig. A támogatandó célok között szerepelnek többek között közoktatási és felsõoktatási intézmények, kulturális rendezvények, nyári egyetemek, magyar nyelvû média, könyvkiadás, könyvtárak, továbbá az önkormányzati kistérségi programok támogatása. Néhány jelentõsebb cél, a teljesség igénye nélkül: Szórványkollégiumok támogatása Erdélyben. Felvidéki, kárpátaljai magyar felsõoktatás támogatása. Vajdasági tehetséggondozó gimnáziumok támogatása. Kulturális szervezetek és programok támogatása Felvidéken. Az írott és az elektronikus média támogatása Erdélyben, Kárpátalján, Vajdaságban. Önkormányzati és EU források igénybevételét elõsegítõ programok támogatása Erdélyben, Kárpátalján, Felvidéken. Közgyûjtemények állagjavítása Vajdaságban. A pályázati felhívás részletei a http://www.szulofold.hu/ oldalon érhetõek el.

A kis összegû projektek támogatására a kollégiumok a rendelkezésükre álló keret tíz százalékát különítették el a nagyobb régiók esetében. Erre országonként egy alapítvány vagy egyéb civil szervezet pályázhat, amely gondoskodik a kis összegû programok finanszírozásáról, elszámolási kötelezettség kikötése mellett.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.