2024.március.04. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

?AZ ÉV PROJEKTMENEDZSERE? díjpályázat (2006) nyertesei

6 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/393"><img class="image thumbnail" src="/files/images/project.thumbnail.jpg" border="0" alt="Project menedzsment" title="Project menedzsment" width="100" height="73" /></a></span>2006. november végén hatodszor került kiírásra ? AZ ÉV PROJEKT MENEDZSERE" díj nyilvános pályázata. A 2007. január 29-i határidõig beérkezett, magas színvonalú pályázatok közül a Projektmenedzsment Fórum Szervezõ Bizottsága, mint zsüri 2007. március 21-i ülésén egyenkénti szavazással döntött a díj 2006. évi gyõztesérõl.</p><p>

 

project menedzsment2006. november végén hatodszor került kiírásra ? AZ ÉV PROJEKT MENEDZSERE" díj nyilvános pályázata. A 2007. január 29-i határidõig beérkezett, magas színvonalú pályázatok közül a Projektmenedzsment Fórum Szervezõ Bizottsága, mint zsüri 2007. március 21-i ülésén egyenkénti szavazással döntött a díj 2006. évi gyõztesérõl.

 

project menedzsment2006. november végén hatodszor került kiírásra ? AZ ÉV PROJEKT MENEDZSERE" díj nyilvános pályázata. A 2007. január 29-i határidõig beérkezett, magas színvonalú pályázatok közül a Projektmenedzsment Fórum Szervezõ Bizottsága, mint zsüri 2007. március 21-i ülésén egyenkénti szavazással döntött a díj 2006. évi gyõztesérõl.

 

Az  ÉV  PROJEKT MENEDZSERE Molnár Zoltán projektmenedzser (Hewlett-Packard Magyarország) lett. Molnár Zoltán a "MOL desktop és hálózat üzemeltetés outsource elõkészítõ program (ISOS)" program vezetõjeként pályázott a díjra. Az SLA szinteket biztosító, 80 ember áthelyezését is magába foglaló kiszervezett  szolgáltatás-rendszer (outsource) 10 projektbõl álló programot alkotott és ennek a megvalósítására 2005. novembere és 2006 júliusa között (8 hónap alatt) került sor Molnár Zoltán irányításával. Feladatai közé tartozott  a projektek elõkészítése és tervezése, a részletes projekt tervek elõállítása, a szükséges erõforrások meghatározása és allokálása, a projektek összehangolása, az összevont projekt ütemezés elkészítése és jóváhagyatása, a projektek kontroll (erõforrás, ütemezés, pénzügy) felügyelete, a projekt termékek átadás/átvételének végrehajtatása, a projekt lezáráshoz szükséges adminisztrációs feladatok végrehajtása (projekt-záró dokumentumok, teljesítési igazolások elõállítása).

A program legintenzívebb szakaszában, egy idõben 40-45 fõ dolgozott együttesen a megbízó MOL és a szállító részérõl. A projektben 3 különbözõ alvállalkozó mûködött közre, õk a teljes erõforrás keret kb. 10 – 15%-át használták fel. Valamennyi átmenet-projekt saját erõforrás kerettel rendelkezett, a teljes tervezett erõforrás ráfordítás 913 embernap volt a 8 hónapos átfutási idõre.

A projekt a MOL-ban kialakult projektvezetési módszertan és projektiroda felhasználásával a HP Global Method projektvezetési módszertannak megfelelõen valósult meg.

Az átmeneti program projektjei saját költségkerettel rendelkeztek, melyek – az erõforrás felhasználással szoros összefüggésben – felhasználásra kerültek, de a tervezett értékeket nem lépték túl. A projekt szakmai- és pénzügyi céljai célok mind a vevõ, mind pedig a szállító oldalán megvalósultak.

Az outsource elõkészítõ programban a projekt menedzser részt vett a legfontosabb program folyamatok kialakításában, a menedzsmentet támogató eszközrendszer kiválasztásában, a projekt mérõszámrendszerének (vállalatok teljesítményének mérésére) és a vezetõi jelentés-rendszer kialakításában, a program mûködési rendjének megszervezésében.

A projekt legfontosabb eredménye, hogy az átmenet sikeres végrehajtásával a közös üzemeltetési folyamatok ITIL alapokra helyezõdtek, az SLA köteles szolgáltatások, jól definiált, a szerzõdésben megfogalmazott követelményeknek megfelelõ, azokra visszavezethetõ, szolgáltatás-katalógus elemekre kerültek lebontásra, melyekhez egyértelmûen hozzá lehetett rendelni az SLA-kat és a végrehajtandó folyamatokat.

Molnár Zoltán 42 éves informatikus végzettségû, HP projekt menedzser, széleskörû képzettséggel, a PMI PMP (Project Management Professional) minõsítésével rendelkezik. Nemzetközi- (banki számlavezetési és treasury projektek) és hazai (MNB, MOL, Pénzügyi Központ projektjei) projekt tapasztalatokat gyûjtött.

A díjpályázat versenyének magas színvonalát mutatja, hogy a Szervezõ Bizottság két külön díjat is felajánlott :

Gáborjáni Szabó Ákos ügyvezetõ igazgatónak (Allianz Bank Zrt.) "A leginnovatívabb projekt vezetõje" címmel, kiemelkedõ projektmenedzseri munkájáért, aki banki mûködést támogató informatikai rendszert, 2006-ban nyolc hónap alatt az létrehozó projektet vezette.

A széleskörû projekt tartalom, valamint a rövid projekt idõtartam, a párhuzamosan futó projektek és a bank alapításával összefüggõ egyéb folyamatok szoros, strukturált együttmûködését, folyamatos összehangolását kívánta meg, melynek biztosítása az informatikai területen belül felállított projektiroda (PMO) feladata volt (ennek irányítása is a pályázó feladata volt).

A projekt 10 alprojektje a következõ rendszerek létrehozását végezte : központi számlavezetõ rendszer, kártyakezelõ rendszer, docflow, trading book, payment & clearing, monolith, scoring, system integration, IT regulation & SLAs, IT infrastruktúra. A projekt sok más banki projekthez kapcsolódott. A projektbe több mint 30 külsõ szállító és jelentõs számú tanácsadó kapcsolódott.

A projekt költségvetése a vállalatcsoporton belüli szinergiahatások, országos és nemzetközi szintû kedvezmények, valamint az egységes és szabályozott tenderezési folyamatnak köszönhetõen a projekt jelentõs – 25%-ot meghaladó – költségmegtakarítással érte el a kitûzött projektcélokat. A legjelentõsebb költség megtakarítást a szállítók versenyeztetése és a hosszú távú elkötelezettsége jelentette

31 éves közgazdász, többéves banküzemi-, informatikai folyamatszervezési és projektmenedzsment gyakorlat után kapta meg az alakuló bank meghatározó projektjének vezetését, ami sikerre vezetett.

Tüdõs András informatikai igazgatónak (T-Online) ?Technológiai élvonalra építõ szolgáltatási projekt vezetõje" címmel  ?IPTV szolgáltatás kidolgozás és piacraviteli projekt"-jében, 2005-2006-ban 15 hónap alatt végzett projektmenedzseri munkájáért. A projekt eredményeképpen   ADSL vonalon megvalósuló TV mûsorszolgáltatás jött létre világviszonylatban is úttörõ módon.

A megvalósult szolgáltatással kapcsolatban világszerte új kompetenciák megszerzését kellett biztosítani, mint IPTV platformfejlesztés és üzemeltetés, dedikált ügyfélszolgálat és helpdesk, telepítés és hibakezelés, szerviz, tartalom beszerzés, elõfizetõi készülékek beszerzése. A projekt komplexitását a legkorszerûbb technológiai megoldások (pl.: MPEG4/H. 264/ video tömörítés, korszerû/egychipes Set Top Box, gyors csatornaváltás, ADSL2/2+ technológia, Microsoft TV IPTV Edition platform több tucatnyi szerverrel, valós idejû többcsatornás rögzítési és megállítási képesség, Video on Demand kínálat megfelelõ tartalom védelemmel) alkalmazása fokozta.

A projektnek fontos részét képezték az üzleti tervezés, ami a hosszútávú szolgáltatási stratégiához illeszkedõen került kialakításra. A projekt 2006-os beruházási (CAPEX) kerete meghaladta a 2 milliárd Ft-ot, az egyéb költségkerete megközelítette az 50 millió Ft-ot.

A 37 éves villamosmérnöki alapképzettséggel rendelkezõ Tüdõs András hazai- és nemzetközi projektekben szerzett tapasztalatokat és tekintélyt.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.