2024.március.04. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A körbetartozások mértékének csökkentése érdekében javaslatcsomagot készített a kormány

3 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/114"><img class="image thumbnail" src="/files/images/16073.thumbnail_0.jpg" border="0" alt="Magyar Köztársaság cimere" title="Magyar Köztársaság cimere" width="58" height="100" /></a></span>A körbetartozások mérséklése érdekében szükséges intézkedéseket tartalmazza az a javaslatcsomag, amelyet hamarosan az Országgyûlés elé terjeszt a kormány. A legfontosabb cél, hogy védelmet kapjanak a vállalkozói láncolatban hátrébb lévõ magyar kis- és középvállalkozások is, és biztosan hozzájussanak pénzükhöz a fõvállalkozótól.</strong></p><p> </p><p>

 

A körbetartozások mérséklése érdekében szükséges intézkedéseket tartalmazza az a javaslatcsomag, amelyet hamarosan az Országgyûlés elé terjeszt a kormány. A legfontosabb cél, hogy védelmet kapjanak a vállalkozói láncolatban hátrébb lévõ magyar kis- és középvállalkozások is, és biztosan hozzájussanak pénzükhöz a fõvállalkozótól.

 

 

A körbetartozások mérséklése érdekében szükséges intézkedéseket tartalmazza az a javaslatcsomag, amelyet hamarosan az Országgyûlés elé terjeszt a kormány. A legfontosabb cél, hogy védelmet kapjanak a vállalkozói láncolatban hátrébb lévõ magyar kis- és középvállalkozások is, és biztosan hozzájussanak pénzükhöz a fõvállalkozótól.

 

 

A körbetartozás nagysága a magyar gazdaságban 200 milliárd forintra becsülhetõ. Ennek csaknem fele az építõiparban halmozódott fel.

A kormány elkötelezett a körbetartozások mértékének mérséklésében, amely összetett, több területet felölelõ szabályozás kialakítását igényli. Az Országgyûlés tavaly decemberben döntött úgy, hogy a körbetartozás jelenségének orvoslására komplex vizsgálatot, szakmai és társadalmi egyeztetést kell elvégezni.

A munkára egy olyan munkacsoport jött létre, amelyben 8 minisztérium és 12 szakmai szervezet fejtett ki intenzív munkát. Ennek eredményeként született meg a jelenség visszaszorítását szolgáló javaslatcsomag.

Az elõterjesztés több törvény – a csõdeljárásról szóló törvény, a közbeszerzésekrõl szóló törvény és a Polgári Törvénykönyv – módosítására tesz javaslatot, valamint olyan, hosszabb távon kidolgozásra kerülõ elképzeléseket is tartalmaz, melyek kedvezõ hatással lehetnek a körbetartozások visszaszorítására.

A javaslatcsomag a csõdtörvény tervezett módosításával lehetõvé tenné, hogy a fizetési határidõt követõ 15 nap elteltével – ha az adós nem vitatja, de nem is egyenlíti ki tartozását az adóssal szemben – megindítható legyen a felszámolási eljárás, ha a például a hitelezõ írásbeli felszólítására sem egyenlíti ki tartozását adósa.

A közbeszerzési törvény módosításának több javaslata is a vállalkozók kiszolgáltatottságát csökkenti, többek között az, hogy közbeszerzési eljárást csak úgy lehetne megindítani, ha az ajánlatkérõ tájékoztatást ad arról, hogy rendelkezésére áll az ellenszolgáltatás fedezete.

A vállalkozások helyzetét javítja az is, ha idõben hozzájutnak a szükséges információkhoz, ezért közzé kellene tenni például a nyertes ajánlattevõ és az ajánlatkérõ között megkötött szerzõdés tartalmát, valamint azt is, hogy a fõvállalkozó kifizette valamelyik alvállalkozóját, vagy esetleg megtagadta a fizetés teljesítését.

A Polgári Törvénykönyv módosításával az építési vállalkozók számára biztosítana hatékony eszközt a törvényes jelzálog. E biztosíték a jelzálogjognak az építési-szerelési szerzõdés szerinti munkák végzésére szolgáló ingatlanra történõ bejegyzésével jönne létre, és a tervezet szerint két elõfeltétele volna: a megrendelõ és a vállalkozó között létrejött vállalkozási szerzõdés és a vállalkozó bejegyzési kérelme.

Kormányszóvivõi Iroda

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.