2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Panaszmentes élet laktózérzékenyen is

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/92046"><img class="image image-preview" src="/files/images/laktózF.preview.jpg" border="0" width="467" height="384" /></a></span>A tej és a tejtermékek elhagyása helyett azok jótékony hatására hívják fel a figyelmet a szakértők. Milliókat érint a tejcukor-érzékenység Magyarországon, (lásd: <a href="http://euroastra.hu/node/91489">http://euroastra.hu/node/91489</a>) ezért nem mehetünk el szó nélkül a hasfájást, puffadást és egyéb kellemetlen tüneteket okozó állapot mellett.</p> <p> 

A tej és a tejtermékek elhagyása helyett azok jótékony hatására hívják fel a figyelmet a szakértők. Milliókat érint a tejcukor-érzékenység Magyarországon, (lásd: http://euroastra.hu/node/91489) ezért nem mehetünk el szó nélkül a hasfájást, puffadást és egyéb kellemetlen tüneteket okozó állapot mellett.

 

A tej és a tejtermékek elhagyása helyett azok jótékony hatására hívják fel a figyelmet a szakértők. Milliókat érint a tejcukor-érzékenység Magyarországon, (lásd: http://euroastra.hu/node/91489) ezért nem mehetünk el szó nélkül a hasfájást, puffadást és egyéb kellemetlen tüneteket okozó állapot mellett.

 

A laktóz-intolerancia minden harmadik ember életét megkeseríti hazánkban, pedig a probléma felismerésével és egy kis odafigyeléssel a panaszok elkerülhetők. Sajtóbeszélgetés keretében a téma szakértői szolgáltak teljes körű információval, Dr. Plósz János adjunktus, belgyógyász-gasztroenterológus szakorvos, Nógrádi Katalin dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagja, és Györki Niké dietetikus adott tájékoztatást arról, hogy milyen folyamatok játszódnak le az érintettek szervezetében tejes ételek fogyasztásakor. A probléma diagnosztizálásának módjai mellett szó volt a tünetek megszüntetéséről és a hosszú távú megoldásokról is.

 

Megdöbbentő a tény, hogy az érintettek közül mindössze 3-5 % ismeri a panaszai valódi okát. Dr. Plósz János adjunktus ezért rendkívül fontosnak tartja felhívni az emberek figyelmét a problémára.

„A tünetek hátterének tisztázása után, egy kis odafigyeléssel, tudatos vásárlással és étkezéssel a laktózérzékenyek is teljes, panaszmentes életet élhetnek" – hangsúlyozza a belgyógyász-gasztroenterológus szakorvos.

 

Nem érdemes azonban teljes mértékig lemondani a tejtermékek fogyasztásáról, mert a tej megfelelő arányban és összetételben tartalmazza az összes olyan tápanyagot, ami az emberi szervezet életműködésének fenntartásához és fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges. Nógrádi Katalin, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagja, a laktozerzekeny.hu dietetikus szakértője kiemeli: a tej bizonyítottan kedvező szerepet játszik az egészség megőrzésében, csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának esélyét. A szív- és érrendszerei betegségekkel küzdők számára pedig fontos információ, hogy a tehéntej koleszterintartalma sokkal kisebb, mint a többi állati eredetű élelmiszeré.

 

A tej és tejtermékek jótékony hatásait hangsúlyozza Györki Niké dietetikus is, aki úgy véli, a laktózérzékenyeknek sem szükséges lemondaniuk a tejtermékekről! A rágótablettaként is elérhető laktáz enzim étkezés előtt történő fogyasztása ugyanis megelőzi a kellemetlen tüneteket. Sokan eddig a tejes ételek és italok elkerülése mellett döntöttek, nekik azonban alaposan meg kell vizsgálniuk a vásárolt élelmiszerek címkéit, mert a tehéntej mellett a kecske- és juhtej is tartalmaz laktózt, sőt, számos gyógyszerben is előfordulhat. Emellett a feldolgozott élelmiszerek, készételek, húskészítmények is tartalmazhatnak tejcukrot, ami az erre érzékenyeknél szintén panaszokat okozhat.

 

Amennyiben tünetei néhány napon belül a laktáz-enzim fogyasztása mellett sem enyhülnek, keresse fel kezelőorvosát!

 

https://laktozerzekeny.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.