2022.szeptember.24. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Párhuzamos tárgyalások lesznek az USA-val vízumügyben

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/10900"><img class="image thumbnail" src="/files/images/finger_print1.thumbnail.jpg" border="0" alt="Csak biológiai azonosítással" title="Csak biológiai azonosítással" width="100" height="89" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Csak biológiai azonosítással</strong></span></span>Párhuzamos megközelítésben állapodott meg vízumügyekben csütörtökön a szlovéniai Brdóban az Egyesült Államok és az Európai Unió. Washington a nemzeti hatáskörbe tartozó kérdésekről az EU-tagállamokkal, míg a közösségi kompetenciák alá eső ügyekben az Európai Bizottsággal tárgyal majd. </p><p>

csak biológiai azonosítássalCsak biológiai azonosítássalPárhuzamos megközelítésben állapodott meg vízumügyekben csütörtökön a szlovéniai Brdóban az Egyesült Államok és az Európai Unió. Washington a nemzeti hatáskörbe tartozó kérdésekről az EU-tagállamokkal, míg a közösségi kompetenciák alá eső ügyekben az Európai Bizottsággal tárgyal majd.

csak biológiai azonosítássalCsak biológiai azonosítássalPárhuzamos megközelítésben állapodott meg vízumügyekben csütörtökön a szlovéniai Brdóban az Egyesült Államok és az Európai Unió. Washington a nemzeti hatáskörbe tartozó kérdésekről az EU-tagállamokkal, míg a közösségi kompetenciák alá eső ügyekben az Európai Bizottsággal tárgyal majd.

Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter párhuzamos megközelítésről állapodott meg csütörtökön a szlovéniai Brdóban az EU szlovén elnökségével és Franco Frattini bel- és igazságügyi biztossal az USA vízummentességi programjához történő csatlakozást illetően. Washington belement, hogy a tagállamok mellett az Európai Bizottsággal fog tárgyalni minden olyan kérdésben a folyamat során, amely közösségi hatásköröket érint. A vízummentességhez elvezető úton a tagállamok egyenként aláírhatják a szándéknyilatkozatot az Egyesült Államokkal (Magyarország esetében erre már pénteken sor kerülhet), miközben a végrehajtási rendelkezésekről majd a Bizottság tárgyal a tagállamok nevében.

ahogy tervezikAhogy tervezikA felek közös céljuknak nevezték a vízummentes utazás feltételeinek minél előbb történő biztosítását az EU tagállamai és az Egyesült Államok között. Franco Frattini reményének adott hangot, hogy már ősztől valamennyi EU-tagország állampolgára vízummentesen utazhat az USA-ba, köztük a legtöbb új tagállam polgárai. Michael Chertoff a tallálkozót követő sajtótájékoztatón ezzel szemben azt mondta, hogy miközben az USA nem diszkriminál majd a feltételek tekintetében az Unió tagjai között, a vízummentességre minden egyes ország esetében akkor kerül sor, ha megfelelnek a feltételeknek. Chertoff külön is kiemelte, hogy az egyes országok a folyamatnak nem ugyanabban a szakaszában vannak.

Chertoff megígérte, hogy az USA további információkat oszt meg az EU-val az úgynevezett elektronikus beutazás-engedélyezési rendszert (ETA) illetően, amit a vízum helyére léptetnek az amerikaiak, és ami kötelező lesz mind a 27 EU-tagállam számára. A tárgyalások erről 2008. júniusáig befejeződnek és az amerikai rendszert összhangba hozzák majd az EU hasonló majdani elektronikus regisztrációjával.

Magyarország 2008 március 18.-án aláírta az USA-val az Egyetértési Nyilatkozatot, ami alapján megkezdődhetnek a részletes technikai tárgyalások.

http://www.path2usa.com

 BruxInfo

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.