Nyirtai Zsolt intézett írásbeli kérdést Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterhez. A tárgyban, hogy hol áll a korábban nagyban hirdetett elekztronikus levéltári program. Ebben azt is megkérdezte, hogy ebben a nemzetbiztonsági szempontokra hivatkozva lesz-e a mutyik gyanujának teret adó, zárt meghívásos ugynevezett „143'-as tipusú közbeszerzés. A Fideszes honatya beadványát és a miniszter helyett adott államtitkári szóbel választ szószerint leiratát az alábbiakban kommentár nélkül közöljük.

 

Nyirtai Zsolt intézett írásbeli kérdést Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterhez. A tárgyban, hogy hol áll a korábban nagyban hirdetett elekztronikus levéltári program. Ebben azt is megkérdezte, hogy ebben a nemzetbiztonsági szempontokra hivatkozva lesz-e a mutyik gyanujának teret adó, zárt meghívásos ugynevezett „143'-as tipusú közbeszerzés. A Fideszes honatya beadványát és a miniszter helyett adott államtitkári szóbel választ szószerint leiratát az alábbiakban kommentár nélkül közöljük.

Szóbeli kérdés

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

„Hogy áll az elektronikus levéltári program?" címmel a Házszabály 91. §-a alapján kérdést kívánok benyújtani Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterhez.

Kérdésemre a választ szóban kérem!

Tisztelt Miniszter Úr!

Az EKOP keretében az NFÜ kiemelt projektet hirdetett meg „Elektronikus levéltár" címmel, amelynek felhívása szerint a „konstrukció keretében kizárólag a Kopint-Datorg Zrt. által vezetett háromtagú konzorcium nyújthat be projekt javaslatot".

A rendelkezésre álló összeg mintegy 3 milliárd forint, amelyből mintegy 300 millió forint előlegként, az összeg többi része, összesen 100%-a akár köztes kifizetésként is lehívható lesz.

A tervezési felhívás úgy fogalmaz, hogy „A projekt hosszabb távú fejlesztés első üteme, amelynek végső célja valamennyi, elektronikusan rendelkezésre álló, maradandó értékű közirat és védett magánirat időkorlát nélküli megőrzése, illetve hozzáférhetővé tétele, az arra jogosultak részére."

A projekt célját a következőképpen fogalmazzák meg: „a központi államigazgatási szervek és amennyiben élni kívánnak ezzel a lehetőséggel az önkormányzatok maradandó értékű elektronikus iratainak kezelésére kialakításra kerüljön az elektronikus iratok hosszú távú megőrzését biztosító, az elektronikus levéltári kezelést támogató informatikai infrastruktúra."

Az NFÜ honlapján a következőt olvashatjuk: „A program feladata a levéltárak modern kor igényeinek megfelelő, az információs társadalom lehetőségeire is építő fejlesztése. A megvalósuló fejlesztés célja, hogy a létrejövõ elektronikus levéltári szolgáltatás mûködtetésével az azt igénybe vevõ közigazgatási szervek, önkormányzatok és egyéb szervezetek mûködésük ezen területeit költséghatékonyabbá, átláthatóbbá és biztonságosabbá tegyék."

A két megfogalmazás tehát nem egyértelmű abban a tekintetben, hogy a kialakítandó szolgátlatást mely szervek veszik majd igénybe kötelező jelleggel, és melyek önkéntes módon? Sőt, az is különbözik a megfogalmazásokban, hogy egy támogató informatikai infrastruktúra kialakítása, vagy pedig egy komplex szolgáltatás nyújtása a cél?

Tisztelt Miniszter Úr!

–           Hol tart ma az elektronikus levéltári projekt? Miért csak most indult el a program, amikor a KEIR projekt eredményeképpen a jogszabályi feltételek már évekkel ezelőtt lehetővé tették az elektronikus levéltár megvalósítását?

–           Kik lesznek majd az elektronikus levéltár felhasználói kötelező és önkéntes jelleggel?

–           Hogyan és miből tervezik a projekt zárását követő további 5 évig működtetni a rendszert, az EU előírásainak megfelelően?

–           Indokoltak tartja-e a 3 milliárd forintos keretösszeget a projekt megvalósítására, tekintetbe véve pl. a mai tárolókapacitás árakat?

–           Miért kellett a Kopint-Datorg ZRt-t bevonni a projektbe, amely maga nem levéltár, és amelynél így az állam által kezelt adatok talán túlzott mértékben is koncentrálódni fognak, különleges helyzetbe hozva így a Kopint-Datorgot?

–           Lesz-e, államtitokra, szolgálati titokra, vagy egyéb szempontra való hivatkozással „143-as" beszerzés a projekt keretén belül?

Várom Miniszter Úr válaszát!

Budapest, 2008. október 16.

Dr. Nyitrai Zsolt

Fidesz – Magyar Polgári Szövetség

DR. MOLNÁR CSABA nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztériumi államtitkár válasza:

 „Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az uniós támogatások felhasználása során a projekt értékelésekor a projekt eredményességi célját, költséghatékonyságát és előkészítettségének állapotát vizsgálja. Ezt azért tartom fontosnak elmondani, mert ezzel is utalnék rá, hogy az NFÜ szakmapolitikai döntéseket nem hoz, ez nem az ő kompetenciája, éppen ezért kerülnek bevonásra a különböző bírálati szakaszokban az érintett szakminisztériumok szakértői.

Ugyanez a helyzet az elektronikus levéltári program kapcsán is. Bármely levéltárnak, bármely más érintett közigazgatási szervnek lehetősége volt arra, hogy tavaly szeptemberig kiemelt projektötletként fejlesztési javaslatát benyújtsa. Sajnos ezzel a lehetőséggel egyetlenegy magyarországi levéltár, illetve közigazgatási szerv sem élt, ezzel szemben a Kopint-Datorg Zrt. projektgazdaként beadott egy erre irányuló projektjavaslatot. Vagyis az NFÜ értékelői előtt ez volt az egyetlen levéltári projekt, más levéltári pályázó, sajnos vagy nem sajnos, de nem volt.

A projektjavaslatot egyébként – kérdezi a képviselő úr, hogy hogyan áll ez a történet – november folyamán kell a Kopint-Datorg Zrt. által vezetett konzorciumnak benyújtania. Elkészült már az erre vonatkozó útmutató. Az útmutató kötelezővé teszi legalább két darab levéltár bevonását a projektbe, pontosan azért, hogy a megfelelő szakmai háttér is meglegyen a Kopint-Datorg Zrt. által vezetett konzorcium munkájában.

Tehát a projektgazda jelenleg állítja össze a részletes projekttervet és a pályázati dokumentációt, és mivel azt csak novemberben kell benyújtania, ezért a képviselő úrnak sajnos arra a kérdésére, hogy mi a végleges műszaki tartalom és az igénylendő támogatási összeg, most még nem lehet válaszolni, csak akkor lehetséges, mikor novemberben ezek véglegesen benyújtásra kerültek.

Kérdezi a képviselő úr azt is, hogy a 143-as beszerzés adta lehetőség megnyílik-e ebben a kérdésben. Erre sem lehet most még válaszolni, hiszen a projektgazdának kell majd nyilatkozni akkor, novemberben, amikor beadta a javaslatot, hogy kíván-e élni ezzel a lehetőséggel. De azt persze a képviselő úr is tudja, hogy annak alkalmazhatóságáról nem az NFÜ fog dönteni, hanem az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága.

Köszönöm. „

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük