Milyen hosszú kell hogy legyen?Milyen hosszú kell hogy legyen?Az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján már a T. Ház elé került az új magyarországi mobilszolgáltatóval kapcsolatos pályázati kiírás. Nyitrai Zsolt, a Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportjának vezetője Puch László államtitkárt kérdezte.

Milyen hosszú kell hogy legyen?Milyen hosszú kell hogy legyen?Az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján már a T. Ház elé került az új magyarországi mobilszolgáltatóval kapcsolatos pályázati kiírás. Nyitrai Zsolt, a Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportjának vezetője Puch László államtitkárt kérdezte.

Dr. Nyitrai Zsolt:
"Tisztelt Államtitkár Úr!
A magyar fogyasztók védelme, az emberek érdekeit szolgáló döntések meghozatala, támogatása közös feladatunk és felelősségünk. Különösen fontos ez egy olyan- szinte mindenki által igénybe vett- szolgáltatás esetén, mint a mobiltelefon-használat.
Gondolok itt természetesen a hangátvitel mellett az adatátvitelre is, hiszen kiemelt cél az, hogy a mobilinternet minél kedvezőbb formában tudjon még inkább elterjedni Magyarországon. A Fidesz üdvözli a Nemzeti Hírközlési Hatóság által megfogalmazott célt, miszerint a hatóság kötelessége támogatni és érvényesíteni a fogyasztói érdekek legteljesebb érvényesülését. Megítélésünk szerint e cél elérésének egyik eszköze lehet a hírközlési piaci verseny élénkítése. Különösen igaz ez a már évek óta a piaci részesedések tekintetében mozdulatlanságot mutató mobil távközlési szektorra. Fogyasztói szempontból csak támogatható egy negyedik mobilszolgáltatást nyújtó vállalkozás piacra lépése, mely nemcsak szolgáltatási, hanem egyben árversenyt gerjesztene. Ez azért is különösen fontos, mert az NHH statisztikái szerint a háztartások 15%-ában még mindig nincs mobiltelefon, a mobilinternet pedig csak most kezd igazából terjedni. A Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportja szerint az NHH-nak a fogyasztói érdekek szem előtt tartásával még idén ki kell írnia a pályázatot a negyedik licenszre és a 450 MHz-es frekvenciasávra, mégpedig a mai helyzethez igazított, a befektetők részére is ténylegesen vonzó, reálisan teljesíthető feltételekkel. Szabályozási eszközökkel kell ugyanakkor biztosítani, hogy az új belépő a fogyasztók számára előnyös szolgáltatások mellett megtérülő beruházásokat tudjon eszközölni.

Kérdéseim a következők:

– Támogatja- e a Kormány a negyedik mobilszolgáltató megjelenését hazánkban?

– Ön mit tud a pályázat kiírásáról, a határidőkről és a feltételekről?"

Puch László Államtitkár Úr válasza:


"PUCH LÁSZLÓ közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Szeretnék nagyon röviden az utolsó kérdésére egy nagyon pontos választ adni.

A kormány támogatja és támogatni fogja a negyedik mobilszolgáltató megjelenését is, és határidőre a Magyar Nemzeti Hírközlési Hatóság szabályai szerint folytatott eljárási szabályozásban rögzített határidőben mielőbbi megoldásra javasoljuk, hogy a meglévő frekvenciák kiírásra tudjanak kerülni. Ezt azért merem mondani, mert 2004-ben már megszületett a döntés, amikor az UMTS-rendszereket vizsgálta a hatóság, hogy a 3G mellett a negyedik szolgáltató lehetősége hogyan és mint viselkedik a magyar piacon, és a Nemzeti Hírközlési Hatóság a jelenlegi szabályozás szerint ezt a pályáztatási eljárást le tudja folytatni.

Ennek része volt már, amire ön is utalt, hogy július 16-án volt egy nyilvános meghallgatás, ami az eljárási rendnek és az eljárási szabályoknak megfelelően lezajlott, ott is a frekvenciasávok meghirdetésének a lehetőségét vetette fel a Nemzeti Hírközlési Hatóság, amelyben a dokumentációk és a határidők majd meg fognak jelenni magában a pályáztatásban. Azt gondolom, és nem hiszem, hogy ma a kormány vagy a hatóság előzetesen bármely nyilvános felhatalmazással bírna, hogy magáról a pályáztatás szabályairól, akár a dokumentációban szereplő adatokról nyilvánosan beszéljen. Úgy gondolom, az árverés időszakában az érdekeltek hozzá fognak jutni ezekhez az információkhoz, és remélem, hogy komoly versenyben, komoly áron tud elkelni a negyedik szolgáltató. És nemcsak a hang-, hanem ahogyan ön is mondta, az adatátviteli rendszerekben is van még mit pótolnunk, s így az internetversenyben akár az internetszolgáltatók versenyét is esetlegesen segíteni tudjuk. Ezt szeretném önnek mondani.

Tehát a kormány támogatja a versenyt, és az eljárási rend szerint mihamarabb megpróbálja kiírni a frekvenciákat használatra.
Köszönöm szépen."

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük