A Janus Pannonius Nemzetközi Költészeti Díj kísérő rendezvényei mellett a Molnár Dixieland Band nyárbúcsúztatója, a Kodály Központ hagyományos, idénynyitó hangversenye és kiállítások szerepelnek az ajánlatban.

 

A Janus Pannonius Nemzetközi Költészeti Díj kísérő rendezvényei mellett a Molnár Dixieland Band nyárbúcsúztatója, a Kodály Központ hagyományos, idénynyitó hangversenye és kiállítások szerepelnek az ajánlatban.

 

Janus Pannonius Nemzetközi Költészeti Díj díjátadó ünnepség és kísérő rendezvények.

2013. augusztus 29. Zsolnay Kulturális Negyed – E78, Panoráma terem, 15.00 – 17.00

Könyvbemutató.
A Janus Pannonius Nemzetközi Költészeti Díj díjazott verseskötetének és Dr. Jankovits László „Nobilis ingenio – Janus Pannonius költészete" című könyvének bemutatója.
Közreműködnek: Dr. Jankovits László irodalomtörténész, Sebő Ferenc zeneszerző, Földes László (Hobo) előadóművész, Jordán Tamás színművész, Selmeczi György zeneszerző, Gryllus Dániel zeneszerző, Stenczer Béla színművész, Lipics Zsolt színművész
Rendező: Márta István zeneszerző, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője

2013. augusztus 29. Kodály Központ, 19.00

Gálaest

A programon a részvétel ingyenes, de csak előzetes regisztrációval biztosíthatják helyüket.

A műsor:

19.00 Alibaba és a Voi Singers közös koncertje – perzsa és magyar megzenésített versek
Zeneszerzők: Alibaba és Balásy Szabolcs
Vezényel: Balásy Szabolcs
19.20 Bozsik Yvette társulatának előadása Janus Pannonius: Könyörgés Mars-istenhez c. versére
20.00 Bogányi Gergely zongoraművész hangversenye
Chopin: g-moll ballada op. 23
Chopin: Két Nocturne, op. 37 (No. 1, g-moll No 2, G-dúr)
Chopin: Három keringő op. 64 (No. 1 és No. 2), valamint opus 42
Liszt: Két transzcendens etűd (Harmonies du Soir, Eroica)

2013. augusztus 29. 20 óra

Pirogránit Jazz Udvar – Nyárbúcsúztató a Molnár Dixieland Banddel
A hasonló műfajban dolgozó hazai zenekarok közül a legrégebben, közel ötven éve alakult a népszerű együttes.  Szvinges, harsány, örömérzést sugárzó stílusuk azonnal azonosíthatóvá teszi őket. Számos hazai és külföldi szólista lépett fel velük rangos hazai színpadokon. Mind a zenekar, mind alapító vezetője Emerton-díjasok.

 

2013. szeptember 1. Kodály Központ

Pannon Filharmonikusok – Város napi díszhangverseny
A ház hagyományos, idénynyitó hangversenye.

A hangverseny ingyenes, de kizárólag tiszteletjeggyel látogatható. Tiszteletjegyek igényelhetők a Kodály Központ jegypénztárában a rendelkezésre álló helyek mértékéig!

Műsor:
J.S. Bach: c-moll passacaglia és fúga, BWV 582
A. Mehmari: Fagottverseny
Dohnányi: fisz-moll szvit
Közreműködik: Herpay Ágnes – fagott
Vezényel: Bogányi Tibor

A fiatal brazil szerző, André Mehmari 2009-ben keletkezett versenyműve fagottra hárfa és vonós kísérettel igazi unikum, eleven ritmusokkal, izgalmas harmóniákkal, filmzenés és jazz-es elemekkel tűzdelt zene. 260 évvel korábban Händel, mint katonai fúvószenekari hangszert alkalmazta a fagottot. Nem kevesebb, mint 12 fagott játszott az osztrák örökösödési háborút lezáró békekötés megünneplésére rendezett királyi tűzijátékhoz írt kísérőzene bemutatóján. Szükség is volt rá, ha a korabeli közönség hallani szerette volna a zenét a petárdák durrogása közepette. Később a hangszerelésen változtatott, de a zene grandiózussága megmaradt.

A fagottszólót Herpay Ágnes, a Pannon Filharmonikusok szólamvezetője játssza, aki 30. évadát kezdi meg szeptemberben a pécsi zenekarban.

Azt est szólistája Herpay Ágnes, a Pannon Filharmonikusok fagott szólamvezetője.
Herpay Ágnes fagottművész a szabad művészetek doktora (DLA) a Zeneakadémia elvégzését követően került Pécsre. 1984 óta a pécsi zenekar, jelenlegi nevén a Pannon Filharmonikusok szólamvezetője. Tanárai voltak többek közt: Janota Gábor és Vizsolyi Lívia fagottművészek, Kurtág György zeneszerző, Czidra László furulya művész, Simon Albert karmester, Kroó György zenetudós, Botvay Károly gordonkaművész, Láng István zeneszerző, Szabó Miklós karnagy. Mesterdoktori hangversenye 2004. május 25-én volt a Régi Zeneakadémia Kamaratermében.
Zenekari munkája mellett számos hangversenyen lép fel, ad ősbemutatókat tartalmazó szólóesteket a pécsi Művészetek Házában, korábban fellépett a Pécsi Szimfonikus Zenekarral, Mozart, Weber és Vivaldi több fagott versenyének szólistájaként, többször közreműködött Mozart ill. Haydn Sinfonia Concertante darabjaiban, szólóestje volt a Tavaszi Fesztivál keretén belül Sopronban és Kaposváron, élő egyenes adásban játszotta a Bartók rádióban Weber fagott versenyét. A kamarazene területén fúvósötössel lépett fel a legtöbbet ,de más összeállítású formációkban is közreműködött. Herpay Ágnes a PTE Művészeti Kar Tanszékvezető oktatója, és a Pécsi Művészeti Gimnázium és szakközépiskola tanára, korábban Nemzeti Alaptantervet-, és fagottiskolát is írt.

2013. szeptember 1. 16.00 Kiállítás megnyitó

„sve boje života/a sokszínű élet"
Zlatko Prica festőművész és a Likovna kolonija Tar 2007-2012 / Tari Alkotótelep 2007-2012 kiállítása.
A kiállítást megnyitja Krešo Beljak prof., Samobor Város polgármestere és Dr. PÁVA Zsolt, Pécs M.J. Város polgármestere.
A pécsi születésű Prica a Zágrábi Művészeti Akadémia elvégzése után párizsi, indiai, brazil tanulmányutakon járt; ezek hatása is közrejátszott abban, hogy a modern horvát művészet kiemelkedő alakjává vált. Hatalmas életművéből most azokat a darabokat ismerheti meg a közönség, melyek jól reprezentálják gazdag technikai eszköztárát. Grafikaművészi eszközei előiskolája a rá jellemző kolorista festészetnek. A festő gyakran járt vissza gyermekkora színhelyére, és két alkalommal is életművét reprezentáló gyűjteményt ajándékozott a városnak.

 

2013. augusztus 23-án Dr. Géger Melinda művészettörténész nyitotta meg az október 6-ig látható kiállítást:

Geometria és figurativitás – a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum gyűjteménye

Zsolnay Kulturális Negyed – Pécs Galéria, M21

A szomszédos megye gyűjteménye képzőművészeti vonatkozásban országos gyűjtőkörrel rendelkezik: több ezer darabos kollekciója napjainkig fogja át a magyar képző- és iparművészet fontos vonulatait és reprezentáns alakjait. A kortárs gyűjtemény megalapozója Rippl-Rónai Ödön, a híres festő testvéröccse volt, aki végrendeletében egy modern szellemiségű képzőművészeti gyűjtemény alapjait rakta le. Kaposvárról indult a kortárs magyar művészet két meghatározó alakjának pályája is: eleinte Martyn Ferenc és Bernáth Aurél műveire épült a gyűjtemény. Azonban tanítványaik gyűjtése nyomán a kialakuló lírai és expresszív figurativitás már több szálra bontható, és annak sokféle irányzata is a gyűjtemény minőségét láttatja. A tanítványok gyűjtése nyomán kialakuló lírai és expresszív figurativitás is több szálra bontható. Jelen van benne a pop-artból induló hiperrealizmus, a klasszikus festészeti tradíciót és a posztmodern művészet mitikus vonulatát egyesítő alkotások, melyek a Rippl-Rónai hagyaték szecessziós tradíciójának folytatásaként értelmezhetők. Az izgalmas, időutazásnak is tekinthető kiállítás látványos, színes, formakincseiben és technikáiban gazdag élményt nyújt a látogatóknak.
A kiállító művészek:
Festők:
AKNAY János, BARABÁS Márton, BARTHA László, BERNÁTH Aurél, BIKÁCSI Daniela, BRUNNER Erzsébet, CZIRÁKI Lajos, CSÁJI Attila, CSORBA Simon, CSURKA Eszter, ef ZÁMBÓ István, el KAZOVSZKIJ, fe LUGOSI László, FEHÉR László, GAÁL József, GÁBRIEL József, GÉMES Péter, GICZY János, GUBIS Mihály, GYARMATHY Tihamér, HEGEDŰS 2. László, HEPP Edit, KÉRI Mihály, KLIMÓ Károly, KOCSIS Imre, KOKAS Ignác, KOLLÁR György, KONDOR Béla, KOVÁCS Péter, KŐNIG Frigyes, KRAJCSOVICS Éva, KUNFFY Lajos, LORÁNT János, M.NOVÁK András, MÁCSAI István, MARTYN Ferenc, MATZON Ákos, MÉSZÁROS Géza, MÓDER Rezső, NAGY Gábor Mihály (Nagámi), NÉMETH József, ORBÁN Attila, PRUTKAY Péter, SOMOGYI György, SOLTRA Elemér, STEFANOVITS Péter, SWIERKIEWICZ Róbert, SZABADOS János, SZENTGYÖRGYI József, SZŐKE György, TÖLG MOLNÁR Zoltán, UJHÁZI Péter, UNGVÁRY Károly, VÁGNER Mátyás, VÁLI Dezső, VALKÓ László, VECSEY Csaba, VOJNICH Erzsébet.

Szobrászok:
BORS István, BUDAHELYI Tibor, BUKTA Imre, BUTAK András, BERCZELLER Rezső, DROZSNYIK István, FARKAS Ádám, FEKETE Tamás, Colin FOSTER, INCZE Judit, KATONA Zsuzsa, KÉRI Ádám, LÓRÁNT Zsuzsa, LUGOSSY Mária, VARGA Géza Ferenc.

 

http://www.zskn.hu/

http://www.kodalykozpont.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük