Diplomaták, politikusok és számos ismert személyiség jelenlétében megnyílt a XVI. Zsidó Nyári Fesztivál. Az ünnepi rendezvényt a Budai Várban, a Magyar Nemzeti Galériában tartották.

Diplomaták, politikusok és számos ismert személyiség jelenlétében megnyílt a XVI. Zsidó Nyári Fesztivál. Az ünnepi rendezvényt a Budai Várban, a Magyar Nemzeti Galériában tartották.

A megjelenteket először a házigazda, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese, Szűcs György köszöntötte. A lehetőség, hogy itt nyitják meg a fesztivált, nagy megtiszteltetés az intézmény életében – mondta – egyben jelezte is, hogy a Galériában saját gyűjteményük, valamint a Szépművészeti Múzeum és a jeruzsálemi Izrael Múzeum gyűjteményéből válogatott, világhírű impresszionista és posztimpresszionista művek kiállítása látható. Ilyenformán számos művészeti irányzat hagyományai vitatkozhatnak egymással. Rövidesen nyílik majd a Mark Chagall kiállítás, ami hasonló kapcsolatokat kutat.

A szolidaritás, a megértés és a támogatás üzenetét hozta Yoel Razbozov, az Izraeli Parlament Diaszpóra Bizottság elnöke. Bizottságának feladata, hogy az Izrael államban és a külföldön élő zsidók között a kapcsolatot erősítse. Szimbolikus alakja, elválaszthatatlan része ennek a kapcsolatnak a zsidó állam megálmodója, a Pesten született Herzl Tivadar. Bárhol is élnek zsidók, összeköti őket a közös történelem és az egymás iránti közös felelősség. A kultúrának megvan az a sajátossága, hogy az embereket határokon át is össze tudja kapcsolni. Ez a fesztivál kiválóan mutatja a kreativitást és a boldogságot, a programja pedig garancia arra, hogy itt mindenki nagyszerűen érezheti magát.

A Nyári Fesztivál az évek alatt a főváros kulturális életének ékszerévé vált – állapította meg Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke. Leginkább egy sokszínű mezei csokorhoz hasonlítható, melynek egyes elemei külön-külön is szépek, de így, csokorba fogva egészen pompázatosak. Ahogy a növényvilágban a szimbiózis előnyös az együtt élő növényeknek, ugyanígy előnyös a kultúrák, jelen esetben a magyar és a zsidó kultúra együttélése is. Elég csak néhány példát említeni, mondjuk a Balassagyarmaton 1789-ben született Rosenthal Mariust, akit mindannyian Rózsavölgyi Márk néven ismerünk. Ő adta nekünk a csárdást és az első magyar körtáncot. Petőfi barátja volt, egyik csárdását Liszt Ferenc is feldolgozta a VIII. rapszódiában. A Nemzeti Színház megnyitásakor azt a Palotást játszották, amit ő írt. De említhetjük akár Neumann Ferencet is, aki egy zsúfolt, zenés pesti kávéházban írta meg talán a világ legszebb ifjúsági regényét, melynek a címe Pál utcai fiúk. A sort tovább lehet folytatni, szinte végtelenül: Szép Ernő, Korda Sándor, Déri Tibor – valamennyien a magyar és a zsidó kultúra együttélésének képviselői.

Megtapasztaltam, hogy Izrael államnak itt valóban vannak barátai – erősítette meg őexcellenciája Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete. Ennek a barátságnak rendkívül mély gyökerei vannak, de ezeket a gyökereket gondozni, öntözni kell, hogy később a fa és annak ágai védelmet kínáljanak számunkra. Ez a fesztivál kiváló bizonyítéka a támogatottságnak, ráadásul egész Európa számára egy hatalmas, nem elhanyagolható adomány. Nincs olyan művészeti vagy tudományos ág, ahol ne találnánk kiemelkedő tehetségű zsidókat, akik alkottak, festettek, zenét szereztek, akik hozzájárultak a kulturális örökséghez. A XVI. Zsidó Nyári Fesztivál tökéletes emlékeztetője annak, hogy mi volt és mi az, ami eltűnt, aminek sajnos már nyoma sincs.

A MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója, Zoltay Gusztáv szerint a Nyári Fesztivál a kultúra ünnepét jelenti számunkra, azt, hogy megmutathatjuk magunkat a világnak és honfitársainknak. Egyértelművé tehetjük, hogy a magyar zsidó kultúra a magyar kultúra elválaszthatatlan része, ez az ország a magyarországi zsidók hazája is! Büszkék vagyunk és lehetünk is arra, hogy a fesztivál kisugárzása ma már egész Európára sőt, a tengeren túlra is kiterjed. Jelzi ezt a fellépő művészek rangja és az ideérkező turisták nagy száma. A fesztivál magas színvonalú programja a zsidó kultúra legértékesebb hagyományait eleveníti fel és egyhetes ünnepet teremt kedvelői számára.

www.zsidonyarifesztival.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük