2022.december.10. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

PETTKÓ ANDRÁS MDF ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ ÉS AZ MDF IS JAVASOLJA:E-DEMOKRÁCIÁT A PARLAMENTBE!

3 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/6440"><img class="image thumbnail" src="/files/images/demokrcia1.thumbnail.jpg" border="0" alt="Levél Szili Katalinnak" title="Levél Szili Katalinnak" width="71" height="100" /></a><span style="width: 69px" class="caption"><strong>Levél Szili Katalinnak</strong></span></span>  <p>A Magyar Demokrata Fórum nyílt levelet küldött Szili Katalinnak, a Magyar Országgyűlés elnökének és Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszternek, amelyben tárgyalást kezdeményez az állampolgárok jogszabály-kezdeményezési jogának megteremtése érdekében. </p><p>

levél szili katalinnakLevél Szili Katalinnak 

A Magyar Demokrata Fórum nyílt levelet küldött Szili Katalinnak, a Magyar Országgyűlés elnökének és Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszternek, amelyben tárgyalást kezdeményez az állampolgárok jogszabály-kezdeményezési jogának megteremtése érdekében.

levél szili katalinnakLevél Szili Katalinnak 

A Magyar Demokrata Fórum nyílt levelet küldött Szili Katalinnak, a Magyar Országgyűlés elnökének és Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszternek, amelyben tárgyalást kezdeményez az állampolgárok jogszabály-kezdeményezési jogának megteremtése érdekében.

Jelenleg törvényt a köztársasági elnök, a Kormány, az országgyűlési bizottságok, illetve az országgyűlési képviselők kezdeményezhetnek. Az MDF ezt a lehetőséget a jövőben minden választójoggal rendelkező állampolgár számára biztosítaná, egy e-demokrácia portál működtetésével, amely Észtországban például már négy éve sikerrel működik is.

Az MDF lehetővé tenné az állampolgárok számára, hogy online módon törvényjavaslatokat nyújtsanak be a Parlament részére, amennyiben előzetesen regisztrálnak egy külön erre a célra létrehozott honlapon, ahol a már létező jogszabályokról is tájékozódhatnak. A jogszabály-kezdeményezés további feltétele lenne, hogy az indítványozó vállalja nevét és megadja adatait. Az MDF szerint az e-demokrácia portál segítségével a választópolgárok és a politikusok között egy olyan párbeszéd vehetné kezdetét, amelynek köszönhetően nyitottabbá válna a törvényhozás intézménye. Miután a választópolgárok véleményeiket és törvényjavaslataikat elküldték az Országgyűlés számára a portálon keresztül, a későbbiekben azok sorsát is nyomon követhetnék a világhálón.

levél takács albertnekLevél Takács AlbertnekAz MDF kezdeményezése nem példa nélküli Európában, hiszen Észtországban 2003 óta működik e-demokrácia portál TOM („Täna Otsustan Mina!", magyar fordításban: „Ma én hozok döntéseket!") elnevezéssel, ahol a részvételhez egy előzetes regisztrációra van csupán szükség. Az elektronikus demokrácia sikerét bizonyítja, hogy 2003-ban 372 lakossági tervezet futott be, és öt törvényt már ezek alapján fogalmaztak és fogadtak el az észt törvényhozók. Mára az internet felhasználók 15 százaléka rendszeresen látogatja a szóban forgó e-demokrácia portált.

A két nagypárt az elmúlt években több olyan országjáró kirakat-turnét is szervezett, ahol kikérte az állampolgárok véleményét javaslataival kapcsolatban, ugyanakkor kérdéses, valójában mennyiben fogadták meg azokat. A Magyar Demokrata Fórum felnőttként kezeli az állampolgárokat, így nem csak a véleményükre kíváncsi, hanem a saját, konkrét javaslataikra is, ezért szigorú feltételek mellett a törvény-kezdeményezés jogát is biztosítaná számukra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.