Könnygázgránátvető gépkocsi 2007 október 22.Könnygázgránátvető gépkocsi 2007 október 22.

A 2007 október 22-én alkalmazott oszlató vegyszerek a rendszeresített oszlató eszközök közé tartozó kémiai anyagok. Hagyományosan a magyar gyármányú CN vagy CS könnygáz, illetve külföldi (a hirek szerint izaraeli, amerikai és német importból) beszerzett kapszaicin alapú permetanyagok (paprika illetve bors spray). Kérdés idén melyiket használták, mert a gázkonceráció és hatás a gázgránátoknál idén a szokottnál erősebb volt.

 Könnygázgránátvető gépkocsi 2007 október 22.Könnygázgránátvető gépkocsi 2007 október 22.

A 2007 október 22-én alkalmazott oszlató vegyszerek a rendszeresített oszlató eszközök közé tartozó kémiai anyagok. Hagyományosan a magyar gyármányú CN vagy CS könnygáz, illetve külföldi (a hirek szerint izaraeli, amerikai és német importból) beszerzett kapszaicin alapú permetanyagok (paprika illetve bors spray). Kérdés idén melyiket használták, mert a gázkonceráció és hatás a gázgránátoknál idén a szokottnál erősebb volt.

Ismerjük meg ezeket az anyagokat, melyek megkeserítik immár hagyományosan nemzeti ünnepeinket.

Kapszaicin adatlapja -klikk a képreKapszaicin adatlapja -klikk a képreA kapszaicin oldatot permet formájában alkalmazzák. Az anyag hőérzékeny, így a konnygázgránatok hagyományos – pirotechnikai -rendszerében NEM alkalmazható. Csak sparay formájában. A rendőröknél, ujratülthető, úgynevezett oszlatópalack formájában, valamint az ugynevezett "izraeli eső" azaz a vizágyúk külön tartályaiból kipermetezve.

A kapszaicin vízben NEM oldódik, igy általában valamilyern szerves alkolholszármazék az oldószer. Ehhez általában valamilyen tapadásfokozó anyagot adnak. Az anyag azért pocsék hatású, mert irritáló hatása hosszan tart, és mindenre így a nyálkahártyákra is tapad az alkalmazott formában, védőszemüveg és gázalarc alá is könnyen bekúszik, és akkor viselője ellenállhatalan kényszert érezl, hogy letépje ezt.Ezért a visszafordított gázsugár használójára is veszélyes, éppen ezért viszonylag hígabb oldatot alkalmaznak.

Mivel zsirban oldódik, egyszerűen vízzel nem semlegesithető. A felületet először tejföllel vagy más zsírosa anyaggal kell letötörlni, majd a maradványt LÚGOS szapannal semlegesiteni. Szem esetén tejfölt és víz vezethet eredményre.

A kapszaicin képlete C18H27O3N, 8-metil-N-vanillil-6-nonenamide. Ez az a fenolból származtatható alkaloid, amitől a paprikát csípősnek érezzük. Először 1876-ban izolálták.

Tulajdonságai

Színtelen, szagtalan, kristályos vagy viaszos anyag. Olvadáspontja 62-65 °C. Nagyon stabil vegyület: sem melegítésre, sem fagyasztásra nem sérül, nem bomlik. Lúgokban, alkoholban, éterben oldódik, de hideg vízben oldhatatlan – ezért nem segít, ha a paprika csípését vízivással próbáljuk enyhíteni. Csípősnek azért érezzük, mert ingerli a szájban lévő fájdalom- (hő-)érzékelő idegvégződéseket. Ezeket tartósan érzéketlenné teszi, ezért a rendszeres chilifogyasztók ugyanazt a paprikát kevésbé érzik csípősnek, mint a gyakorlatlanok. Fokozza az ízleléshez szükséges nyálképződést is. Elsőre irritálja a bőrt, de többszöri alkalmazása érzésteleníti a kezelt területet.

A paprika csípősségének mértékegysége a Scoville-egység: ezzel mérik, hogy mennyi kapszaicint tartalmaz egy paprika.

 Polgári felhasználása:

A kapszaicines kenőcsök, illetve tapaszok enyhítik a hátfájást, csillapítják a reumatoid artritisz (reumás ízületi gyulladás) és a szenzoros neuropátia (az érzékelő idegek betegsége, a cukorbetegség gyakori kísérőjelensége) tüneteit. A kapszaicines orrspray hatásos a fejfájás, migrén ellen. A kemoterápiával kezelt rákbetegek érzékeny szájnyálkahártyája gyakran begyullad; ez kapszaicines bonbonok szopogatásával orvosolható.

A kapszaicin az örökítő anyagot (a DNS-t) is védi sok karcinogén (rákkeltő) vegyület károsító hatásától, emellett serkenti a keringést és csillapítja a lázat. Néhány orvos szerint a kapszaicin véd a gyomor-, illetve a patkóbélfekélytől is. Gyógyszeralapanyag: serkenti az emésztőnedvek elválasztását, de túladagolva gyulladást okoz.

Nyugtató neuropeptidek (enkefalinok és endorfinok) kibocsátására ösztönzi az agyat.

A fájdalomérzékelő idegek blokkolására alkalmas gyógyszerkísérletek "alapvegyülete".

CS -könnygáz

Alkalmazzák támadás elhárítására, valamint ellenszegülés megtörésére. Jelenleg a KF-121 típusú CS gáz van rendszerben, palackos kiszerelésben. Használnak lõfegyverrel célba juttatható, töltényhüvelybe szerelt, valamint kézzel célba juttatható, gyújtással indítható könnygázgránátot is. A könnygázpalackok többféle kiszerelésben rendszeresítették. A nomenklatúrában ugyanúgy megtalálható a kézi spray (25 ml), mint az 1000 ml-es oszlatópalack.

Magyarországon használják automata gázgránát vető kocsiból, vagy kézi vetőcsőből. Hivatalos alkalmazási előirata szerint nagy ivben a tömeg feje föle kell löni, nagy tovolságról, hogy ne okozzon sérülést. A gázgránát elvben kézzel is begyujtható és dobható. A szilárd ingerlő anyagot lőportöltet párologtatja el, ködszerű aerosolt képezve. A nalunk használt változat papír/műanyag hüvelyes, azaz eltaposható.

Ellenszere a bő tiszta vizes lemosás.

Az alábbiakban közöljük a rendszeresitett CN és CS ingerlő harcigáz azaz könnygáz EU szabványos biztonsági adatlapját, -ezeket a cikk végéről PDF-ben is letölthetik- amelyek minden fontos információt tartalmaznak:

  Klóracetofenon  Jelzése CN

1. oldal1. oldal 2. oldal2. oldal

   CS jelű ingerlő harcigáz (könnygáz)

1. oldal1. oldal 2. oldal2. oldal

Video gyakorlaton a gyártó teszt telephelyén: 

 http://www.nike-fiocchi.hu/hun/products.php?w=54

Korábbi e témájú cikkeink:

A rendőrség szükségesnek látja közölni: Nincs a magyar rendőrségen CR

Rendőrmese: Nem lesz kijárási tilalom az Operaház környékén 2007 október 22-én…

Az előzetes letartóztatás szabályai – jogok és kötelezettségek

Igazoltatási kézikönyv: TÁJÉKOZTATÓ az állampolgárok részére a rendőri igazoltatásról 2007.

Elkészült az első online budapesti térfigyelő kameratérkép

Rendőrmese: Hány vízágyúja is van a rendőrségnek?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük