2022.december.10. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Rendőrmese: Hány vízágyúja is van a rendőrségnek?

6 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/6403"><img class="image thumbnail" src="/files/images/066tv.thumbnail.jpg" border="0" alt="066 oldalszámú a TV ostromnál" title="066 oldalszámú a TV ostromnál" width="100" height="66" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>066 oldalszámú a TV ostromnál</strong></span></span>A rendőrség, mint minden fegyveres testület, ha jónak látja igyekszik kisebbnek látszani. Nos az elmúlt egy esztendő sajtó számháborúit figyelve érdemes felmérni milyen vízágyúi vannak a Rendőrségnek. Itt csak a rendőrség tulajdonában lévőkről tudunk, ami nem zárja ki, hogy alkalom alpján lizingelnek-e máshonnan, mondjuk egy országos biztonsági cégtől. Vagy mint tavaly a Hídostromnál tették a FŐKEFE tolólapos kocsiját használták fel. U<strong>PDATED: 2007-10-22 18:20:09</strong></p><p>

066 oldalszámú a tv ostromnál066 oldalszámú a TV ostromnálA rendőrség, mint minden fegyveres testület, ha jónak látja igyekszik kisebbnek látszani. Nos az elmúlt egy esztendő sajtó számháborúit figyelve érdemes felmérni milyen vízágyúi vannak a Rendőrségnek. Itt csak a rendőrség tulajdonában lévőkről tudunk, ami nem zárja ki, hogy alkalom alpján lizingelnek-e máshonnan, mondjuk egy országos biztonsági cégtől. Vagy mint tavaly a Hídostromnál tették a FŐKEFE tolólapos kocsiját használták fel. UPDATED: 2007-10-22 18:20:09

066 oldalszámú a tv ostromnál066 oldalszámú a TV ostromnálA rendőrség, mint minden fegyveres testület, ha jónak látja igyekszik kisebbnek látszani. Nos az elmúlt egy esztendő sajtó számháborúit figyelve érdemes felmérni milyen vízágyúi vannak a Rendőrségnek. Itt csak a rendőrség tulajdonában lévőkről tudunk, ami nem zárja ki, hogy alkalom alpján lizingelnek-e máshonnan, mondjuk egy országos biztonsági cégtől. Vagy mint tavaly a Hídostromnál tették a FŐKEFE tolólapos kocsiját használták fel. UPDATED: 2007-10-22 18:20:09

Akkor vegyük sorjában. Először is nagy belpoltikai vihart kavart, amit azóta lecsendesítettek: a Schengeni alapból izraelből vettek 3 új Mercedes tipusú vizágyút. S mint az MTI akkor idézte  Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány nyilatkozatát: „az eddig a rendőrség tulajdonában lévő két vízágyút is felújították, így összesen öt ilyen eszköze lesz a rendőröknek…"

a 039-es oldalszámú 2007 okt 22 18 óra körul a parlamentnél (az egyik izraeli kocsi)A 039-es oldalszámú 2007 okt 22 18 óra körul a Parlamentnél (az egyik izraeli kocsi)

Nos ez már rendőrmese. Számoljunk!

Van először is három, ami most jött. (oladalszámuk ismeretlen egyelőre!)

A 066-os oldalszámú az a legyel csoda volt, ami rossz bevetési taktika miatt a Szabadság téri TV ostronál lelkét kilehelte – cimképünk -, és a tüntetők szétkapták, mint makimajom az ingaórát. Ezt mostanra felújították. Eddig négy.

065 oldalszámú blaha lujza tér 2007 szept 20065 oldalszámú Blaha Lujza tér 2007 szept 20Szeptember 20-án a Blaha Lujza téren szintén feltűnt egy vízágyú, amelynek a lajstromjele 065. Eddig öt. Hivatalosan ennyi van….

De van ám másik! Mint egykor Eötvös zenebohóc mondta. Ezek a dicstelen 2007 október 23-i,  Bajcsy Zsilinszky út – Andrássy út kereszteződésben történő oszlatásban szerepeltek. Ezek oldaszáma, a 055 valamint 067 , és a 063. Ez egyszerre újabb három. És ha nem csalnak a matematika szabályai, akkor összesen nyolc.

 

a 034-es oldalszámú 2007 okt 22. opera A 034-es oldalszámú 2007 okt 22. Opera 031-es oldalszámú nyugati pu 2007 október 22.031-es oldalszámú Nyugati Pu 2007 október 22.

Minek kell valótlan adatokat mondani. Tudják a sánta kutya.. Vagy tán megint mesél a rendőrség?

Mit kell tudni a vízágyúkról?

Magyarországon a rendőrség a hatvanas évek végén kezdett el vízágyúkban gondolkodni. Addig csak a gumibotozás esetleg a tömegbe lövetés szerepelt repertoárjukban, a mindent szabad elv alapján.

055, 063, 067oldalszámúak 2007 okt 23 bajcsi zsilinszky út - andrássy út sarok055, 063, 067oldalszámúak 2007 okt 23 Bajcsi Zsilinszky út – Andrássy út sarokA Kádár diktatúra (humanizálódása?) kapcsán szereztek be vizágyúkat. Mint a képeken megfigyelhető ezek nagy része ugyanaz a TV előtt megfigyelt lengyel modell. Itt a kezelő elkülönítve külön hálós üveggel védett helyen irányítja a nagynyomású vízsugarat. Ez a vezetőüléstől elkülönített emelt fülke. A vízet lehet olajkazánnal melegíteni – egyszer még a Kádár időben felmerült az úgynevezett Pusztavacsi Fesztivál egyik eseményén, hogy milyen jó lenne forro vizet önteni a kopaszokra, de akkor ott nem volt szerencsére víz, rendőrroham lett belőle, a söröskorsók miatt a lovakra nézve katasztrofális eredménnyel. De ki emlékszik már erre?)

A vízágyúben e mellett vegyszertartályok is vannak. A régiben egy, amiben festéket szoktak tartani – tavaly  a rendőrkék szín volt a menő – az ujakban kettő illetve más adatok szeint három, amelyekben festéket, valamilyen bőr irritáló vegyszert – hangyasavat szoktak erre használni – és könnygázt tudnak tarolni, és a kifecsekendezett vízhez keverni. Az újak belső kezelő vezetői tere (könny)gázvédett, klimatizált.

Ezek ismert adatai: Mercedes-Benz 3341 Actros típusú gépjármű "V" alakú vezetőfülkéből mozgatható tolólappal és az orrnál elhelyezett vízfúvókával is rendelkezik. A vezetőfülkéket levegőszűrővel látták el, a tartályukba 9000 liter vizet lehet felvenni a tűzcsapokról automata szivattyúkkal, felső betöltéssel, de a vízágyúnak van különálló festéktartálya is. A festékszórás arra szolgálhat, hogy megjelöljék az előállítani kívánt tüntetőket. A jármű szivattyúja 2800 liter folyadékot képes közvetíteni percenként, ezt a járművön lévő vízágyú 55-60 méter távolságra lövi ki nagy nyomással. Úgynevezett frontágyú van az elején is, amellyel 25 méterre lehet lőni a vizet. A jármű hét darab habfúvókával is fel van szerelve a keletkezett tüzek kivédésére, és a vízágyú hét másik fúvókán könnygázt is eljuttathat a tüntetők közé. A jármű belülről zárható, ablakai, fényforrásai rácsokkal védettek. A vízágyú és egyéb beépített rendszerek vezérlése a vezetőfülkében elhelyezett kombinált vezérlőpultról történik. A kezelő egy gombnyomással tetszés szerint irritáló gázt és festékanyagot is keverhet a vízsugárhoz."

A TV-s eset rámutatott arra, hogy a vízágyús kocsi önmagában nem bevethető. Magát az eszközt is meg kell védeni. A későbbi alkalmazások során a múlt évi október 23-i események kapcsán ezért mindig csapaterővel védetten – a rendőrök pajzsukkal védve magukat teknősbéka (testudo) alakzatban vették körül.

Amit fontos tudni: a Tűzoltóság eszközei alkalmatlanok a tömegoszlatásra. Civilizált országban ezért nem is vetik be őket az emberek ellen, amire EDDIG itthon sem volt példa. A mentőket általában jelenteni kötelezik, hogy kit mikor miért láttak el, hogy a későbbi rendzavarások kutatása során megtalálják őket. Ez speciálisan kelet európai gyakorlat, mert ezzel feladják a mentők semlegességét, és azt, hogy mindegyik félnek semlegesen segítsenek és ezt a segítseget a felek elfogadják. A múlt év példája szerint hasonlóan jártak el a kórházakkal, ügyeletekkel is. Ez sérti az életmentő segély semlegességét.

Korábbi e témájú cikkeink:

A rendőrség szükségesnek látja közölni: Nincs a magyar rendőrségen CR

Rendőrmese: Nem lesz kijárási tilalom az Operaház környékén 2007 október 22-én…

Az előzetes letartóztatás szabályai – jogok és kötelezettségek

Igazoltatási kézikönyv: TÁJÉKOZTATÓ az állampolgárok részére a rendőri igazoltatásról 2007.

Elkészült az első online budapesti térfigyelő kameratérkép

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.