2022.december.10. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Slágertermék a boutique–hotel Budapesten – Jelentős kapacitásbővülés előtt áll a budapesti szállodapiac

8 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/6407"><img class="image thumbnail" src="/files/images/alomsziget.thumbnail.jpg" border="0" alt="Az Álomsziget project" title="Az Álomsziget project" width="100" height="69" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Az Álomsziget project</strong></span></span>  <p>Helyenként még érezhető a finanszírozási piac '90-es években kialakult óvatossága a turizmussal szemben, ugyanakkor a szektor új lendületet kapott az EU támogatásoknak és a belföldi turizmus újjáéledésének köszönhetően. 2007 és 2013 között 22,4 milliárd EUR támogatásra számít Magyarország, melyből jócskán jut majd a régiók fejlesztésére is. A beruházási kedv az elmúlt 2-3 évben kezdett növekedni és a három kiemelt célterületen - fővárosi és balatoni régió, illetve gyógyüdülők - már érezteti hatását.</p><p>

az álomsziget projectAz Álomsziget project 

Helyenként még érezhető a finanszírozási piac '90-es években kialakult óvatossága a turizmussal szemben, ugyanakkor a szektor új lendületet kapott az EU támogatásoknak és a belföldi turizmus újjáéledésének köszönhetően. 2007 és 2013 között 22,4 milliárd EUR támogatásra számít Magyarország, melyből jócskán jut majd a régiók fejlesztésére is. A beruházási kedv az elmúlt 2-3 évben kezdett növekedni és a három kiemelt célterületen – fővárosi és balatoni régió, illetve gyógyüdülők – már érezteti hatását.

az álomsziget projectAz Álomsziget project 

Helyenként még érezhető a finanszírozási piac '90-es években kialakult óvatossága a turizmussal szemben, ugyanakkor a szektor új lendületet kapott az EU támogatásoknak és a belföldi turizmus újjáéledésének köszönhetően. 2007 és 2013 között 22,4 milliárd EUR támogatásra számít Magyarország, melyből jócskán jut majd a régiók fejlesztésére is. A beruházási kedv az elmúlt 2-3 évben kezdett növekedni és a három kiemelt célterületen – fővárosi és balatoni régió, illetve gyógyüdülők – már érezteti hatását.

Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adatok alapján a 2006-os évben a kereskedelmi szálláshelyek 3,7 millió belföldi vendéget és 9,2 millió belföldi vendégéjszakát regisztráltak, ami 3%-kal haladta meg az előző évi adatokat. A szállodák belföldi forgalma jelentős mértékben emelkedett (8%-os volt a vendégek, 10%-os a vendégéjszakák számának növekedése), ami az öt-, a négy- és a háromcsillagos egységekben jelentkező forgalombővülésnek volt köszönhető. Hasonló trend figyelhető meg az idei év első felében is, ráadásul a belföldivendég-éjszakák túlnyomó részét (84%-át) a három- és négycsillagos szállodák regisztrálták.

„Egy tehetősebb hazai réteg kezdi újra felfedezni a belföldi turizmus értékeit, akik kitűnő színvonalú szolgáltatásokat és különleges élményt igényelnek, megterhelő autóút nélkül." – magyarázza Kiss Zoltán, a Hypo Alpe-Adria Leasing elnök-vezérigazgatója. Ez a jelentős vásárlóerővel bíró közönség alapot biztosít a fejlesztésekhez.

Budapest – Világváros növekedési potenciállal

A Magyar Szállodaszövetség adatai szerint, miközben Budapesten 148 hotel működik 34 ezer ágyas kapacitással, addig Bécsben 450 egységben 51 ezer ágy, Prágában pedig 600 szállodában 70 ezer ágy várja a turistákat. Vagyis elmondható, hogy főként a kisebb méretű, igényes szállodák kínálatában marad el a magyar főváros szomszédaitól. A lemaradás azonban egyre csökken: Budapesten évente 5-7 százalékkal nő a rendelkezésre álló szobakapacitás. Jó példa a hiánypótlásra Pest történelmi kerületében, a Dob utcában található, a Hypo Alpe-Adria finanszírozásával épült Queen's Court apartmanszálló. A hotel ötvözi a vendégek számára oly vonzó belvárosi miliőt a kényelmes luxussal, és nem csak turisztikai, de hosszabb, üzleti célú tartózkodás esetén is ideális megoldás. „A tapasztalatok szerint a kereslet néhány éven belül mindig utoléri a kínálatot. A budapesti szállodapiacon is sikeresen fognak megjelenni az ún. boutique-hotelek, melyek kis szobaszámú, belvárosi és egyedi kialakítású létesítmények." mondta Kiss Zoltán, a Hypo-Alpe-Adria Leasing vezérigazgatója, „ A Dob utcai fejlesztés tapasztalatai alapján már elmondható, hogy e szállodák átlagos kihasználtsága messze meghaladja majd a budapesti átlagot."

Budapesten tovább folytatódnak a termálfürdők rekonstrukciói is és az ehhez kapcsolódó szállodai fejlesztések (Rác, Császár fürdők). A Széchenyi Gyógyfürdő, a Szent Gellért Fürdő és a Szent Lukács Fürdő felújításának jelenlegi ütemei a tervek szerint egyaránt 2008. első negyedévére fejeződnek be. Ugyanakkor a budapesti kínálatból még hiányzik egy jelentős konferenciaközpont, melynek hiányában a lehetségesnél jóval kevesebb nemzetközi kongresszust tarthat Magyarország.

2007-ben két jelentős új projekt indult el: a Home Center Holding a VII. kerületben kezdte meg a négycsillagos Hotel Orient építését. Az összesen több mint 30 ezer négyzetméteres épület Rákóczi úti szárnyában 97 hotelszoba és 97 apartman kap helyet. 2007 második negyedévében pedig a Blaha Lujza téren kezdődött meg a multifunkciós Europeum Hotel és Üzletközpont építése, melynek egyik szárnyában négycsillagos szálloda épül. A szállodafejlesztések mellett olyan megaprojektek is helyet kapnak, mint az M0 híd mellett készülő Aquaworld és Ramada Plaza, – a CIB Bank és a Hypo Alpe-Adria szindikált finanszírozásában -, amely Közép-Európa legnagyobb élményfürdője lesz.

Jelentősebb szállodafejlesztések Budapesten

projekt

helyszín

fejlesztő

Tervezett átadás

Tervezett szobaszám

Álomsziget

Budapest, III. Hajógyári sziget

PlazaCenters

2007-

~2000

New York Palace Residence (bővítés)

Budapest, VII. Erzsébet körút

Boscolo

2007

74 (új)

Hotel Rosslyn

Budapest, VI. Podmaniczky u.

Design Hotels

2007

74

Aquaworld Vízibirodalom és Ramada Plaza Hotel Komplexum

Budapest IV. ker. Homoktövis u.

Interestate

2008

261

Hotel Europeum

Budapest VIII. Blaha Lujza tér

Ablon

2008

229

Hotel Rácz Thermal Spa

Budapest, I. Hadnagy u.

Rácz Nosztalgia/ Baglioni

2008

62

Hotel City Inn (bővítés)

Budapest, VIII. Futó utca

n.a

2008

30 (új)

First Site Hotel

Budapest, V. Kossuth Lajos u.

Terra Consult

2008

177

Palazzo Klotild

Budapest, Szabadsajtó u.

Beghelli

2008

107

Domina II. Hotel

Budapest, V.

n.a

2008

219

Boutique Hotel Valentino

Budapest, VIII. Lőrinc pap tér

BestWestern

2008

70

Hotel Orient

Budapest VII. Rákóczi út

Home Center

2009

97

Grecotel Szálló

Budapest, IX.

Grecotel

2009

n.a

Apartmanszálló

Budapest, VII.

Mizachi Global Building Investment

2009

n.a

Apartman Hotel

Budapest, V. Hold utca

Ablon

2009

96

Opera Plaza

Budapest, VI. Andrássy út

Plaza Centers

2009

205

Hotel Clark

Budapest, I. Clark Ádám tér

Wallis

2009

~50

Forrás: saját gyűjtés

A turisztikai szektor láthatóan még mindig hatalmas fejlesztési potenciált rejt magában, a piac korántsem telített.

Balaton – Trendforduló

Az elmúlt időszak statisztikái ebben a régióban is azt mutatják, hogy a szálláshelytípusok közül a magasabb minőségű, négy-öt csillagos hotelek működtek a legnagyobb kihasználtsággal. A vendégéjszakák számában a legnagyobb növekedést a balatoni üdülőkörzet könyvelheti el, ahol idén elsősorban a belföldi kereslet emelkedése eredményezte ezt a kedvező eredményt. A régió vonzerejének visszaesése megállni látszik, egyre több új hazai és külföldi fejlesztő jelenik meg a térségben. Több jelentősebb projekt is kivitelezés vagy tervezés alatt áll, ami azt mutatja, hogy a befektetők újra fantáziát látnak a Balaton ingatlanpiacában, elkezdődött a régió teljes turisztikai rehabilitációja.

Az új ingatlantermékek és -szolgáltatások – igazodva a fogyasztói igényekhez -, a magasabb minőség felé tolják el a kínálatot, a szobakapacitás a szállodákon belül a négycsillagos, illetve a wellness-házakban gyarapodott jelentősen. „A Balatonnak megvoltak a maga hiányosságai" – teszi hozzá Kiss Zoltán – „az időjárás kiszámíthatatlansága, ezzel párhuzamosan a beltéri programlehetőségek hiánya, illetve a stratégia és fantázia nélküli fejlesztések mind hozzájárultak a régió népszerűtlenségéhez. Ma épülő yacht- és wellness klubbokat, új kikötőket és kitűnő fekvésű szállodákat látunk." Kitűnő példa ezekre a CIB közreműködésével épült és idén megnyitott BL Yacht Club Balatonlellén vagy a Hypo Alpe-Adria Leasing finanszírozta Echo Residence ötcsillagos apartmanszállója Tihanyban.

Talán a fentieknek is köszönhető, hogy 2007 első félévében a Balaton-üdülőkörzet kiemelkedően teljesített a hazai turistákat tekintve: a szállodákban 9%-kal emelkedett a vendégéjszakák száma, ezen belül a négycsillagos egységekben 34%-os volt a növekedés, de a panziókban és a kempingekben is jelentős bővülést mértek.

Gyógyüdülők – Tradíció és minőség

A fejlődés harmadik pillérét a nagy hagyományokkal rendelkező gyógy- és termálközpontok jelentik. A nemzetközi viszonylatban Magyarország egyik legnagyobb vonzerejét képező gyógyforrásokat érdemes kihasználnia a szállodaiparnak is. Itt szezonális szünet nélkül, egész évben magas a kihasználtság. A külföldi és belföldi vendégek számára éppúgy vonzó üdülőhelyeken is a számos szolgáltatást és funkciót (konferencia, wellness) biztosító négy- és ötcsillagos hotelek iránt a legintenzívebb a kereslet. A legtöbb turisztikai fejlesztés (pl. termálfürdők) azonban csak szálláskapacitás fejlesztésével együtt tud rentábilisan működni.

A Hypo Alpe-Adria Bankcsoport az Alpok-Adria régió egyik legdinamikusabban fejlődő pénzügyi csoportja. Az 1896-ban Karintiában alapított társaság ma már a régió 12 országában kínál átfogó banki és lízingszolgáltatásokat, a finanszírozás területén több országban is piacvezető pozíciót érve el

A pénzügyi csoport Magyarországon a Hypo Alpe-Adria Leasing Zrt. megalapításával 2005-ben kezdte meg tevékenységét. A magyarországi leányvállalat jelenleg már az ingatlanlízing-piac egyik legnagyobb szereplője. Emellett eszközfinanszírozási megoldások széles körét kínálja: vállalati ügyfelek részére gépek, berendezések, illetve ipari és kereskedelmi ingatlanberuházási projektek, míg magánszemélyek részére speciális luxustermékek finanszírozása áll tevékenységének középpontjában. Az elmúlt 1 évben a társaság új kihelyezéseinek állománya meghaladta a 25 millárd forintot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.