Közös uniós tárgyalási álláspont kialakítására tesznek kísérletet az Európai Unió tagállamai március 6-ig az amerikai vízummentességi programmal összefüggő egyetértési memorandum kapcsán, amelyet Washington kíván aláírni egyesével az EU tagjaival.

 

Közös uniós tárgyalási álláspont kialakítására tesznek kísérletet az Európai Unió tagállamai március 6-ig az amerikai vízummentességi programmal összefüggő egyetértési memorandum kapcsán, amelyet Washington kíván aláírni egyesével az EU tagjaival.

Az EU27-ek belügyminiszterei 2008 február 28-án megállapodtak arról, hogy a következő néhány napban az Európai Bizottság javaslata alapján megpróbálnak közös álláspontot kialakítani, amihez aztán az egyes tagállamok igazodnának, amikor az Egyesült Államokkal egy, a vízummentességhez szükséges egyetértési memorandumot kitárgyalnak. A belügyminiszterek abban is egyetértettek, hogy az amerikaiakkal már tárgyalásban lévő tagállamok (hírek szerint Észtország és Litvánia) lelassítják a folyamatot, hogy bevárják az EU és az USA képviselői között március 13-án a szlovéniai Brdóban tartandó találkozót, amelyen az EU elfogadtatná az amerikai féllel a pozícióját.

A majdani közös uniós álláspont akkor sem érvénytelenítené a csehek által február 26-án Washingtonban már aláírt politikai megállapodást, ha történetesen néhány fontos pontban eltérne tőle. Franco Frattini bel- és igazságügyekért felelős uniós biztos ugyanis mindaddig nem tulajdonít jogi szempontból jelentőséget a nyilatkozatnak, amíg annak az uniós joggal potenciálisan ütköző elemeiről nem születik már jogilag kötelező érvénnyel bíró végrehajtási megállapodás. Ha a csehek által aláírt nyilatkozatról időközben mégis kiderülne, hogy uniós kompetenciákat sért és ezek jogi köntöst is kapnának, a biztos nem habozik majd megindítani a kötelezettségszegési eljárást Prágával szemben – mondta Frattini.

A biztos szerint a tagállamoknak jogában áll kétoldalú megállapodást kötniük az amerikaiakkal olyan biztonsági kérdésekről, mint amilyen a légimarsallok (repülőjáraton szolgálatot teljesítő biztonsági őrök) szerepe. Nem áll viszont jogukban vízumügyekben alkudozni más országokkal, ez ugyanis a Bizottság fenségterülete. Ebből a szempontból teljesen eltér egymástól Prága és Brüsszel álláspontja. Miközben Ivan Langer cseh belügyminiszter szerint az egyetértési nyilatkozat és a benne tárgyalt elektronikus utazásengedélyezési rendszer (ETA) nem vízumjellegű kérdés, addig Frattini biztos egyértelművé tette, hogy ezt vízumhoz kapcsolódó ügynek tekinti, és elfogadhatatlannak tartja, hogy tagállamok kétoldalú alapon tárgyaljanak róla.

A biztos megismételte, hogy a csehek által aláírt végleges szöveg jelentős mértékben eltér az amerikaiak által eredetileg előterjesztett szövegtől, elsősorban azért, mert Prága figyelembe vette a Bizottság észrevételeit.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük