2024.március.04. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Pilótajáték

2 perc olvasás
bizcoin

bizcoin

Nem új történet, de figyelemreméltó. New Yorkban élő barátom írja, hogy egy álnevet használó texasi férfi a bitcoin lehetőségét kihasználva illegális pilótajátékot indított. Befektetőinek azt ígérte, hogy megforgatja a pénzüket és horribilis hozamokat produkál, de tizenhét százalékos hasznot akkor is garantál évente, ha a piac bármilyen fordulatot vesz. Ráadásul azt is ígérte, hogy teljesen legálisan kikerülhetők az értékpapírokra vonatkozó adószabályok.

Ahogy az lenni szokott a pilótajátéknál, a befolyt összegekből a korábbi befektetők osztalékát fizette ki. Egy darabig így is történt, majd a pénzükre váró ügyfeleit faképnél hagyva, egy szempillantás alatt eltűnt a vállalkozása. A 700 ezer bitcoin, átszámítva 60 millió dollárral együtt.

Elgondolkoztató, milyen sokan dőlnek be pilótajáték szervezőknek, banknak álcázott befektető társaságoknak, irreálisan magas kamatot ígérő szélhámosoknak. Hiába látunk elrettentő példákat a televízióban, hiába fut a pénze után sok rászedett ember, hiszékeny balekok újra és újra akadnak. Mi lehet az ok? Miért nem tanulunk mások hibájából?

volpone 5.

A választ Ben Jonson angol drámaíró már megfejtette négyszáz évvel ezelőtt. Volpone, avagy a pénz komédiája című vígjátékában. A címszereplő, velencei nemes, dúsgazdag, kitalálja a még több pénzszerzés biztos módját. Elhíreszteli, hogy a halálán van. Barátai igyekeznek lecsapni az örökségre.

Értékes ajándékokkal, ékszerekkel, pénzzel hízelegnek Volponénak. Aki rájött arra, hogy a pénzt nem rábeszéléssel, győzködéssel, erőltetéssel lehet kicsalni, hanem az ember kapzsi természetének kihasználásával, a gyors és könnyű meggazdagodás reményének felcsillantásával. Éppen ezt teszik korunk szélhámosai is. Végül sok mulatságos bonyodalom után Volpone lelepleződik.

*

Azért egy különbség mégis van Volpone és korunk csalói között. Volponét börtönbe zárják, vagyonát a szenátus elkobozza. Károsult nincsen. Nálunk is fülön csípik a szélhámost, de a vagyon eltűnik, legfeljebb a lecsupaszított bankszámlákon, másokra átíratott ingatlanokon, külföldre juttatott pénzeken lehet merengeni. Sovány vigasz a néhány évre börtönbe csukott szélhámos, aki jól viselkedik, így a kiszabott büntetését még harmadolják is.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.