2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tudományos cikkek

3 perc olvasás
vaskalyha

cserepkalyha

Első lakásunkban hazai szénnel fűtöttünk a cserép kályhánkat. Egyszer csak olvastuk egy tudományos cikkben, hogy a füst és a korom szennyezi a levegőt és a kéményből mérgező szénmonoxid áramlik ki. Ezért áttértünk a fafűtésre. Rájöttünk, a tűzifa sokkal jobb, tisztább, kevesebb a hamu és a füst. Igaz, a tűzifát is fel kell hozni a pincéből, de erről többnyire meg tudtuk győzni kamaszfiúnkat.

marmonkanna

Aztán kezünkbe került egy másik tudományos cikk. Azt írja, hogy ha mindenki tűzifával fűt, kipusztulnak a hazai erdők. Ezt nem hagyhattuk annyiban. Vettünk egy Mekalor olajtüzelésű kályhát. Hozzá húszliteres marmonkannákban olcsó háztartási tüzelőolajat. Kényelmes, egy szál gyufa és pár perc alatt már ontotta a meleget a kályha. Sajnos a társadalmi szolidaritás nem működik, írta egy figyelemreméltó tudományos cikk. A dízel motoros gépkocsik szemfüles tulajdonosai rájöttek arra, hogy tüzelőolajjal épp úgy szalad a verda, mint a háromszor annyiba kerülő motorikus gázolajjal. A felfedezést követő évben annyi hatósági áras háztartási tüzelőolaj fogyott, mint korábban öt éven át. Jóérzésű ember ezt megakadályozza.

radiator

Lakást cseréltünk. Új otthonunkat elektromos árammal működő, környezetkímélő radiátorokkal szereltettük fel. Bár akkor még nem kíméltük a környezetünket, az volt az irányelv, hogy az ember legyőzi a természetet. Sajnos az áram ára egyre emelkedett és ez a fűtési mód drágának bizonyult. Olyan csillagászati áramszámlákat kaptunk, hogy a továbbiakban inkább dideregtünk otthonunkban.

tavfutes

Ekkor ismét lakást cseréltünk. Korszerű távfűtéses otthonba költöztünk. Csöveken érkezett a forró víz. Amelyet eleinte az erőművek olcsó hulladék hője forrósított fel. Még távmelegvizet is kaptunk. Aztán az erőművek rájöttek arra, hogy a szolgáltatott hő árát folyamatosan emelni kell, végtére is nyereségből él az ember és a fogyasztó úgy sem tehet semmit. Mi lehet a megoldás? Újabb lakáscsere.

cirko

Némi ráfizetéssel gázfűtéssel lakásba költöztünk. Ezt aztán a jó móka. Úgy szabályozom a lakásom, sőt szobáim hőmérsékletét éjjel-nappal, ahogy nekem tetszik. Cirkófűtés, ez az igazi! Sajnos ez sem vált be. Folyamatosan drágábban kaptuk a földgázt. Megpróbáltunk takarékoskodni. Miért olyan nagy a hőveszteség? Mert gyenge a szigetelés. Nosza, szigeteljük el hermetikusan a lakásunkat.

vaskalyha

De épp most olvasom egy tudományos cikkben, hogy azért ez a megoldás sem fenékig tejfel. Merthogy a tökéletes szigetelés következtében annyira lecsökken a természetes levegőáramlás a lakásban, hogy ez már ártalmas az egészségre. Pillanatnyilag itt tartunk. De megtaláltuk a megoldást. Szellőzőket építettünk a szobákba. Vettünk egy hatalmas vaskályhát és háztartási hulladékkal fűtünk. Legalábbis addig, amíg nem találják fel házi használatra a mini nukleáris erőművet. Addig is a tudományos cikkek olvasását mellőzzük.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.