www.radiocafe.huwww.radiocafe.hu

Mit szól a konkurrenciűához, a műsorstruktúrában nagyon hasonló Petőfi rádió megjelenéséhez a radiocafé 98.6? Most a radiocafé 98.6 álláspontját ismerhetjük meg…

 www.radiocafe.huwww.radiocafe.hu

Mit szól a konkurrenciűához, a műsorstruktúrában nagyon hasonló Petőfi rádió megjelenéséhez a radiocafé 98.6? Most a radiocafé 98.6 álláspontját ismerhetjük meg…

A radiocafé 98.6 őszinte örömmel fogadta júniusban a megújult MR2 Petőfi Rádió megjelenését. Örömmel tapasztaltuk, hogy a radiocafé 98.6 indulása után közel öt évvel egy országos rádió is úgy gondolta, hogy érdemes hangsúlyt fektetni olyan zenei tartalmak megjelentetésére, bemutatására, amelyeket mi már lassan fél évtizede, a radiocafé 98.6 jogelődjét, az EstFM-et is beleszámítva immár több mint hét éve sugárzunk.

Számunkra külön garancia volt a minőségi rádiózás képviseletére, hogy mindezt olyan munkatársakkal is teszi a Magyar Rádió, akik korábban az FM 98.6-on dolgoztak (Csillag János főszerkesztő az EstFM főszerkesztője, Borcsik Attila – IZIL pedig az EstFM zenei igazgatója is volt). Nem is kellett csalódnunk: az MR2 – Petőfi Rádió az elmúlt hónapokban igazán erős zenei rádióvá nőtte ki magát, amely komoly tényező lehet az országos rádiók piacán.

Örömmel tapasztaltuk azt is, hogy kérésünknek megfelelően a Petőfi rádió bemondói megváltoztatták a zenék felkonferálásakor gyakran ismételt mondatot („egy újabb zene, amit csak az MR2 Petőfi rádióban hallhattok) és pontosítottak ezen a kijelentésen („egy újabb zene, amit az országos rádiók közül csak az MR2 Petőfi rádióban hallhattok).

Miért volt ez fontos?

„A zene kultúra. A kultúra közszolgálat." Ezzel a szlogennel jelentek meg a közelmúltban az MR2 Petőfi rádió hirdetései, melyet több közéleti személyiség is „ellenjegyzett". Ez a szlogen immár ötödik éve éppúgy igaz a radiocafé 98.6 zenei arculatára, mint az MR2 Petőfi rádió zenéire. Ezt a közelmúltban az ORTT monitoring-szolgálatának vizsgálati jelentése is megállapította, melyben leszögezi, hogy a Petőfi rádió zenei programja a radiocafé 98.6-tal mutatja a legnagyobb hasonlóságot.

Éppen ezért kezdeményezte a radiocafé Kft. az ORTT-nek írott levelében – hivatkozva az eredeti pályázatában vállalt közszolgálati műsorszámok kötelező arányára, valamint a szöveges tartalom kötelező arányára, melyek közül egyik sem terheli a közszolgálati Petőfi rádiót -, hogy vagy a radiocafé Kft. által évente fizetett közel nettó 25 millió forintos műsorszolgáltatási díj, vagy a szöveges műsorok kötelező, 51 százalékos arányának csökkentésével, teremtsen ismét egyenlő feltételeket minden piaci szereplő számára.

Fontosnak tartjuk tehát leszögezni, hogy a radiocafé 98.6 nem a Petőfi rádió arculat- és műsorstruktúra váltását nehezményezi, hanem éppen ellenkezőleg: örömmel üdvözöljük a tényt, hogy kiteljesedik és önálló piaci tényezővé válik az a közszolgálati zenei kulturális misszió, amelyet eddig egyedüliként a radiocafé 98.6 képviselt és terjesztett a maga korlátozott vételkörzetében (Budapest + 60 km). A radiocafé 98.6 továbbra is hisz abban, hogy a magyarországi rádiós piacon jól megfér egymás mellett minden szereplő, valamint abban is, hogy a Petőfi rádió megújítása visszaigazolja az általunk évek óta képviselt szakmai szemlélet helyességét.

Hisszük, hogy ez a szemlélet a kereskedelmi piaci körülményei között is kitűnően kivitelezhető (tehát nem kell hozzá közszolgálati rádióként működni), melyet egyértelműen alátámaszt az a számunkra örömteli tény is, hogy a radiocafé Kft. saját rekordnak számító, várhatóan a nettó 400 millió forintot is meghaladó árbevétellel zárja majd a 2007-es évet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük