2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Pipacs Bár

3 perc olvasás

budapest-v-kerulet-pipacs-bar-.jpgLegendás hely volt egykor Budapest belvárosában, az Aranykéz utca 5. szám alatt. Ott ahol 1998 július 2-án a fővárosi maffiaháború egyik csatája zajlott pokolgéppel, négy halálos áldozattal és húsz sérülttel. De én régebbre nyúlok vissza, amikor a Pipacs Bár volt az egyetlen európai színvonalú mulatóhely a kávét, málnaszörpöt és  minyont kínáló cukrászdák és eszpresszók unalmas tengerében, A múlt század ötvenes éveiben ritka volt nálunk a „nyugatról” érkező vendég, turista, rokonlátogató, vagy üzletember. De aki jött, az ide tartott. Tilos volt a belépés 18 éven aluliaknak.

   Ahogy akkoriban mondták, a Pipacs a könnyű lányok és nehéz fiúk éjszakai tanyája. A Pipacs fogalom volt, a nagyvilági és félvilági életnek becserkészhető helye, ahol nem fél rumot ivott a nekikeseredett értelmiség, hanem White Ladyt, Ginn Fizzt és Bourbon Whiskeyt. Kiváló bármixerek keverték a koktélokat.

   Zongora-dob duó játszott a nagyérdeműnek. Soós Tibor és Kármán György kiváló dzsessz-zongoristák, Kodály-tanítványok a Zeneakadémián, kotta nélkül, operát, operettet, magyar nótát, de elsősorban dzsesszt játszottak. Ahogy a vendég óhajtotta.

   Társaságom kispénzű pályakezdőkből tevődött össze, nem dőzsölhettünk. Szerényen ültünk az egyik asztal körül, egy-egy konyakot kértünk. (Kettőt már megittunk olcsóbb helyeken.) És egy tálka sósmandulát. Néztük a hírességeket, akik a bárpultnál iszogattak. A kor nagy nevettetői, Kabos László, Kazal László, Alfonzó. És Latinovits Zoltán, a színészkirály. Igaz, ő limonádét ivott a bárpultnál.

   Az énekesnők nevére nem emlékszem. De egy esetre igen. Egyikük az „Én édes angyalom” c. dalt adta elő. Ez a hajdani sláger egy német katonadal, a Lili Marleen dallamára íródott. A második világháborúban a Wehrmacht katonái énekelték. A közönségnek persze nem tetszett, alig tíz éve voltunk a háború után, sokan pisszegni, morgolódni kezdtek. Erre így szólt a dobos. Hölgyeim s Uraim! Várják meg a folytatást. És a művésznő bejelentette, előadja, hogy éneklik ezt a dalt a különböző országokban. És kezdte Brazíliával szamba ütemben. Majd Ausztriával keringőként. És így tovább. Végül Németország a háború előtt feszes katonaindulóként, a háború után gyászindulóként. Óriási siker lett.

   És élveztük az éjfél utáni erotikus műsort, amely mai szemmel igen szerénynek bizonyulna. Ha egy prűd vendég felháborodott, akkor az üzletvezető megnyugtatta. Ha a korhatár nélkül megtekinthető Egy magyar nábob c, filmben Medveczky Ilona teljesen fedetlen keblekkel jelenhet meg, a Pipacsban nyugodtan levetkőzhet egy lány.

   A Pipacs Bár jelenleg Stage Pub shisha bar néven működik.

 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.