Bolygónk egyik leghíresebb énekese, a washingtoni és a Los Angeles-i (LA) operaházak igazgatója, Domingo újabban dirigensként lép fel, s régi kapcsolatokat ápol Magyarországgal.

 

 

Bolygónk egyik leghíresebb énekese, a washingtoni és a Los Angeles-i (LA) operaházak igazgatója, Domingo újabban dirigensként lép fel, s régi kapcsolatokat ápol Magyarországgal.

 

A MEGAKONCERT menedzsmentjével évek óta közös produkciókat hoztak létre, mint például a világ legrangosabb tehetségkutató versenyét, az OPERALIA Nemzetközi Énekversenyt, amit 2009-ben a PÉCS2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként Pécs és Budapest rendezhetett meg. A nyertesek koncertjét közel 18 ezren látták Pécsett. Sőt, Plácido Domingo elvállalta a PÉCS2010 EKF fővédnöki szerepét, és részt vett hazánk népszerűsítésében Washington, Madrid, Párizs és Milánó városaiban is.

   A MEGAKONCERT az Erkel-évfordulóra többször előadta nemzeti operánkat, a Bánk bánt eredeti és felújított mivoltában. A mester most a Los Angeles Opera igazgatóságának jóváhagyásával a 2011/12-es évadban kétszer vezényli a (sokkal jobb) felújított Bánk bán változatot. Azt még nem tudni, hogy koncertszerű vagy operai előadásban lesz-e látható. A produkciót a magyar kormány támogatja. Ennek pénzügyi részleteiről még semmit nem tudni, csak azt, hogy egy-egy produkció 50-150 millió forint közötti összegbe kerül.

   Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár jelentős lépésnek tartja, hogy a zene élő legendája, Domingo a magyar kultúra nagyköveteként vállalkozik erre az előadásra. A darabot külföldön még sohasem adták elő. Az amerikai közönség jól ismeri és tiszteli Bartók Bélát, Kodály Zoltánt, Liszt Ferencet és Dohnányi Ernőt, de Erkel eddig kimaradt a sorból. Az államtitkár szerint két előadás elég lesz a figyelem felkeltésére, azon kívül film is készül az eseményről.

  Christopher Koelsch, a Los Angeles Opera alelnöke és ügyvezető igazgatója 2010 novemberében megtekintette Budapesten a Bánk bán ősváltozatát, amit a Bartók Rádió és televízió is közvetített. Utána a MEGAKONCERTTEL dokumentumot írt alá az opera színpadra állításáról Amerikában, méghozzá a LA Opera működésének 25. évfordulóján.

   Ez a 19. századi mű alkalmas arra, hogy az amerikai operaházak Európa felé nyissanak.

   Plácido Domingo véleménye szerint nagy tenorok nélkül nem adható elő a Bánk bán. Most a versenyen hallott nagyszerű énekeseket. Felsorolt néhány számára ismerős magyar énekest is: Rost Andrea, Marton Éva, Ilosfalvy Róbert stb. A bemutató időpontjáról és támogatásáról még tovább folynak a tárgyalások. A mester 2011. január végére az OPERALIA versenyen megismert nemzetközi csapatból választja ki a szereplőket, majd a díszletet. A meghallgatásokra Bécsben és Madridban kerül sor.

  Ő maga egy gálaesten elékelte a Művészetek Palotájában a „Hazám, hazám…" című áriát, amit a you tubon bármikor meghallgathatunk. Domingo kedvelt városa Pécs, ahová még szeretne visszatérni.

Dobi Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük